Στο πλαίσιο του 7ου ετήσιου συνεδρίου του Ερευνητικού Κέντρου BADIL και της Συμμαχίας για το Δικαίωμα της Επιστροφής (ROR) των Παλαιστίνιων προσφύγων δόθηκε συνέντευξη Τύπου, που οργανώθηκε από τον σύλλογο «Ιντιφάντα», την περασμένη Κυριακή σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Το θέμα ήταν η ανάδειξη του αιτήματος της επιστροφής των Παλαιστίνιων προσφύγων και η αναγκαιότητα της προώθησης και στην Ελλάδα του αιτήματος που προσυπέγραψαν γύρω στις 200 παλαιστινιακές οργανώσεις τον Ιούλη του 2005, ένα χρόνο μετά την έκδοση της καταδικαστικής απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης για το Τείχος της Ντροπής και την απραξία της «διεθνούς κοινότητας» για την εφαρμογή της. Δυστυχώς, ο κόσμος ήταν λίγος, πράγμα που αντανακλά το μειωμένο ενδιαφέρον που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία γι’ αυτά τα ζητήματα. Η απέχθεια προς τους Σιωνιστές δεν συνοδεύεται δυστυχώς από την ανάλογη δράση.
Οι τρεις ομιλητές, ο συντονιστής της ομάδας έρευνας και πληροφόρησης του Badil, Παλαιστίνιος με ισραηλινή υπηκοότητα, Νιχάντ Μποκάι, η Αμερικανίδα καθηγήτρια προσφυγικού δικαίου του πανεπιστημίου της Βοστόνης, Σούζαν Ακραμ κι ο Παλαιστίνιος δημοσιογράφος Νασίμ Αλατράς, ανέδειξαν σειρά ζητημάτων, ορισμένα απ’ τα οποία είναι η καταπίεση και οι εθνικές εκκαθαρίσεις που σχεδιάζονται κατά των Παλαιστινίων (Νασίμ Αλατράς), η ανάδειξη από το Badil της αναγκαιότητας δημιουργίας ενιαίου κράτους για Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους (Μιχάντ Μποκάι) και η νομική δράση με τις προσφυγές στον ΟΗΕ και τα διεθνή δικαστήρια για την κήρυξη μποϊκοτάζ, απόσυρση επενδύσεων και επιβολή κυρώσεων στο Ισραήλ (Σούζαν Ακραμ), οι οποίες όμως δεν έχουν βρει την ανάλογη ανταπόκριση από τα «πολιτισμένα» κράτη. Ο συντονισμός της κουβέντας έγινε από την Γιάννα Κούρτοβικ, που ως μέλος του συλλόγου «Ιντιφάντα» δεσμεύτηκε ότι θα συνδράμει στην ανάδειξη του ζητήματος και νομικά.
Σε ερώτημα που θέσαμε σχετικά με την κατάσταση του Παλαιστινιακού πληθυσμού μέσα στο Ισραήλ (που αποτελεί κοντά στο 20% του συνολικού πληθυσμού του) και κατά πόσο υπάρχει κινητοποίηση πάνω σ’ αυτό το αίτημα, ο εκπρόσωπος του Badil, Νιχάντ Μποκάι, μας απάντησε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη καθώς οι Παλαιστίνιοι με ισραηλινή υπηκοότητα όχι μόνο αντιμετωπίζονται με ρατσισμό, αλλά συχνά εκτοπίζονται σε άγονες περιοχές (όπως η έρημος Νεγκέφ). Παρά ταύτα, θεωρούν καίριο το αίτημα της επιστροφής των προσφύγων και το υποστηρίζουν θερμά. Σε σύνολο 9,7 εκατομμυρίων Παλαιστίνιων σε όλο τον κόσμο, τα 7,2 εκατομμύρια είναι πρόσφυγες -είπε ο Μποκάι- οι περισσότεροι απ’ τους οποίους ζουν σε 59 στρατόπεδα στη Μέση Ανατολή. Το προσφυγικό ζήτημα είναι από τα δυσκολότερα ζητήματα για να λυθεί καθώς οι Σιωνιστές δεν θέλουν με τίποτα να βάλουν μία βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια του κράτους τους, γι’ αυτό και οι όποιες προσφυγές σε οργανισμούς, που αποδεδειγμένα δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από απλές καταγγελίες, δυστυχώς δεν είναι δυνατό να επιφέρουν παρά περιορισμένα αποτελέσματα. Παρολαυτά, η ανάδειξη του ζητήματος παγκόσμια έχει τη σημασία της, αν και καθοριστικό ρόλο θα παίξει η ίδια η παλαιστινιακή αντίσταση και η αλληλεγγύη των λαών στους δρόμους με όλο και πιο μαχητικό χαρακτήρα.
ΥΓ: Το Badil, που σημαίνει «εναλλακτικό», είναι ένα κέντρο που δημιουργήθηκε το 1998, με την άδεια της Παλαιστινιακής Αρχής. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο site https://www.badil.org/. H Συμμαχία για το Δικαίωμα της Επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων, μέλος της οποίας είναι και το Badil, δημιουργήθηκε το 2000.