Οι αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, οι IEDs όπως τις αποκαλούν εν συντομία οι Αμερικάνοι, είναι ο φόβος και ο τρόμος του αμερικάνικου στρατού. Το πιο φονικό και συνάμα ανίκητο μέχρι στιγμής όπλο της ιρακινής αντίστασης. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από τους 846 αμερικάνους στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους στο Ιράκ την περασμένη χρονιά, οι 407 σκοτώθηκαν από αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, που τοποθετούνται στα πιο απίθανα μέρη. Επίσης, ο αριθμός των IEDs που εντοπίστηκαν ή πυροδοτήθηκαν το 2005 ήταν 10.593, διπλάσιος του 2004.
Παρά τις έρευνες που γίνονται συνεχώς και την προηγμένη τεχνολογία που διαθέτει ο αμερικάνικος στρατός, δεν έχει καταφέρει εδώ και τρία χρόνια να αντιμετωπίσει το «πρωτόγονο» αυτό όπλο, γιατί, όπως επανειλημμένα έχουν παραδεχτεί ανώτεροι αμερικάνοι αξιωματικοί, οι αντάρτες παρακολουθούν προσεκτικά τα βήματα των Αμερικάνων και αναπροσαρμόζουν εξελίσσοντας συνεχώς την τεχνολογία που χρησιμοποιούν για την κατασκευή τους, με αποτέλεσμα να βρίσκονται συνεχώς μέχρι στιγμής ένα βήμα μπροστά από τον αμερικάνικο στρατό.
Προκειμένου λοιπόν να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα το σοβαρό αυτό πρόβλημα, το Πεντάγωνο αποφάσισε να τριπλασιάσει τις σχετικές δαπάνες, να αυξήσει και να αναβαθμίσει το επιτελείο των στρατιωτικών και των ειδικών τεχνικών και επιστημόνων που ασχολούνται με τις έρευνες σ’ αυτό τον τομέα, τοποθετώντας επικεφαλής τον απόστρατο στρατηγό, με τέσσερα αστέρια, Μοντγκόμερι Μιγκς, σύμφωνα με τους «New York Times» (5/2/06). Συγκεκριμένα, για το 2005 το ποσό που διέθεσε το Πεντάγωνο για τις έρευνες πάνω στους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς (IEDs) ήταν 1.2 δισ. δολάρια, διπλάσιο από το 2004. Για το 2006 ο προϋπολογισμός είναι 3.5 δισ. δολάρια, δηλαδή τριπλάσιος, όμως ανώτατοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν, σύμφωνα πάλι με τους «New York Times», ότι έχουν στα χέρια τους ανοιχτή επιταγή. Ταυτόχρονα, θα διπλασιαστεί το αρμόδιο προσωπικό και θα φτάσει στα 360 περίπου άτομα στις ΗΠΑ και στο Ιράκ.