«Το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο από τα κελιά τους». Μ’ αυτά τα λόγια η απεργός πείνας Χάνα Σαλάμπι, φυλακισμένη στα σιωνιστικά κολαστήρια, έκλεισε το μήνυμα που έστειλε προς το κίνημα αλληλεγγύης μέσω του δικηγόρου της στις 19 Μάρτη. Τη στιγμή που γράφεται αυτό το σημείωμα (Τετάρτη 28 Μάρτη) η Σαλάμπι έχει ήδη συμπληρώσει 42 μέρες απεργίας πείνας, ενώ οι γιατροί ανθρωπιστικής οργάνωσης που την επισκέφτηκαν και την εξέτασαν είπαν ότι η ζωή της βρίσκεται πλέον σε σοβαρό κίνδυνο.
Οι σιωνιστές, φοβούμενοι το κίνημα εναντίον της διοικητικής κράτησης και την αλληλεγύη που αναπτύσσεται στη Σαλάμπι, σκληραίνουν τη στάση τους. Τον τελευταίο καιρό δυσκολεύουν όλο και περισσότερο την επικοινωνία της με τους δικηγόρους που την υπερασπίζονται, ενώ της έχουν απαγορεύσει κάθε επικοινωνία με τους συγγενείς της. Αυτή τη στιγμή η Σαλάμπι νοσηλεύεται φρουρούμενη στο νοσοκομείο Μαέρ στην Κφαρ Σαμπά, ενώ το διοικητικό συμβούλιο εξετάζει το ενδεχόμενο υποχρεωτικής σίτισής της. Να σημειωθεί ότι η Διεθνής Αμνηστία έχει προειδοποιήσει το Ισραήλ ότι η υποχρεωτική σίτιση συνιστά βασανιστήριο σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία.
Παράλληλα, το κίνημα των παλαιστίνιων πολιτικών κρατούμενων μεγαλώνει. Ηδη 25 κρατούμενοι έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας αλληλεγγύης στη Σαλάμπι και ενάντια στη διοικητική κράτηση, ενώ, όπως έχει αναφερθεί και σε προηγούμενο σημείωμά μας, το σύνολό τους θα μπεί σε απεργία πείνας μέχρι τις 17 Απρίλη, μέρα που αποφυλακίζεται ο πρώην απεργός πείνας Αντνάν Χαντέρ. Την Παρασκευή 24 Μάρτη, όλοι οι παλαιστίνιοι φυλακισμένοι στις ισραηλινές φυλακές έκαναν απεργία πείνας μιας μέρας διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες φυλάκισης, το καθεστώς διοικητικής κράτησης και σε ένδειξη αλληλεγγύης στη Σαλάμπι.
Στο μεταξύ, η σιωνιστική οντότητα που ακούει στο όνομα Ισραήλ, προκειμένου ν’ αποδείξει για άλλη μια φορά ότι αποτελεί «τη μοναδική δημοκρατία στη Μέση Ανατολή», διέκοψε τις σχέσεις με το Συμβούλιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ και απαγόρευσε στους παρατηρητές του να εισέλθουν στη χώρα, προκειμένου να διερευνήσουν το ζήτημα των εβραϊκών εποικισμών στην κατεχόμενη από το Ισραήλ παλαιστινιακή γη. Οι συγκεκριμένοι εποικισμοί έχουν φτάσει πλέον τους 100 και οι έποικοι τους 500.000 στην προσπάθεια των σιωνιστών να εξανδραποδίσουν τον παλαιστινιακό λαό και να κάνουν αδύνατη τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους ακόμα και στα σύνορα του ’67.