Μπορεί ο τούρκος πρωθυπουργός να έχει ανεβάσει τον τελευταίο καιρό τους τόνους ενάντια στο Ισραήλ και να ζητά από τους Σιωνιστές να ζητήσουν συγνώμη για την πειρατική τους επίθεση στο Στόλο της Ελευθερίας και το Ισραήλ με τη σειρά του να προειδοποιεί τους πολίτες του να μην επισκεφτούν την Τουρκία, όμως το τοπίο αλλάζει άρδην όταν περνάμε στον τομέα των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Τον περασμένο Μάη (λίγες βδομάδες πριν την επίθεση στο στολίσκο), το Ισραήλ έγινε δεκτό στις αγκαλιές του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) χωρίς η Τουρκία να θέσει ούτε καν επιφυλάξεις (πράγμα που έκαναν Νορβηγία, Ελβετία και Ιρλανδία). Αν νομίζει κανείς ότι τα πράγματα άλλαξαν μετά την πειρατική επίθεση, είναι βαθιά γελασμένος. «Τα επιχειρηματικά συμβόλαια είναι καλά», λέει σύμφωνα με τους Τάιμς της Νέας Υόρκης της προηγούμενης Παρασκευής (2/7) ο καθηγητής διεθνών σχέσεων στο πανεπιστήμιο Μιλγκί της Ινσταμπούλ Σολί Οζέρ. Ο καθηγητής συμπληρώνει με αφοπλιστική ειλικρίνεια: «Η επιχειρηματική κοινότητα θα ήθελε να δει ότι αυτό θα συνεχιστεί».
Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι δεσμοί Τουρκίας-Ισραήλ έχουν σφυρηλατηθεί εδώ και πολλά χρόνια και δεν είναι τόσο εύκολο να σπάσουν. Επικαλείται μάλιστα τουρκάλα δημοσιογράφο του βδομαδιάτικου περιοδικού «Jane’s Defense», που επικεντρώνεται σε στρατιωτικά θέματα, τη Λεϊλά Σαριμπραχίμογλου, η οποία αποκάλυψε ότι σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές της Τουρκίας το εμπόριο όπλων και πολεμικού εξοπλισμού μεταξύ των δύο χωρών το 2007 έφτασε τα 1.8 δισ. δολάρια, με το Ισραήλ να είναι στη δεύτερη θέση μετά τις ΗΠΑ όσον αφορά την παροχή στρατιωτικής τεχνολογίας στην Τουρκία.
Την προηγούμενη βδομάδα ο ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου έστειλε τον υπουργό Βιομηχανίας, Εμπορίου και Εργασίας, Βενιαμίν Μπεν Ελιέζερ (που ανήκει στο «Εργατικό Κόμμα») σε μυστική συνάντηση με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, για να συζητήσουν τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, παρακάμπτοντας τον θερμοκέφαλο Λίμπερμαν. Η συνάντηση αποκαλύφθηκε από το Κανάλι 2 της ισραηλινής τηλεόρασης την προηγούμενη Τετάρτη (30/6), το οποίο ανέφερε μάλιστα και τον τόπο που έγινε η συνάντηση, τη Ζυρίχη. Η παράκαμψη του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, του φασίστα Λίμπερμαν, ο οποίος ήταν ο πλέον αρμόδιος για να κάνει τέτοια συνάντηση, ως ομόλογος του Νταβούτογλου, τον εξόργισε. Ο Λίμπερμαν δε μπορούσε πλέον να κάνει τίποτ’ άλλο εκτός του ν’ αρχίσει να… γαυγίζει με το γνωστό του ύφος.
Το γεγονός είναι πως ούτε η Τουρκία ούτε οι Σιωνιστές θέλουν να σπάσουν οι στενοί οικονομικοί και στρατιωτικοί δεσμοί που συνδέουν τις δύο χώρες. Στην τελευταία μάλιστα έκδοση του επίσημου περιοδικού του σιωνιστικού στρατού «Maarachot» το πρώτο άρθρο που φιγουράρει έχει γραφτεί από τον αρχηγό του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγό Ιλκέρ Μπασμπούγ, ενώ ο στρατηγός του ισραηλινού Γενικού Επιτελείου Στρατού Γκάμπι Ασκενάζι δήλωσε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών εξακολουθούν να είναι καλές στον στρατιωτικό τομέα. Την προηγούμενη βδομάδα, στρατιωτική και κυβερνητική αντιπροσωπεία από την Τουρκία επισκέφτηκε το Ισραήλ και τούρκοι αξιωματούχοι και στρατιώτες εκπαιδεύτηκαν στο χειρισμό των μη επανδρωμένων αεροπλάνων που χρησιμοποιεί το Ισραήλ για να καταδιώκει τους παλαιστίνιους μαχητές στη Γάζα. Η τούρκικη αντιπροσωπεία πήγε στο Ισραήλ επειδή οι ισραηλινοί εκπαιδευτές που βρίσκονταν στην Τουρκία κλήθηκαν να επιστρέψουν στη χώρα τους μετά την επίθεση στο στολίσκο, όπως υποστηρίζει ισραηλινός αξιωματούχος στους Τάιμς της Νέας Υόρκης, ο οποίος κράτησε την ανωνυμία του.
Τα λεφτά είναι πολλά για να σπάσει μια τέτοια συμφωνία: 190 εκατομμύρια δολάρια για τα μη επανδρωμένα αεροπλάνα του στρατού, ποσό που ισοδυναμεί με το 6% του συνόλου του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών. Γι’ αυτό και ο ισραηλινός αξιωματούχος καθησυχάζει όσους φοβούνται μήπως κάτι πάει στραβά: «Ολα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο. Δεν υπάρχουν αλλαγές. Είναι business as usual». Οι ισραηλινοί εκπαιδευτές αναμένεται μάλιστα να επιστρέψουν στην Τουρκία σύντομα.
Οσοι ξεγελιούνται από τη αντισιωνιστική ρητορεία του Ερντογάν ας πάρουν υπόψη τους τα παραπάνω. Τελικά, αυτό που έχει σημασία δεν είναι τα λόγια αλλά η πράξη. Κι εκεί η συνεργασία της Τουρκίας με τους Σιωνιστές εξακολουθεί να είναι αγαστή…