Οταν τελειώνει ένας πόλεμος, πάντα επικρατεί ένα αίσθημα ανακούφισης στους λαούς στις δυο πλευρές των εμπόλεμων. Αυτό είναι το μόνο κοινό αίσθημα, όμως. Το οποίο επισκιάζεται από τα αισθήματα της νίκης ή της ήττας, αναλόγως. Αυτά είναι που κυριαρχούν.
Οταν τελείωσε ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος, κανείς δεν βγήκε να πανηγυρίσει στην πλευρά των ηττημένων, στη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία και στους δορυφόρους τους. Βγήκαν να πανηγυρίσουν οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί, οι Γάλλοι και πιο πολύ οι λαοί της μεγάλης Σοβιετικής Ενωσης, που ήταν αυτοί που είχαν πληρώσει το πιο βαρύ τίμημα με τα 28 εκατομμύρια των νεκρών και τις ανείπωτες καταστροφές σ’ αυτά που είχαν χτίσει στο κοινό σοσιαλιστικό τους σπίτι. Το βαρύ τίμημα, όμως, δεν εμπόδισε τους πανηγυρισμούς για τη νίκη. Οι λαοί που δε θέλουν να ζήσουν σε σκλαβιά δε φείδονται θυσιών για να κατακτήσουν τη λευτεριά τους.
Το κοντράστ των αντιδράσεων του σιωνιστικού όχλου και της σιωνιστικής «ελίτ», από τη μια, και των Παλαιστίνιων στη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Οχθη και όπου γης, είναι ο πιο ασφαλής δείκτης για τη συμφωνία που ανακοινώθηκε χτες, μετά από 15 μήνες πολέμου γενοκτονίας και πολέμου ανεξαρτησίας, αντίστοιχα, είναι ένας ασφαλέστατος δείκτης για το περιεχόμενο της συμφωνίας. «Κηδεία» και αναταραχή στη σιωνιστική οντότητα, πανηγυρισμοί νίκης μεταξύ των Παλαιστίνιων.
Οι πανηγυρισμοί νίκης έφτασαν μέχρι το Λονδίνο!
Πέρασαν από την Ιορδανία. «Η φωνή σου δυνατή σαν τη φωτιά, η Γάζα νίκησε, Σινουάρ…», φωνάζουν οι πανηγυριώτες.
Γλυκά στους περαστικούς μοίρασαν στο Αμάν.
Σταμάτησαν στη Συρία. Μέγα πλήθος στη Δαμασκό.
Eντονοι πυροβολισμοί, ακόμα και με RPG (!) στη Νταράα.
Κινήθηκαν στο Λίβανο. Στη Βηρυτό, στη Σιδώνα.
Στους Καταυλισμούς Παλαιστίνιων Προσφύγων. «Βάλε το σπαθί απέναντι στο σπαθί, είμαστε οι άντρες του Μοχάμεντ Ντεΐφ», «Βάλε το σπόρο στη φωτιά, ν’ αναπαυτεί η ψυχή σου Σινουάρ» φωνάζουν οι Παλαιστίνιοι στον Καταυλισμό Ναχρ Αλ-Μπαρίντ.
Θυελλώδεις πηυροβολισμοί στον Καταυλισμό Ρασιντία.
Στον Καταυλισμό Μπουκία πυροτεχνήματα.
Η Δυτική Οχθη ξενύχτησε πανηγυρίζοντας. «Ευλογημένη να είναι η ψυχή σου, Σινουάρ…», κραυγάζουν οι διαδηλωτές στη Ραμάλα.
Στον ηρωικό Καταυλισμό της Τζενίν, που βρέθηκε υπό πολιορκία από τους προδότες της Παλαιστινιακής Αρχής, οι αντιστασιακοί νέοι ανέβηκαν στους μιναρέδες και σάλπισαν την κραυγή της νίκης.
Πανηγυρική διαδήλωση στο άλλο άπαρτο κάστρο της Αντίστασης, το θρυλικό Καταυλισμό Μπαλάτα της Νάμπλους.
Στα χωριά Ντέιρ Ζαρίρ και Σιλουάντ, κοντά στη Ραμάλα.
Στο Σιλουάν, το προάστιο της Ιερουσαλήμ δίπλα στο Τέμενος Αλ-Ακσα, με την αντιστασιακή παράδοση.
Και τι να πούμε για τη Γάζα. Δημοσιεύσαμε χτες αρκετά βίντεο. Ιδού μερικά ακόμα:
«Είμαστε οι άντρες σου, Μοχάμεντ Ντεΐφ». Μικρά παιδιά και έφηβοι κάνουν έκκληση στον ανώτατο διοικητή των Ταξιαρχιών Αλ-Κασάμ να τους στρατολογήσει. Αυτή η επιθυμία φλογίζει τις καρδιές τους. Η επόμενη γενιά μαχητών της Αντίστασης ετοιμάζεται.
H εμφάνιση μαχητών των Ταξιαρχιών Αλ-Κασάμ στη Χαν Γιούνις (ίσως περιφρουρούν κάποιο στέλεχος που βρίσκεται μέσα στο αυτοκίνητ) προκαλεί φρενίτιδα ενθουσιασμού. Χαν Γιούνις, η γενέτειρα των Σινουάρ και του Αλ-Ντέιφ.
Γιατί πανηγυρίζουν οι κάτοικοι της Γάζας, με τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, τα γκρεμισμένα σπίτια, την ισοπεδωμένη Κοινή Ωφέλεια, την πείνα, τον εσωτερικό εκτοπισμό; Σ’ ένα ρεπορτάζ που γυρίστηκε χτες σε έναν καταυλισμό εκτοπισμένων από το Βορρά, την ώρα που περίμεναν να ανακοινωθεί και επίσημα η συμφωνία, παιδιά, γυναίκες και άντρες εξέφραζαν την ίδια άποψη: Είμαστε χαρούμενοι γιατί είμαστε νικητές. Ολες μας οι θυσίες είναι για την Παλαιστίνη και τους μάρτυρές μας. Είμαστε περήφανοι και τιμούμε την αντοχή της Γάζας. Δείτε το βίντεο κι ας μην καταλαβαίνετε (όπως κι εμείς) τη γλώσσα. Θα καταλάβετε από σκόρπιες λέξεις (μουκάουαμα=αντίσταση, Φαλαστίν=Παλαιστίνη, σεΐντ=μάρτυρας) και κυρίως από το ύφος.
Ενας παλαιστίνιος μπλόγκερ από τη Γάζα κατάφερε να συμπυκνώσει την πραγματικότητα σε μια σύνθεση. «Δε θα γονατίσουμε» γράφει το σύνθημα κάτω αριστερά (στ’ αγγλικά).Δεν γονάτισαν κι ας ήξεραν ότι το τίμημα θα είναι βαρύ. Γι’ αυτό πανηγυρίζουν, όπως θα πανηγύριζε κάθε αντάρτης λαός.