Πριν από λίγο καιρό, έντεκα δημοκρατικοί γερουσιαστές έκαναν έκκληση με επιστολή που έστειλαν σε εννιά μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες να προσφέρουν μερικά από τα κέρδη – ρεκόρ που είχαν πραγματοποιήσει για να βοηθήσουν ανθρώπους με χαμηλό εισόδημα να καλύψουν το κόστος της τεράστιας αύξησης του πετρελαίου θέρμανσης. Η μόνη απάντηση που έλαβαν ήταν από την εταιρία GITGO Petroleum Corp., θυγατρική της κρατικής εταιρίας πετρελαίου της Βενεζουέλα. Στις 17 Νοέμβρη ο υπουργός Ενέργειας και Πετρελαίου της Βενεζουέλα, Ραφαέλ Ραμίρες, ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες πρόκειται να αρχίσει η διανομή πετρελαίου σε χαμηλή τιμή στις φτωχές κοινότητες της Βοστόνης, της Μασαχουσέτης και του Μπρονξ στη Νέα Υόρκη, με εκπροσώπους των οποίων έχουν υπογραφεί σχετικές συμφωνίες.
Ωστόσο, την απόφαση αυτή είχε αναγγείλει δύο μήνες νωρίτερα ο Ούγο Τσάβες σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Daily News» της Νέας Υόρκης κατά τη διάρκεια της παραμονής του για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται να διανεμηθούν 4,5 εκατομμύρια γαλόνια σε φτωχές οικογένειες στη Βοστόνη, 12 εκατομμύρια γαλόνια στη Μασαχουσέτη και 8 εκατομμύρια γαλόνια στο Μπονξ, σε τιμή 40% περίπου χαμηλότερη από την τιμή της αγοράς, δηλαδή στην τιμή των 1,35 δολαρίων περίπου το γαλόνι αντί των 2,25 δολαρίων που είναι κατά μέσο όρο η σημερινή τιμή της αγοράς. Η διανομή θα γίνεται απευθείας, χωρίς μεσάζοντες, από τα πρατήρια της CITGO, η οποία διαθέτει 8 διυλιστήρια και 14.000 πρατήρια στο έδαφος των ΗΠΑ, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και διάφορες ανθρωπιστικές και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις των φτωχών κοινοτήτων.
Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και διάφοροι άλλοι παρατρεχάμενοι, που αρχικά χλεύασαν την εξαγγελία Τσάβες, τώρα που τη βλέπουν να υλοποιείται άλλαξαν το βιολί και άρχισαν να λένε ότι πίσω από την κίνηση αυτή δεν υπάρχουν ανθρωπιστικά αλλά πολιτικά κίνητρα, ότι ο Τσάβες απλά ακολουθεί την «διπλωματία του πετρελαίου» για να χτυπήσει την κυβέρνηση Μπους, να αλλάξει την άποψη των Αμερικάνων για τον ίδιο και την κυβέρνησή του και να ενισχύσει την επιρροή του στη Λατινική Αμερική.
Το βέβαιο είναι ότι ο Τσάβες έχει εξελιχθεί σε μεγάλο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση Μπους. Πριν από λίγες μέρες πάλι, σε ομιλία του σε μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση ενάντια στη «Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου» από την Αλάσκα μέχρι τη Χιλή που επιδιώκει να δημιουργήσει ο Λευκός Οίκος, αποκάλεσε τον αμερικάνο πρόεδρο «δολοφόνο, ένοχο γενοκτονίας, τρελό» και την κυβέρνησή του «μεγάλη απειλή για την ανθρωπότητα». Και το χειρότερο για την κυβέρνηση Μπους είναι ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να τον βγάλει από τη μέση, γιατί διατηρεί άθικτη την υψηλή δημοτικότητά του στη Βενεζουέλα, ενώ ενισχύει συνεχώς με διάφορες διπλωματικές πρωτοβουλίες και οικονομικές συμφωνίες τις σχέσεις του με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και ταυτόχρονα το κύρος και την επιρροή του ανάμεσα στους λαούς της περιοχής.
Το τελευταίο παράδειγμα είναι η επίσκεψη του προέδρου της Αργεντινής Νέστορ Κίρχνερ στη Βενεζουέλα, κατά την οποία οι δύο πρόεδροι συζήτησαν την είσοδο της Βενεζουέλα ως πλήρες μέλος στη Mercosur το Δεκέμβριο και την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου, μήκους 12.000 χλμ και κόστους 4 δισ. δολαρίων, που θα ενώνει τις δύο χώρες και θα αποτελεί τμήμα του δικτύου με το Περού και τη Βραζιλία. Υπέγραψαν επίσης μερικές συμφωνίες στον ενεργειακό τομέα και πρότειναν τη δημιουργία ενός ταμείου επενδύσεων που θα χρησιμοποιηθεί για την προώθηση της ενοποίησης της περιοχής για να ανοίξει ο δρόμος για την Νοτιοαμερικάνικη Ενωση, η οποία προβάλλεται ως εναλλακτική πρόταση στη «Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου» που προωθείται από τις ΗΠΑ. Η πρόταση αυτή θεωρείται από τις σημαντικότερες από τη λίστα των συμφωνιών στις οποίες κατέληξαν οι δυο πρόεδροι.