Στις 28 Σεπτεμβρίου, το στρατιωτικό δικαστήριο της φυλακής Οφερ επέβαλε στον 13χρονο Παλαιστίνιο Καράμ Ντάανα 5μηνο κατ’ οίκον περιορισμό στο σπίτι του θείου του, αντί προφυλάκισης, και στην οικογένειά του πρόστιμο 2.000 σέκελ. Στο διάστημα αυτό δεν επιτρέπεται να πηγαίνει στο σχολείο του και να βγαίνει έξω από την περίμετρο του σπιτιού του θείου του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για ένα 13χρονο παιδί. Και σαν να μην έφταναν αυτά, λίγες μέρες μετά τη σύλληψη του Καράμ, ο ισραηλινός στρατός ακύρωσε την άδεια εργασίας στο Ισραήλ που είχε ο πατέρας του Καράμ, καταδικάζοντάς τον στην ανεργία.
Οι Ισραηλινοί έχουν εγκαταστήσει κάμερες που παρακολουθούν συνεχώς τις δραστηριότητες των Παλαιστινίων στην Παλιά Πόλη της Χεβρόν κι αν ο Καράμ συλληφθεί να παραβιάζει την ποινή του, θα επιβληθεί στην οικογένειά του πρόστιμο 20.000 σέκελ.
Η κατηγορία που αντιμετωπίζει είναι ότι πέταξε πέτρες σε έναν έποικο, η συνήθης δηλαδή κατηγορία με την οποία συλλαμβάνονται πολλά παιδιά. Η οργάνωση «The Defence for Children International» υπολογίζει ότι 700 περίπου παιδιά φυλακίζονται κάθε χρόνο, από τα οποία 300 παραπέμπονται και δικάζονται σε στρατιωτικά δικαστήρια. Οι ποινές που συνήθως επιβάλλονται γι’ αυτή την κατηγορία είναι τρεις μήνες φυλάκιση, από τους οποίους ο ένας είναι προφυλάκιση. Η ποινή που επεβλήθηκε στον Καράμ Ντάανα δεν συνηθίζεται και θεωρείται ιδιαίτερα σκληρή, γιατί του στερεί το δικαίωμα να συνεχίσει το σχολείο, ενώ δεν έχει γίνει ακόμη η δίκη του και ο ίδιος επιμένει στην αθωότητά του.
Ο Καράμ ζει στην Παλιά Πόλη της Χεβρόν, 100 μέτρα από τον εποικισμό Κιριάτ Αρμπα. Στις 22 Σεπτεμβρίου συνελήφθη όταν ένας έποικος τον κατηγόρησε ότι πέταξε πέτρες στο αυτοκίνητό του, με αποτέλεσμα να τρακάρει. Οταν οι ισραηλινοί στρατιώτες συνέλαβαν τον Καράμ, του έδεσαν τα μάτια και τον μετέφεραν στον αστυνομικό σταθμό Τζαμπάρα στη Χεβρόν, όπου προσπάθησαν να τον εκφοβίσουν για να του αποσπάσουν ομολογία της ενοχής του. Ομως ο ίδιος επέμενε ότι ήταν αθώος και αναγκάστηκαν να τον αφήσουν την ίδια μέρα όταν διαπίστωσαν ότι οι κάμερες δεν είχαν καταγράψει πουθενά την παρουσία του κοντά στο ατύχημα.
Παρόλα αυτά, την επόμενη μέρα, οι ισραηλινοί στρατιώτες επέστρεψαν στο σπίτι του και τον συνέλαβαν την ώρα που γινόταν το γαμήλιο γλέντι της αδελφής του. Με δεμένα τα χέρια, τα πόδια και τα μάτια, τον ανέκριναν προσπαθώντας να του αποσπάσουν πληροφορίες για άλλα παιδιά. Τα ξημερώματα τον μετέφεραν στη φυλακή Οφερ, όπου έμεινε μια βδομάδα. Η συνέχεια είναι γνωστή.
Είναι γνωστό ότι οι Παλαστίνιοι στην Παλιά Πόλη της Χεβρόν ζουν σε συνθήκες βίας και τρομοκρατίας από τους εποίκους, με την υποστήριξη του ισραηλινού στρατού. Κινδυνεύουν ακόμη και να κυκλοφορούν στους δρόμους, σε πολλούς από τους οποίους επιτρέπεται μόνο η κυκλοφορία αυτοκινήτων που ανήκουν σε έποικους. Με τις συλλήψεις και τις διώξεις εναντίον παιδιών επιδιώκουν να σπείρουν το φόβο και την ηττοπάθεια στις νέες γενιές, να κλειστούν στα σπίτια τους, να μη βγαίνουν στους δρόμους, για να αναγκάσουν τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες.
100 συλλήψεις παιδιών στη Silwan τον Οκτώβριο
Στο μεταξύ, όπως καταγγέλλουν εκπρόσωποι των Παλαιστινίων της συνοικίας Silwan της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, η ισραηλινή αστυνομία έχει αναλάβει επιχείρηση καταστολής εναντίον παιδιών και εφήβων, καθώς οι αντιθέσεις ανάμεσα στους Παλαιστίνιους από τη μια και τις ισραηλινές αρχές και τους εποίκους από την άλλη οξύνονται συνεχώς, είτε γιατί οι τελευταίοι επιχειρούν να διώξουν παλαιστινιακές οικογένειες από τα σπίτια τους, είτε γιατί εκδίδονται αποφάσεις κατεδάφισης εκατοντάδων παλαιστινιακών σπιτιών, με πρόσχημα τη δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου.
Μόνο μέσα στον Οκτώβριο, έγιναν περισσότερες από 100 συλλήψεις παιδιών στη συγκεκριμένη συνοικία, τα περισσότερα από τα οποία ήταν κάτω των 13 χρόνων. Κάτοικοι και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα καταγγέλλουν ότι πολλά παιδιά συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια μεταμεσονύχτιων επιδρομών στα σπίτια τους και τρομοκρατημένα μεταφέρθηκαν, χωρίς τη συνοδεία συγγενικών προσώπων, για ανάκριση με δεμένα πόδια και μάτια. Παρόλο που ο νόμος προβλέπει ότι παιδιά κάτω των 12 μπορούν να αντιμετωπίζονται από την αστυνομία ως μάρτυρες αλλά όχι ως ύποπτοι και ότι αυτό πρέπει να γίνεται παρουσία των γονιών τους.
Εκπρόσωποι των Παλαιστινίων και κοινωνικοί λειτουργοί καταγγέλουν ότι πολλά παιδιά που έχουν υποστεί τη διαδικασία της σύλληψης και της ανάκρισης από την ισραηλινή αστυνομία υποφέρουν από εφιάλτες στον ύπνο τους, βρέχουν το κρεβάτι τους τη νύχτα ή φοβού-νται να κυκλοφορήσουν έξω. Και ακόμη ότι στόχος της καταστολής των παιδιών είναι να καλλιεργήσουν το φόβο στη νέα γενιά και να τρομοκρατήσουν τις οικογένειές τους για να τις αναγκάσουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να περάσει η συνοικία υπό τον έλεγχο και την κατοχή των Ισραηλινών.
Με δηλώσεις του στο «Γαλλικό Πρακτορείο» (3/11/10), ο εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας γνωστοποίησε ότι η αστυνομία θα θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση που δημιουργούν τα παιδιά που πε- τούν πέτρες σε αστυνομικούς και αυτοκίνητα Εβραίων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ με δικαστικά εντάλματα που θε επιβάλλουν αυστηρό κατ’ οίκον περιορισμό σ’ αυτά τα παιδιά και θα καθιστούν νομικά υπεύθυνους τους γονείς τους. Τα παιδιά θα πηγαίνουν και θα επιστρέφουν από το σχολείο με συνοδεία ειδικού φρουρού. Η αστυνομία θα κάνει συχνά έρευνα στο σπίτι τους και άν παρατηρηθεί παραβίαση της δικαστικής εντολής, θα παραπέμπονται σε δίκη οι γονείς στη θέση των παιδιών τους.
Με το φόβητρο δηλαδή μιας καταδικαστικής απόφασης, επιδιώκουν να μετατρέψουν τους γονείς σε δεσμοφύλακες των παιδιών τους!