Νέες διαστάσεις προσλαμβάνει το τελευταίο διάστημα το τεράστιο πολιτικό σκάνδαλο της στενής σχέσης κορυφαίων πολιτικών και κυβερνητικών παραγόντων με τα αποσπάσματα θανάτου, που συγκλονίζει τη Κολομβία. Τα στοιχεία που έρχονται καθημερινά στο φως αποκαλύπτουν ότι οι εγκληματικές παραστρατιωτικές συμμορίες, που δρούσαν υπό κυβερνητική προστασία σε συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες και το στρατό, δεν ευθύνονται μόνο για τη δολοφονία χιλιάδων πολιτών, για εμπόριο ναρκωτικών, απαγωγές και ληστείες. Η πιο σημαντική ίσως πτυχή της δράσης τους είναι η αρπαγή της καλύτερης γης της χώρας από τους ιδιοκτήτες της και ο αναγκαστικός εκτοπισμός τους. Τα στοιχεία αυτά επίσης επιβεβαιώνουν ότι όμηροι της ηγεσίας των αποσπασμάτων θανάτου δεν είναι μόνο οι πολιτικοί παράγοντες που είχαν συνάψει συμφωνίες ή συνεργάζονταν μαζί τους αλλά και η κυβέρνηση του Αλβάρο Ουρίμπε.
Ο ίδιος ο Κολομβιανός πρόεδρος, απηνής διώκτης των αριστερών ανταρτών και πιστός σύμμαχος του Λευκού Οίκου, δέχτηκε δημόσια τα απειλητικά βέλη ενός διοικητή των αποσπασμάτων θανάτου, του Σαλβατόρε Μανκούζο, ο οποίος κατά την ακροαματική διαδικασία σε δικαστήριο του Μεντεγίν ομολόγησε ότι είχε οργανώσει τη δολοφονία 300 ανθρώπων, ότι σε πολλές περιπτώσεις είχε πάρει πληροφορίες από τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών και ότι τα αποσπάσματα θανάτου εκβίαζαν πολίτες να ψηφίσουν τον Αλβάρο Ουρίμπε στις εκλογές του 2002, στις οποίες εκλέχτηκε για πρώτη φορά πρόεδρος.
Μετά τις ομολογίες του αρχιδολοφόνου Σαλβατόρε Μανκούζο, η ημερήσια εφημερίδα El Tiempo δημοσίευσε ένα ντουκουμέντο που περιγράφει μια μυστική συμφωνία που έγινε το 2001 ανάμεσα στο Μανκούζο και άλλους αρχηγούς των αποσπασμάτων θανάτου με 11 βουλευτές και γερουσιαστές, 2 κυβερνήτες και 5 δημάρχους, στην οποία συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά για να σφυρηλατήσουν μια «νέα κοινωνική συμφωνία». Ενας απ’ αυτούς που υπέγραψαν, ο γερουσιαστής Miguel de la Espriella, παραδέχτηκε δημόσια ότι υπέγραψε τη συμφωνία μαζί με άλλους 29 πολιτικούς, γιατί «εκβιάστηκαν». Ανάμεσά τους φιγουράρουν ο γερουσιαστής Alvaro Araujo, αδελφός του υπουργού Εξωτερικών και ο πρώην διοικητής της Υπηρεσίας Πληροφοριών. Ακολούθησε μια ανοιχτή επιστολή την οποία υπέγραψαν χιλιάδες κτηματίες, που παραδέχτηκαν ότι πλήρωναν τα αποσπάσματα θανάτου. Ο λόγος να προλάβουν τα χειρότερα σε βάρος τους και να αποδώσουν τις σχέσεις τους με τις παραστρατιωτικές δολοφονικές συμμορίες στους εκβιασμούς και στην τρομοκρατία που υφίσταντο.
Οι πρώτες αποκαλύψεις για το κύκλωμα πολιτικών, καπιταλιστών και αποσπασμάτων θανάτου έγιναν από το σοσιαλδημοκράτη γερουσιαστή Γκουστάβο Πέτρο, ο οποίος χαρακτήρισε απαράδεκτους και προκλητικούς τους όρους της διαδικασίας αποστράτευσης των αποσπασμάτων θανάτου που έθεσε σε εφαρμογή η κυβέρνηση του Αλβάρο Ουρίμπε από το 2003 και κατήγγειλε ότι οι δολοφόνοι, αφού πήραν άφεση αμαρτιών από την κυβέρνηση, συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ως μισθοφόροι στους ισχυρούς και να κρατούν όμηρους τους πολιτικούς με τους οποίους συνεργάζονταν για να εξασφαλίζουν την εκλογή τους, με αντάλλαγμα δημόσιο χρήμα και πολιτική προστασία.
Υπενθυμίζουμε ότι ο νόμος για την αποστράτευση των αποσπασμάτων θανάτου προβλέπει ασυλία για τα μέλη τους, μισθό 200 δολάρια το μήνα, βοήθεια για την εύρεση εργασίας και μέγιστη ποινή 8 χρόνια φυλάκισης για τους αρχηγούς τους.
Μετά τις καταγγελίες του Γκουστάβο Πέτρο, την υπόθεση ανέλαβε το περασμένο φθινόπωρο το Ανώτατο Δικαστήριο της Κολομβίας και ξεκίνησαν οι ανακρίσεις, που έφεραν στο φως, εκτός των άλλων, μια σχετικά άγνωστη πτυχή της δράσης των αποσπασμάτων θανάτου, την αρπαγή της καλύτερης γης, είτε για λογαριασμό τους είτε κατ’εντολή μεγάλων γαιοκτημόνων, καπιταλιστών, πολιτικών και εταιριών έναντι γενναίας χρηματοδότησης.
Σύμφωνα με σχετικό άρθρο του «Associated Press» (27/1/07), υπολογίζεται ότι από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, οι παραστρατιωτικές συμμορίες άρπαξαν 26.000 τετραγωνικά μίλια γης, περίπου δηλαδή το ένα τέταρτο της καλλιεργήσιμης γης της χώρας, μεγάλο μέρος της οποίας βρίσκεται πάνω από κοιτάσματα πετρελαίου και πολύτιμων ορυκτών.
Η κυβέρνηση του Αλβάρο Ουρίμπε, ενώ υποσχέθηκε ότι η γη θα επιστραφεί στους πρώην ιδιοκτήτες της, προωθεί νόμο που νομιμοποιεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς που έχει δημιουργηθεί με τη βία και την τρομοκρατία, γεγονός που επιβεβαιώνει τη διαπλοκή της με όλο αυτό το κύκλωμα. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Γεωργίας του Ουρίμπε έχει καταθέσει στο Κογκρέσο ένα νομοσχέδιο που επιτρέπει σε κάποιον να αποκτήσει τίτλο γης, αν αποδείξει ότι την έχει στην κατοχή του πέντε χρόνια. Η Κολομβιανή Επιτροπή Νομικών, μια οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο διατηρεί, επεκτείνει και νομιμοποιεί τον έλεγχο που εγκαθίδρυσαν οι παραστρατιωτικοί με τη φωτιά και το αίμα σε εκατομμύρια εκτάρια γης».
Oμως ακόμη και στην απίθανη περίπτωση που δεν θα ψηφιστεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ελάχιστοι ιδιοκτήτες θα καταφέρουν να πάρουν τη γη τους πίσω. Γιατί όση γη έχουν κρατήσει για τον εαυτό τους οι επικεφαλής των αποσπασμάτων θανάτου στις περισσότερες περιπτώσεις έχει άλλους εικονικούς ιδιοκτήτες, ενώ για όση γη πέρασε στα χέρια μεγαλογαιοκτημόνων, πολιτικών ή εταιριών υπάρχουν κατά κανόνα νόμιμοι τίτλοι. Με ποιο τρόπο; Oπως καταγγέλλουν πολλοί πρώην ιδιοκτήτες αναγκάζονταν να υπογράψουν τα πωλητήρια με το πιστόλι στον κρόταφο ή συμφωνούσαν να πουλήσουν τη γη τους σε εξευτελιστική τιμή, αφού πρώτα περνούσαν από το σπίτια τους τα αποσπάσματα θανάτου. Επίσης πολλοί υποθηκοφύλακες έχουν δολοφονηθεί και πολλά αρχεία έχουν καταστραφεί από περίεργες πυρκαγιές.
Oσοι, παρόλα αυτά, αποφασίσουν να διεκδικήσουν τη γη τους, παίζουν τη ζωή τους κορώνα –γράμματα, αφού αρκετοί που τόλμησαν να το κάνουν έχουν δολοφονηθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι καμιά ιδιοκτησία δεν έχει επιστραφεί μέχρι τώρα στους παλιούς ιδιοκτήτες ούτε στην επαρχία Sucre, ούτε στην επαρχία Antioquia , τόπο καταγωγής του Κολομβιανού προέδρου, που έχουν πληγεί περισσότερο από τις υπόλοιπες από την αρπαγή γης και τις μαζικές εκτοπίσεις του πληθυσμού τους.