Η κυρία της φωτογραφίας με το πούρο στο ένα χέρι, τη σαμπάνια στο άλλο, τη λερωμένη μπλούζα και το βλέμμα α λα Ορέστης Μακρής (όταν έπαιζε τον μπεκρή) ονομάζεται Τερέζ Κόφι. Η φωτογραφία τραβήχτηκε το 2015, σε πάρτι του περιοδικού «Spectator» και ανασύρεται από καιρού εις καιρόν, όταν η κυρία «απασχολεί». Οσο ήταν υπουργός Εργασίας του Μπόρις Τζόνσον δεν ασχολούνταν και πολύ μαζί της (ο Μπότζο δεν άφηνε περιθώρια για άλλους). Τώρα, όμως, ξανάγινε viral στα social media και στα βρετανικά ταμπλόιντ που «ψοφάνε» για τέτοια. Βλέπετε, η Τερέζ αναβαθμίστηκε από την κολλητή της Λιζ Τρας. Διορίστηκε υπουργός Υγείας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Τη φωτογραφία η Κόφι την έχει αποκηρύξει προ πολλού: «Μου αρέσει να απολαμβάνω ένα πούρο. Δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι είχα χύσει κάτι στην μπλούζα μου. Φαινόμουν πολύ περίεργη. Δεν θα με ξαναδείτε να καπνίζω πούρο μπροστά σε κανέναν. Δεν είναι μια φωτογραφία για την οποία είμαι περήφανη». Τις υπερσυντηρητικές κοινωνικές απόψεις της, όμως, βγαλμένες κατευθείαν από τον σκοταδισμό του Βατικανού (η Κόφι είναι πιστή καθολική), δεν τις έχει αποκηρύξει. Οταν ο συντηρητικός Ντέιβιντ Κάμερον νομιμοποίησε το γάμο ομοφύλων, η Κόφι «ξεσήκωσε τον κόσμο». Και πρόσφατα (τον Ιούνη) δήλωσε: «Θα προτιμούσα να μην έκανε ο κόσμος αμβλώσεις».
Γιατί τόσος ντόρος με την Κόφι; Χτυπάνε το σαμάρι για ν’ ακούσει ο γάιδαρος. Αν εξαιρέσεις την ακραία δεξιά πτέρυγα των Τόρις, που συσπείρωσε στο δρόμο της προς την προεδρία και από την οποία άντλησε τους υπουργούς της (σχεδόν όλοι και όλες προέρχονται από ζάμπλουτες οικογένειες και έχουν φοιτήσει σε πανάκριβα ιδιωτικά σχολεία και κολλέγια, ανεξάρτητα αν είναι ασιατικής ή αφρικανικής καταγωγής), ουδείς πιστεύει ότι η Τρας μπορεί να μακροημερεύσει. Προεξοφλούν ότι θα χάσει τις επόμενες εκλογές, θα την ξεφορτωθούν και οι Τόρις θα μπορέσουν να βρουν έναν/μία αξιόλογο/η ηγέτη στη διάρκεια ενός «διαλείμματος κυβέρνησης Εργατικών» (αυτό προσδοκούν).
Η Τρας είναι της «σχολής Μπότζο», χωρίς να έχει την αποφασιστικότητα του τελευταίου. Μιλάμε, δηλαδή, για τον απόλυτο σαλταδορισμό. Οταν ο Κάμερον έδινε μάχη για να κερδίσει το δημοψήφισμα για το Brexit, η Τρας έχτιζε την πολιτική καριέρα της στο πλευρό του ως φανατική remainer. Οταν κέρδισε το Brexit, η Τρας μετατράπηκε αμέσως σε φανατική brexiteer και προσκολλήθηκε πρώτα στην Τερίζα Μέι και μετά στον Τζόνσον.
Η Τρας, με το που ανέλαβε τα πρωθυπουργικά της καθήκοντα, δήλωσε πως οι τρεις άμεσες προτεραιότητές της είναι η ενεργειακή κρίση, η τόνωση της ανάπτυξης και η ανάκαμψη του βρετανικού συστήματος Υγείας, που «δοκιμάστηκε» από την πανδημία. Το τελευταίο το ανέθεσε στην Κόφι, γι’ αυτό και ξανάγινε viral η φωτογραφία με το πούρο. Τα άλλα δύο τα ανέλαβε η ίδια σε συνεργασία με τον Κουάζι Κούορτενγκ που διόρισε υπουργό Οικονομικών.
Αυτοί οι δύο, εκτός από γείτονες στο Γκρίνουϊτς, είναι και φιλαράκια στην πολιτική. Μάλιστα, το 2012 είχαν συγγράψει μπροσούρα στην οποία χαρακτήριζαν τους Βρετανούς «από τους μεγαλύτερους τεμπέληδες στον κόσμο»! Ο (αφρικανικής καταγωγής) Κούορτενγκ, μετά τις σπουδές του στο Ιτον και το Κέιμπριτζ, έπιασε δουλειά στη JPMorgan και μπήκε στην πολιτική με τους Τόρις ως άνθρωπος των τραπεζιτών του Σίτι του Λονδίνου. Γι’ αυτό και η πρώτη του κίνηση ως υπουργός ήταν να συναντηθεί με υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη του Σίτι, σε μια κίνηση ύψιστης συμβολικής σημασίας (μιλάμε μόνο για το συμβολισμό, γιατί τα θέματα ουσίας είχαν ήδη αρχίσει να συζητούνται προτού αναλάβει το δίδυμο Τρας-Κούορτενγκ).
Η Τρας έβαλε στην κυβέρνησή της ό,τι πιο δεξιό υπάρχει στις γραμμές των Τόρις. Δεν είναι μόνο η Κόφι και ο Κούορτενγκ, στους οποίους αναφερθήκαμε. Υπουργό Εξωτερικών τοποθέτησε τον (επίσης αφρικανικής καταγωγής) Τζέιμς Κλέβερλι, πρώην στρατιωτικό και φανατικό «ατλαντιστή», που το πρώτο πράγμα που είπε αναλαμβάνοντας ήταν ότι θα υιοθετήσει πιο σκληρή στάση έναντι της Ρωσίας και της Κίνας (έκανε και μια επικοινωνία με τον Κουλέμπα της Ουκρανίας). Υπουργό Εσωτερικών διόρισε την Σουέλα Μπέιβερμαν που –παρά την καταγωγή της από την Κένυα και τον Μαυρίκιο- έχτισε την πολιτική καριέρα της με επιθέσεις ενάντια σε όσους καταγγέλλουν τις διακρίσεις σε βάρος των μειονοτήτων από τις πρώην αποικίες της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Κερασάκι στην τούρτα είναι η προαγωγή σε υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας του «λυσσασμένου» brexiteer Τζέικομπ Ρις-Μογκ, που ο Τζόνσον τον είχε διορίσει στη μάλλον διακοσμητική θέση του υπουργού Ευκαιριών Brexit.
Ομως, όσο σκληρή αντιλαϊκή πολιτική κι αν εφαρμόσουν αυτές οι δεξιές λέρες (που δε θα μείνει αναπάντητη από τη βρετανική εργατική τάξη), δεν είναι σε θέση να βγάλουν τον παρηκμασμένο βρετανικό ιμπεριαλισμό από τη δεινή θέση που βρίσκεται. Μπορεί η Τρας ν’ ακολουθήσει το παράδειγμα του Μπότζο και να πετάγεται κάθε βδομάδα στο Κίεβο για να φωτογραφιστεί με τον Ζελένσκι, όμως ο πόλεμος κρίνεται στα πεδία της μάχης και όχι στα φωτογραφικά ενσταντανέ. Και τους όρους της ιμπεριαλιστικής ειρήνης, όταν έρθει η ώρα τους, θα τους διαπραγματευτούν με τον Πούτιν, από τη μια ο Μπάιντεν και από την άλλη το δίδυμο Σολτς-Μακρόν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ: