Ανώτατοι αξιωματούχοι του αμερικάνικου στρατού στην επαρχία Ανμπάρ υποστηρίζουν ότι η Αλ-Κάιντα έχει διεισδύσει στη νέα Βουλή του Ιράκ, παρά το γεγονός ότι αντιτάχτηκε στη διεξαγωγή των εκλογών! Αυτή την απίστευτη είδηση δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα «Τέλεγκραφ» την περασμένη Δευτέρα 23/1, αναφέροντας ότι οι αμερικάνικες μυστικές υπηρεσίες έχουν πληροφορίες ότι ορισμένοι βουλευτές που εκλέχτηκαν – ιδιαίτερα σε διάφορες περιοχές που αποτελούν προπύργια των ανταρτών στο Δυτικό Ιράκ, όπως η Χιτ και η Αλ-Κάιμ, στα σύνορα με τη Συρία – είναι κρυφοί υποστηρικτές της Αλ-Κάιντα στο Ιράκ. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι έχουν γίνει και ορισμένοι γάμοι μεταξύ στελεχών της Αλ-Κάιντα και γυναικών από τις οικογένειες των διαφόρων φυλάρχων, για να επικυρωθούν αυτές οι συμμαχίες! Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Τέλεγκραφ», αμερικάνος αξιωματούχος υποστηρίζει μάλιστα ότι η «Αλ-Κάιντα στο Ιράκ», αν και ξεκίνησε με ξένους κυρίως μαχητές, από τα μέσα του περασμένου χρόνου αποτελείται κυρίως από Ιρακινούς.
Δε μπορούμε να γνωρίζουμε, φυσικά, πόση δόση αλήθειας ή υπερβολής έχουν οι παραπάνω πληροφορίες. Αποτυπώνουν, πάντως, τον πανικό των αμερικάνων αξιωματούχων που διαπιστώνουν ότι η «Αλ-Κάιντα στο Ιράκ», λόγω της αντιστασιακής της δράσης, έχει κερδίσει αρκετό κόσμο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η πολιτική της στάση ακολουθείται από μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Αυτό φαίνεται από το μεγάλο ποσοστό (σχεδόν 80%) της συμμετοχής στις εκλογές της 15ης Δεκέμβρη, παρά τις εκκλήσεις και απειλές της «Αλ-Κάιντα» για μποϊκοτάρισμα των εκλογών. Οι επιθέσεις που έγιναν σε σιιτικούς στόχους με δεκάδες νεκρούς Ιρακινούς (κατά κύριο λόγο μπάτσους, αλλά ορισμένες φορές και προσκυνητές, όπως στις αρχές του χρόνου στην Καρμπάλα), που χρεώνονται δικαίως ή αδίκως στην Αλ-Κάιντα, φαίνεται να έχουν δημιουργήσει τεταμένες σχέσεις με άλλες οργανώσεις και ομάδες της αντίστασης.
Οι πληροφορίες που έχουμε σ’ αυτό τον τομέα προέρχονται από δυτικά ΜΜΕ (το ιταλικό ΑΚΙ και το πρακτορείο Ρόιτερς, σχετικό δημοσίευμα του οποίου αναμετάδωσε το αραβικό Αλ-Μπαουάμπα και όχι το Αλ-Τζαζίρα), γι’ αυτό τις αναφέρουμε με κάθε επιφύλαξη. Σύμφωνα μ’ αυτές τις πληροφορίες, την περασμένη Κυριακή ορισμένες ομάδες της αντίστασης δήλωσαν ότι διαχωρίζουν τη θέση τους από την Αλ-Κάιντα και τον Ζαρκάουι, ενώ την Τρίτη έγινε διαδήλωση 700 με 1.000 ατόμων στη Σαμάρα κατά της επίθεσης σε 40 νεοσύλλεκτους μπάτσους την προηγούμενη βδομάδα από την Αλ-Κάιντα. Η είδηση λέει ότι αυτή τη διαδήλωση την οργάνωσε εκτός απ’ το «Ισλαμικό Κόμμα» και ο «Σύνδεσμος των Μουσουλμάνων Κληρικών» που μέχρι στιγμής δεν είχε εμφανιστεί ποτέ δημόσια κατά της Αλ-Κάιντα.
Οποια και να είναι η κατάσταση, όμως, το κύριο δεν είναι οι οποιεσδήποτε διενέξεις στο χώρο της αντίστασης (που είναι απόλυτα φυσικό να υπάρχουν σε τέτοιες καταστάσεις), αλλά η ίδια η ύπαρξη και η αντοχή της. Μια αντοχή που επιβεβαιώνεται και στατιστικά από τα ίδια τα στοιχεία που δίνει ο αμερικάνικος στρατός. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την περασμένη Κυριακή και αναδημοσιεύτηκαν απ’ το αμερικάνικο ειδησεογραφικό πρακτορείο United Press International (23/1), οι επιθέσεις κατά των αμερικάνικων δυνάμεων κατοχής αυξήθηκαν κατά 29% μέσα στο 2005, φτάνοντας στις 34.131 επιθέσεις από 26.496 το 2004. Δηλαδή, πάνω από 93 επιθέσεις την ημέρα κατά μέσο όρο, έναντι σχεδόν 73 το 2004!