Πρόβλημα απέκτησε ο Μακρόν, μετά την αυτοκρατορικού τύπου υποδοχή που οργάνωσε στο δικτάτορα της Αιγύπτου Αμπντελφατάχ αλ Σίσι. Εκείνο που ενόχλησε πολλούς ήταν η παρασημοφόρηση του δικτάτορα με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής, το οποίο απονέμεται συνήθως σε προσωπικότητες των γραμμάτων, των τεχνών και σπανιότερα της πολιτικής.
Στην Ιταλία ξεκίνησε ένα κύμα επιστροφής μεταλλίων (μεταφορικά μιλώντας, τα πετάνε στα μούτρα του Μακρόν). Δεν τους τσίμπησε ξαφνικά κάποια μύγα με δηλητήριο ευαισθησίας, αλλά στην Ιταλία είναι ακόμα «ζωντανή» η υπόθεση του φοιτητή Τζούλιο Ρετζένι το 2016.
Ο Ρετζένι, απόφοιτος του Κέιμπριτζ που πήγε στην Αίγυπτο για να κάνει έρευνα για την ανεξαρτησία των εργατικών συνδικάτων, απήχθη, βασανίστηκε και δολοφονήθηκε από την αιγυπτιακή ασφάλεια, η οποία στη συνέχεια απέδωσε το φόνο σε μια συμμορία. Ιταλικές έρευνες, όμως, απέδειξαν ότι τα μέλη της συμμορίας βρίσκονταν πολύ μακριά από το σημείο όπου βρέθηκε ο νεκρός φοιτητής.
Πρώτος ξεκίνησε τις αντιδράσεις ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Κοράντο Αουτζας, ο οποίος πρωί-πρωί τη Δευτέρα πήγε στη Γαλλική Πρεσβεία στη Ρώμη και επέστρεψε το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής, διότι δε θα ήθελε να φέρει το ίδιο παράσημο με κάποιον που είναι «συνεργός σε εγκληματικές συμπεριφορές». Ακολούθησε τσουνάμι αντίστοιχων δηλώσεων.
«Δεν μπορώ να ανήκω σε ομάδα βραβευμένων μαζί με τον Αλ Σίσι», δήλωσε ο πρώην δήμαρχος της Μπολόνια Σέρτζιο Κοφεράτι, συμπληρώνοντας: «Παρέλαβα το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής για τη δουλειά μου πάνω στην προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών και ενάντια στην εκμετάλλευσή τους. Κίνητρό μου ήταν τα δικαιώματα, τα οποία βλέπω τώρα να κουρελιάζονται από τον Μακρόν».
«Με ενοχλεί ιδιαίτερα η επιλογή της γαλλικής κυβέρνησης. Δεν μπορώ να την κατανοήσω ακόμα και υπό το πρίσμα της realpolitik», δήλωσε η πρώην υπουργός Πολιτισμού Τζιοβάνα Μελάντρι, ανακοινώνοντας ότι θα επιστρέψει το παράσημο.
Η Λουτσιάνα Καστελίνα, ιδρύτρια της «Il Manifesto», ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει το δικό της παράσημο Γραμμάτων και Τεχνών, ενώ η πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρώην επίτροπος στην ΕΕ Εμα Μπονίνο εξέφρασε «βαθιά δυσαρέσκεια», μιλώντας για «τεράστιο λάθος» του Μακρόν. «Είναι κατανοητό πως υπάρχουν οικονομικές σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες, αλλά η απονομή του παράσημου της Λεγεώνας της Τιμής στον αιγύπτιο πρόεδρο παραπάει», τόνισε ο Μπονίνο.
Το πρόβλημα για τον Μακρόν είναι πως αυτοί που του πετάνε στη μάπα τα παράσημα δεν είναι διαδηλωτές των «κίτρινων γιλέκων» (πού να τα βρουν αυτοί τα παράσημα;) αλλά εξέχοντες παράγοντες της αστικής ζωής στην Ιταλία. Φοβούμενος μη τυχόν υπάρξει επέκταση και στη Γαλλία, έβαλε το γραφείο Τύπου του Ελιζέ ν’ ανακοινώσει ότι ήταν «μια καθαρά τυπική κίνηση», στο πλαίσιο «των γεωπολιτικών θεμάτων της Μέσης Ανατολής», όπου ο Σίσι είναι «πόλος σταθερότητας». Δεν παρέλειψε δε να δηλώσει την αποφασιστικότητά του να ενισχύσει τη «στρατηγική συνεργασία» Γαλλίας και Αιγύπτου.