Τετάρτη 11/5
Χιλιάδες διαδηλώνουν κατά της σύλληψης και δίκης 23 επιχειρηματιών με την κατηγορία της «τρομοκρατίας». Η ομάδα των 23 πιστεύεται ότι αποτελούσε τη ραχοκοκαλιά των μικροεπιχειρηματιών της κοιλάδας Φεργκάνα που βρίσκεται στα ανατολικά της χώρας.
Πέμπτη 12/5
Αργά το βράδυ πραγματοποιείται επίθεση σε αστυνομική φρουρά στην τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας με 300.000 κατοίκους, την Αντιζάν. Η φρουρά αφοπλίζεται. Λίγες ώρες αργότερα 60 με 100 ένοπλοι – σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ – επιτίθενται στη φυλακή που κρατούνται οι 23 «τρομοκράτες» και τους απελευθερώνουν μαζί με άλλους 2.000 κρατούμενους. Ακολουθούν συμπλοκές. Οι μαχητές καταλαμβάνουν δημόσια κτίρια, απαιτούν την παραίτηση Καρίμοφ και ζητούν μέτρα για μείωση της ανεργίας.
Παρασκευή 13/5
Ενοπλοι περικυκλώνουν ομάδα αστυνομικών και κρατούν 10 μπάτσους ομήρους, ενώ λίγο αργότερα καταλαμβάνουν κρατικό κτίριο στην κεντρική πλατεία της πόλης. 3.000 με 5.000 διαδηλωτές έξω απ’ το κτίριο απαιτούν να παραιτηθεί ο Καρίμοφ. Η αστυνομία επεμβαίνει. Ανοίγει πυρ στο ψαχνό σκοτώνοντας τουλάχιστον 500 και τραυματίζοντας 2.000 διαδηλωτές. Γυναικόπαιδα πέφτουν νεκρά από πυρά στρατιωτών και αστυνομίας αλλά κανείς δε μπορεί να εξακριβώσει τον αριθμό και την ταυτότητα των νεκρών μιας και ο στρατός αποκλείει το νοσοκομείο της πόλης και διώχνει τους δημοσιογράφους. Οι συγκρούσεις συνεχίζονται όλη τη μέρα. Χιλιάδες κάτοικοι προσπαθούν να φύγουν απ’ την χώρα προς τη γειτονική Κιργιζία. Στην πρωτεύουσα της χώρας, την Τασκένδη, επικρατεί ηρεμία εκτός από ένα περιστατικό δολοφονίας από μπάτσους ενός πολίτη έξω απ’ την ισραηλινή πρεσβεία που πίστεψαν ότι ήταν βομβιστής αυτοκτονίας. Ομως, αξιωματούχος της αστυνομίας δήλωσε ότι έκαναν λάθος μιας κι ο άνθρωπος κουβαλούσε μάλλινα είδη που… έμοιαζαν με εκρηκτικά!!!
Σάββατο 14/5
Κυβερνητικές πηγές αναμεταδίδουν ότι ο στρατός ανακατέλαβε το κυβερνητικό κτίριο που είχαν στα χέρια τους οι εξεγερμένοι. Η Αντιζάν σφραγίζεται στην κυριολεξία. Παρολαυτά ακούγονται ακόμα σποραδικές ανταλλαγές πυροβολισμών. Οταν μαθαίνονται τα νέα στη γειτονική πόλη Κοράσοβ (η μισή πόλη ανήκει στην Κιργιζία) κάτοικοι απαιτούν απ’ το Δήμαρχο να ανοίξει τη συνοριακή γέφυρα προς την Κιργιζία για να περάσουν οι πρόσφυγες. Ο Δήμαρχος αρνείται και τρώει της χρονιάς του. Εξαγριωμένα πλήθη καταλαμβάνουν το αρχηγείο της αστυνομίας, κτίριο της τροχαίας και το γραφείο του φοροεισπράκτορα, τα πιο μισητά σύμβολα της κεντρικής κυβέρνησης κατά το BBC (14/5). Οι κάτοικοι πιάνουν δουλειά για να ξαναφτιάξουν τις δύο γέφυρες του συνοριακού ποταμού για να ενώσουν τα δυο τμήματα της πόλης. Δηλώνουν ότι θα πάρουν τον έλεγχο στα χέρια τους και θα ξαναφτιάξουν την αγορά της πόλης.
Τις επόμενες μέρες ο στρατός φαίνεται να ξαναπαίρνει τον έλεγχο. Οι πρόσφυγες μιλούν για χιλιάδες νεκρούς ενώ ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης κάνει λόγο για 745 νεκρούς, 542 στην Αντιζάν και 203 στην γειτονική Πακταμπάντ (μια πόλη για την οποία κανένα πρακτορείο απ’ όσο γνωρίζουμε δεν ανέφερε τίποτα).