Συγκλονιστικά στοιχεία για το κόστος σε ανθρώπινες ζωές και χρήμα του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» έφερε στο φως μια έρευνα του κυριακάτικου «Ιντεπέντεντ», την παραμονή της 5ης επετείου της 11ης Σεπτέμβρη. Η έρευνα στηρίχτηκε σε νέα, αδημοσίευτα στοιχεία που πάρθηκαν από ακαδημαϊκούς και οργανώσεις, όπως την «Iraq Body Count» και τον καθηγητή Μαρκ Χέρολντ του University of New Hampshire, και από άλλες επίσημες μελέτες.
Ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας», σύμφωνα με την έρευνα αυτή, έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 62.006 ανθρώπων, έχει δημιουργήσει 4,5 εκατομμύρια πρόσφυγες και έχει κοστίσει στις ΗΠΑ περισσότερο από το ποσό που χρειάζεται για να αποπληρωθούν τα χρέη όλων των φτωχών χωρών του κόσμου. Αν μάλιστα συνυπολογιστούν οι θάνατοι των ανταρτών, των ιρακινών στρατιωτών κατά την εισβολή του 2003, αυτών που δεν αναφέρονται από τα δυτικά μίντια και όσων έχουν πεθάνει από τραύματα, τότε ο αριθμός των νεκρών θα φτάσει στους 180.000 περίπου.
Πιο συγκεκριμένα, από την έρευνα αυτή προκύπτει ότι στο Αφγανιστάν έχουν σκοτωθεί 4.541 – 5.308 πολίτες και 385 στρατιώτες, στο Ιράκ 50.000 πολίτες και 2.899 στρατιώτες και 4.081 σε επιθέσεις στον υπόλοιπο κόσμο.
Σημειωτέον ότι πριν από 2.5 χρόνια η «Iraq Body Count», μια ομάδα Βρετανών και Αμερικάνων ακαδημαϊκών, είχε καταγράψει το θάνατο 10.000 πολιτών στο Ιράκ. Σήμερα ο αριθμός των νεκρών που δίνει είναι πενταπλάσιος, ξεπερνά τις 50.000, αλλά και πάλι είναι σίγουρα μικρότερος από τον πραγματικό αριθμό, γιατί η οργάνωση αυτή καταγράφει μόνο τους θανάτους που αναφέρονται από δύο διαφορερικές πηγές. Επίσης στον αριθμό αυτό δεν περιλαμβάνει τους νεκρούς αντάρτες, τους ιρακινούς αστυνομικούς που σκοτώθηκαν σε συμπλοκές με αντάρτες και όσους πέθαναν από τα τραύματά τους.
Η ίδια έρευνα δίνει επίσης μια εικόνα της τραγικής κατάστασης που βρίσκεται ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης στο Ιράκ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η οργάνωση Medact το Μάρτιο του 2006, από το 2003 έχουν εγκαταλείψει τη χώρα 18.000 γιατροί, απ’ αυτούς που έμειναν υπολογίζεται ότι έχουν πέσει θύματα απαγωγής 250, ενώ μόνο το 2005 σκοτώθηκαν 65. Επίσης, εύκολα θεραπεύσιμες ασθένειες, όπως η διάρροια και οι αναπνευστικές ασθένειες προκαλούν το 70% των θανάτων παιδιών, ενώ από τις 180 κλινικές που οι Αμερικάνοι σχεδίαζαν να κατασκευαστούν μέχρι το τέλος του 2005, μόνο 4 έχουν ολοκληρωθεί και καμία δε λειτουργεί. Τον περασμένο Μάιο δόθηκε στη δημοσιότητα μια έρευνα της ιρακινής κυβέρνησης και της Unicef που αποκάλυψε ότι το ένα τέταρτο των ιρακινών παιδιών υποφέρουν από υποσιτισμό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε τον περασμένο Ιούλιο η Αμερικάνικη Επιτροπή για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες, 2.2 εκατομμύρια Αφγανοί έχουν καταφύγει στο εξωτερικό και τουλάχιστον 153.000 έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και έχουν καταφύγει σε άλλες περιοχές της χώρας. Στο Ιράκ, 888.700 άνθρωποι έχουν καταφύγει στο εξωτερικό και 1.3 εκατομμύρια έχουν καταφύγει σε άλλες περιοχές της χώρας, ενώ υπολογίζεται ότι 40% περίπου των μεσαίων στρωμάτων έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.
Τεράστιο είναι και το οικονομικό κόστος του πολέμου. Το αμερικάνικο Κογκρέσο έχει εγκρίνει το ποσό των 437 δισ. δολαρίων για τις δαπάνες του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας». Το ποσό αυτό, που ξεπερνά το κόστος του πολέμου της Κορέας και του Βιετνάμ, είναι υπεραρκετό για την αποπληρωμή του χρέους όλων των φτωχών χωρών, σύμφωνα με την έρευνα του κυριακάτικου «Ιντεπέντεντ».