Χιλιάδες τόνοι επικίνδυνων τοξικών υλικών από τις αμερικάνικες βάσεις έχουν πεταχτεί σε πολλά μέρη του Ιράκ, αντί να στέλνονται στις ΗΠΑ, κατά παράβαση των κανόνων του Πενταγώνου, όπως αποκάλυψε έρευνα της βρετανικής εφημερίδας «The Times» (14/6/2010) σε πέντε ιρακινές επαρχίες.
Τουλάχιστον 14.500 τόνοι είναι τα τοξικά υλικά και το μολυσμένο έδαφος από τις αμερικάνικες βάσεις, σύμφωνα με δήλωση του αμερικάνου ταξίαρχου Kendall Cox, που υπηρετεί στο Ιράκ, στους «Times». Τα επικίνδυνα αυτά απορρίματα πρέπει είτε να μεταφερθούν με πλοία στις ΗΠΑ ή να ανακυκλωθούν σε ειδικά κατασκευασμένες εγκαταστάσεις στο βόρειο και δυτικό Ιράκ, σύμφωνα με τον κανονισμό του Πενταγώνου.
Ομως τίποτα απ’ αυτά δε γίνεται. Σε πολλά μέρη βόρεια και δυτικά της Βαγδάτης είναι πεταμένα μεγάλα βαρέλια από τα οποία διαρρέει μηχανόλαδο στο έδαφος, ανοιχτά δοχεία με οξύ είναι εύκολα προσβάσιμα από παιδιά, πεταμένες μπαταρίες βρίσκονται κοντά σε αρδευόμενα χωράφια. Ιρακινοί που έχουν έρθει σε επαφή με τα υλικά αυτά καταγγέλλουν ότι υποφέρουν από εξανθήματα και φουσκάλες στα χέρια και στα πόδια και από βήχα.
Ιδιωτικές εταιρίες ανακύκλωσης, που βρίσκονται μέσα στις αμερικάνικες βάσεις, αναμειγνύουν τα τοξικά υλικά με τα κοινά απορρίματα και τα παραδίδουν για εναπόθεση στις χωματερές.
Οι περισσότεροι σκουπιδότοποι βρίσκονται κοντά στους βασικούς δρόμους που συνδέουν τη Βαγδάτη με τη Φαλούτζα και τη Μοσούλη, όπου έγιναν οι πιο σκληρές συγκρούσεις και είναι συγκεντρωμένες οι περισσότερες αμερικάνικες βάσεις. Σε αναρίθμητα μέρη βρίσκονται πεταμένα τα κατάλοιπα της αμερικάνικης στρατιωτικής παρουσίας. Φίλτρα λαδιού από βαριά οχήματα βρίσκονται δίπλα σε μεταλλικά δοχεία αεροζόλ και κυλίνδρους συμπιεσμένου αερίου. Βαρέλια από καύσιμα αεροπλάνων είναι ανακατεμένα με άδεια ή μισοάδεια δοχεία με άγνωστα υγρά. Σε πολλά από τα δοχεία αυτά υπάρχουν ετικέτες που γράφουν: «Επικίνδυνα απόβλητα – οι ομοσπονδιακοί νόμοι απαγορεύουν την ακατάλληλη διαθεσή τους», «Καυστικό», «Να κρατηθεί μακριά από παιδιά», «Εύφλεκτο υγρό».
Και σαν να μην έφτανε η μόλυνση μεγάλου μέρους του ιρακινού εδάφους από τα τοξικά απορρίματα του αμερικάνικου στρατού και οι σοβαρότατες επιπτώσεις στην υγεία του ιρακινού πληθυσμού από τη χρήση βομβών λευκού φωσφόρου και απεμπλουτισμένου ουρανίου, η βρετανική εφημερίδα «Guardian» αποκάλυψε πρόσφατα ότι o πρώην διευθυντής της βρετανικής χημικής εταιρίας «Octel» κατηγορείται ότι επέτρεψε την εξαγωγή στο Ιράκ τετραθυλικού μολύβδου (TEL). H προσθήκη τετραθυλικού μολύβδου στα καύσιμα των οχημάτων έχει απαγορευτεί στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, γιατί συνδέεται με βλάβες στον εγκέφαλο των παιδιών.
Η «Octel», που έχει μετονομαστεί σε «Innospec», πριν από μια δεκαετία, μετά την απαγόρευση της χρήσης του TEL σε Ευρώπη και ΗΠΑ, αποφάσισε να παραμείνει ο μόνος παραγωγός στον κόσμο TEL για αυτοκίνητα και να τον εξάγει σε χώρες όπου επιτρεπόταν η χρήση του, μεγιστοποιώντας τα κέρδη της. Πρόσφατα η διοίκηση της εταιρίας παραδέχτηκε ότι δωροδοκούσε με εκατομμύρια δολάρια κυβερνητικούς αξιωματούχους στο Ιράκ και την Ινδονησία για να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τετραθυλικό μόλυβδο, παρά τις επιπτώσεις στην υγεία, ενώ ανώτατοι αξιωματούχοι του υπουργείου Πετρελαίου στο Ιράκ κατηγορούνται ότι δωροδοκούνταν από την «Οctel» κατά τη διάρκεια της αμερικανοβρετανικής κατοχής μέχρι το 2008.