Πυκνώνουν μέρα με τη μέρα τα περιστατικά που δείχνουν ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το αμερικάνικο σχέδιο κλιμάκωσης της έντασης και αποσταθεροποίησης στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, για κυβερνήσεις μη αρεστές στο Λευκό Οίκο.
Εκτός από την υπονομευτική δράση της CIA και τη χρηματοδότηση με εκατομμύρια δολάρια Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και αντιπολιτευόμενων πολιτικών δυνάμεων, που δουλεύουν για τον ίδιο σκοπό, πρωταγωνιστικό ρόλο στην υλοποίηση του σχεδίου αυτού έχει αναλάβει ο Αλβάρο Ουρίμπε, ο πιο πιστός σύμμαχος των Αμερικάνων στη Λατινική Αμερική.
Στο στόχαστρο βρίσκεται πρώτα και κύρια ο Ούγο Τσάβες, γιατί, εκτός των άλλων, ο Λευκός Οίκος εκτιμά ότι αν απομονωθεί και προκληθεί πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα, οι πιο αδύναμοι σύμμαχοί του στις χώρες της περιοχής θα είναι πολύ πιο ευάλωτοι.
♦ Η σκευωρία των αρχείων
Οσα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία για τις προθέσεις της Ουάσιγκτον και του αμερικανόδουλου κολομβιανού προέδρου. Η αεροπορική επίθεση και στη συνέχεια η επιδρομή του κολομβιανού στρατού σε καταυλισμό ανταρτών των FARC στη ζούγκλα, την 1η Μαρτίου, σε έδαφος του Εκουαδόρ στα σύνορα με την Κολομβία, με αποτέλεσμα το θάνατο 20 ανταρτών και του Ρα- ούλ Ρέγιες, ηγετικού στελέχους των FARC και μεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση αιχμαλώτων, σηματοδοτεί την έναρξη μιας τεράστιας προγανδιστικής εκστρατείας, ενορχηστρωμένης από τις ΗΠΑ. Με στόχο να κατασυκοφαντηθούν ο Τσάβες και οι πιο στενοί σύμμαχοί του, να σύνδεθούν με τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» και να απομονω- θούν. Το «έγκλημά» τους, εκτός των άλλων, είναι ότι θεωρούν τις FARC επαναστάτες, που αγωνίζονται για την κοινωνική δικαιοσύνη στη χώρα τους, και όχι «τρομοκράτες».
Παρόλο που η επίθεση του κολομβιανού στρατού στον καταυλισμό των FARC στο έδαφος του Εκουαδόρ αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας και καταδικάστηκε σαν τέτοια από τον Οργανισμό Αμερικάνικων Κρατών (OAS), το γεγονός αυτό πέρασε ταχύτατα στο περιθώριο και άρχισε ένας βομβαρδισμός «αποκαλύψεων» σε βάρος των προέδρων της Βενεζουέλας και του Εκουαδόρ, Τσάβες και Κορέα. «Τεκμήριο» τα υποτιθέμενα αρχεία των υπολογιστών που βρέθηκαν στον καταυλισμό των ανταρτών, τα οποία διασώθηκαν, κατά κάποιο μαγικό τρόπο, από την αεροπορική επίθεση, που ισοπέδωσε ό,τι υπήρχε. Ο Τσάβες κατηγορήθηκε ότι εξόπλιζε και χρηματοδοτούσε τις FARC και ο Κορέα ότι είχε δεσμούς μαζί τους. Τις «αποκαλύψεις» αυτές επιβεβαίωσε (με την επιφύλαξη ότι τα αρχεία δεν έχουν παραποιηθεί μεν, αλλά δεν μπορεί να είναι βέβαιη για την ακρίβεια και την προέλευσή τους) και η INTERPOL, στην οποία παραδόθηκαν οι υπολογιστές, αφού κρατήθηκαν για 9 ολόκληρες μέρες στα χαλκεία της κολομβιανής αστυνομίας και προφανώς της CIA. Ετσι, ο κολομβιανός πρόεδρος από κατηγορούμενος μετατράπηκε σε κατήγορο.
Πέρα από την κοινή λογική, που συνηγορεί με τις καταγγελίες των Τσάβες και Κορέα ότι πρόκειται για σκευωρία, ήρθε η έρευνα για μια πτυχή της υπόθεσης αυτής ενός δημοσιογράφου από το Εκουαδόρ, του Ντανιέλ Ντενβίρ, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 23 Μαϊου, να επιβεβαιώσει ότι πρόκειται για κατασκευασμένα «ντοκουμέντα». Η έρευνα αυτή έδειξε ότι μια σειρά φωτογραφιών από τον υποτιθέμενο φορητό υπολογιστή του Ραούλ Ρέγιες, που «διέρευσαν» δύο μέρες μετά την επίθεση, στις 3 Μαϊου, στην ημερήσια εφημερίδα της Μπογκοτά «El Tiempo» και δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα της, είχαν ληφθεί κατά τη διάρκεια της διεθνούς διάσκεψης της Ηπειρωτικής Μπολιβαριανής Συντονιστικής Επιτροπής, που είχε πραγματοποιηθεί μια βδομάδα πριν από την επίθεση στον καταυλισμό των FARC στην Casa de Cultura στην πρωτεύουσα του Εκουαδόρ, το Κίτο. Ανάμεσα στα εικονιζόμενα πρόσωπα ήταν δύο Βάσκοι από το Κόμμα Μπατασούνα, ο Κάρλος Κασανουένα, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Χιλιανού Κομμουνιστικού Κόμματος, ο Οσκαρ Φιγέρα, γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Βενεζουέλα, δύο χιλιανοί νεολαίοι, μέλη της Κομμουνιστικής Νεολαίας της Χιλής, που είχαν επισκεφτεί και τον καταυλισμό των FARC πριν βομβαρδιστεί, και κάποια ακόμη πρόσωπα, που συμμετείχαν στη σύσκεψη της Ηπειρωτικής Μπολιβαριανής Συντονιστικής Επιτροπής, η οποία εκπροσωπείται σ’ όλες τις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Υστερα από λίγες μέρες, η «El Tiempo» απέσυρε τις φωτογραφίες, χωρίς εξήγηση, ενώ ο εκδότης της δήλωσε στο δημοσιογράφο Ντανιέλ Ντενβίρ που έκανε την έρευνα, ότι αποσύρθηκαν λόγω αμφιβολιών ως προς την προέλευσή τους από τον υπολογιστή του Ραούλ Ρέγιες.
♦ Κατηγορούμενοι οι μεσολαβητές
Μετά τους προέδρους του Εκουαδόρ και της Βενεζουέλα, ήρθε η σειρά βουλευτών και πολιτικών παραγόντων που είχαν κάποια σχέση με τις FARC, κυρίως ως μεσολαβητές στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση αιχμαλώτων από τους αντάρτες. Συγκεκριμένα, στις 24 Μαϊου, ο γενικός εισαγγελέας της Κολομβίας, Μάριο Ιγουαράν, ανακοίνωσε ότι, ύστερα από έρευνα, προέκυψαν ενδείξεις για σχέσεις με τις FARC σε βάρος πέντε Κολομβιανών και τεσσάρων αλλοδαπών και ζήτησε από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας να προχωρήσει σε ανακρίσεις. «Πηγή» των στοιχείων και πάλι τα υποτιθέμενα αρχεία του υπολογιστή του Ραούλ Ρέγιες.
Μεταξύ των κατηγορούμενων είναι ο Αμιλκάρ Φιγερόα, από τη Βενεζουέλα, σύμμαχος του Τσάβες, ο οποίος κατηγορείται ότι επισκέφτηκε ένα κινέζικο εργοστάσιο κατασκευής πυραύλων εδάφους-αέρος και αργότερα παρέδωσε ένα κατάλογο στις FARC. Η Πιεδάδ Κόρδομπα, κολομβιανή γερουσιαστής, που έχει εκφράσει ανοιχτά την υποστήριξή της στον Τσάβες και υπήρξε μεσολαβητής στις διαπραγματεύ-σεις για την απελευθέρωση αιχμαλώτων, συμπεριλαμβανομένης της Ινγκριντ Μπετανκούρ, από τις FARC. O Αλβάρο Λέιβα, Κολομβιανός, πρώην υποψήφιος για την προεδρία, που είχε μεσολαβήσει ανοιχτά μεταξύ κυβέρνησης και ανταρτών για την απελευθέρωση αιχμαλώτων. Ο Κάρλος Λοσάνο, Κολομβιανός, εκδότης της εφημερίδας «Βος», που πρόσκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα, ο οποίος επίσης υπήρξε μεσολαβητής. Η Μαρία Αουγκούστα Κάγιε, από το Εκουαδόρ, δημοσιογράφος και μέλος της Συντακτικής Συνέλευσης για την αναθεώρηση του συντάγματος της χώρας, η οποία κατηγορείται ότι είχε λάβει οικονομική ενίσχυση από τις FARC. Ενας αμερικάνος ακαδημαϊκός και ο Ιβάν Λαρέα, πρώην υποψήφιος για το προεδρικό αξίωμα στο Εκουαδόρ και αδελφός του Γουστάβο Λαρέα, υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας του Εκουαδόρ στην κυβέρνηση του Ραφαέλ Κορέα.
Η επιλογή των κατηγορουμένων και η «πηγή» (ο υπολογιστής του Ρέγιες) των κατηγοριών δείχνουν ότι η κίνηση αυτή έχει τριπλό στόχο: Να κλιμακώσει την ένταση στην περιοχή, να τορπιλίσει κάθε πρσπάθεια ειρηνικής διευθέτησης του ζητήματος των αιχμαλώτων και να εκτρέψει, όπως καταγγέλλουν οι κατηγορούμενοι, την προσοχή της κοινής γνώμης στην Κολομβία από το παραστρατιωτικό σκάνδαλο, στο οποίο εμπλέκονται δεκάδες στενοί συνεργάτες και σύμμαχοι του Αλβάρο Ουρίμπε, κατηγορούμενοι για συνεργασία με τα αποσπάσματα θανάτου.
♦ Εκδοση στις ΗΠΑ των ναρκο-δολοφόνων
Λίγες μέρες νωρίτερα, ο κολομβιανός πρόεδρος αποφάσισε αιφνιδιαστικά να εκδώσει στις ΗΠΑ 13 διοικητές των αποσπασμάτων θανάτου, των αποκαλούμενων «Ενωμένων Δυνάμεων Αμυνας της Κολομβίας» (AUC), μεταξύ των οποίων και ο διαβόητος Ντιέγο Μουρίγιο Μπεχαράνο, γνωστός ως «Δον Μπέρνα», από το ναρκοκαρτέλ του Μεντεγίν, στενός συνεργάτης του μακαρίτη διαβόητου ναρκοβαρώνου Πάμπλο Εσκομπάρ και από τους διοικητές των AUC. Ως δικαιολογία για την αιφνιδιαστική αυτή απόφαση, ο Αλβάρο Ουρίμπε πρόβαλε την παραβίαση από την πλευρά των ναρκοδολοφόνων του νόμου για τον αφοπλισμό και τη διάλυση των παραστρατιωτικών αποσπασμάτων θανάτου, γιατί συνέχιζαν να κατευθύνουν από τη φυλακή τις παράνομες δραστηριότητές τους. Υπενθυμίζουμε ότι ο νόμος αυτός προβλέπει την ευνοϊκή μεταχείριση των παραστρατιωτικών δολοφόνων (φυλάκιση μέχρι 8 χρόνια) σε περίπτωση που συνεργαστούν με τους ανακριτές, δώσουν πληροφορίες για τα εγκλήματα και τους συνεργάτες τους και αποζημιώσεις για τα θύματά τους. Η έκδοση των ναρκοβαρώνων στις ΗΠΑ θεωρούνταν η ανώτατη ποινή από την εποχή του Πάμπλο Εσκομπάρ, γι’ αυτό και του αποδόθηκε η ευθύνη για την επίθεση το 1985 στο ανώτατο δικαστήριο της Κολομβίας, που είχε εκφράσει αυτή την ιδέα, με αποτέλεσμα το θάνατο των μισών μελών του.
Η απόφαση έκδοσης των 13 παραστρατιωτικών δολοφόνων στις ΗΠΑ από τον Ουρίμπε φαίνεται να είναι προϊόν συμφωνίας όλων των εμπλεκόμενων πλευρών και αναμένεται να αξιοποιηθεί κατάλληλα στο πλαίσιο του αμερικάνικου σχεδίου κλιμάκωσης της έντασης και αποσταθεροποίησης στην περιοχή.
Καταρχάς, χρησιμοποιείται προπαγανδιστικά από τον Ουρίμπε για να προβληθεί ως ο αποφασιστικός και αδιάλλακτος διώκτης των παραστρατιωτικών που δε σέβονται το νόμο, να αποστασιοποιηθεί από τους συνεργάτες και συμμάχους του που κατηγορούνται για συνεργασία με τα αποσπάσματα θανάτου, να διαλύσει τις όποιες αποκαλύψεις και υπόνοιες υπάρχουν σε βάρος του για συνεργασία και δεσμούς και του ίδιου μαζί τους και τέλος να κάμψει τις αντιδράσεις των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, που αντιτίθενται στην υπογραφή της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την Κολομβία.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι πέφτει η αυλαία του παραστρατιωτικού σκανδάλου, που συγκλονίζει εδώ και πολλούς μήνες την Κολομβία, με συνεχείς αποκαλύψεις από διοικητές των αποσπασμάτων στα πλαίσια της ανακριτικής διαδικασίας σε βάρος πολιτικών συμμάχων και συνεργατών του κολομβιανού προέδρου. Μέχρι στιγμής, με βάση τις αποκαλύψεις αυτές, 65 μέλη του Κογκρέσου αντιμετωπίζουν κατηγορίες για δεσμούς και συνεργασία με τα αποσπάσματα θανάτου και 31 έχουν ήδη καταδικαστεί και βρίσκονται στη φυλακή. Ο τελευταίος που αντιμετωπίζει τις κατηγορίες αυτές και αναμένεται να συλληφθεί είναι ο ξάδελφος του προέδρου, ο Μάριο Ουρίμπε Εσκομπάρ.
Οσο για τους 13 διοικητές των αποσπασμάτων θανάτου που έχουν εκδοθεί από τις 20 Μαΐου στις ΗΠΑ, είναι βέβαιο ότι θα πέσουν στα μαλακά, αν «αποκαλύψουν» αυτά που θέλουν οι Αμερικάνοι. Οπως επισήμανε σε σχετικό άρθρο του (22/5/08) ο διευθυντής του γραφείου του «Αλ Τζαζίρα» στις ΗΠΑ, Γουϊλ Στέμπινς, το αμερικάνικο υπουργείο Δικαιοσύνης δεν ενδιαφέρεται να μάθει πόσους συνδικαλιστές δολοφόνησαν και πόσες χιλιάδες αγρότες μακέλεψαν ως συμπαθούντες των αριστερών ανταρτών ή για να τους αρπάξουν τη γη τους. Το ενδιαφέρει να μάθει πόσους τόνους κοκαΐνης διοχέτευσαν στις ΗΠΑ, τους δρόμους διακίνησης των ναρκωτικών στο έδαφος της Βενεζουέλα και ποια είναι η «εμπλοκή» του ίδιου του Τσάβες στο εμπόριο ναρκωτικών.
Παράλληλα, σημειώνονται και άλλες προκλήσεις με στόχο την άσκηση πιέσεων και την υποδαύλιση της έντασης στην περιοχή.
Πρόσφατα, ο Λευκός Οίκος αποφάσισε να επανεργοποιήσει τον 4ο στόλο στην Καραϊβική, ο οποίος είχε διαλυθεί μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, με πρόσχημα την προστασία της θαλάσσιας ασφάλειας.
Στις 18 Μαϊου, με γραπτή δήλωσή του, ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλα ανακοίνωσε ότι 60 κολομβιανοί στρατιώτες εισέβαλαν στη δυτική επαρχία Aπούρε της χώρας και απωθήθηκαν. Είχε προηγηθεί, στις 24 Απριλίου, η ανακάλυψη ενός στρατοπέδου των κολομβιανών παραστρατιωτικών αποσπασμάτων θανάτου (AUC) στο έδαφος της Βενεζουέλα.
Επίσης, πρόσφατα, ο αμερικάνος πρεσβευτής στην Κολομβία, Γουίλιαμ Μπράουφιλντ, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν τη μεταφορά της αμερικάνικης αεροπορικής βάσης από τη Μάντα του Εκουαδόρ στην Κολομβία (ο Κορέα έχει δεσμευτεί να ζητήσει την απομάκρυνσή της το 2009, που λήγει η συμφωνία παραμονής της), και οι «New York Times» σε πρόσφατα ρεπορτάζ αναφέρουν ως πιθανή περιοχή εγκατάστασής της τη Γουαχίρα, πολύ κοντά στα σύνορα με τη Βενεζουέλα. Σημειωτέον ότι η περιοχή αυτή συνορεύει με την επαρχία Σούλια της Βενεζουέλα, ο κυβερνήτης της οποίας ήταν αντίπαλος του Τσάβες στις προεδρικές εκλογές και τώρα τάσσεται υπέρ της αυτονομίας της επαρχίας, η οποία είναι πλούσια σε πετρέλαιο. Ο Τσάβες κατήγγειλε ότι η κίνηση αυτή υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, με στόχο να θέσει υπό έλεγχο τα στρατηγικής σημασίας πετρελαϊκά κοιτάσματα της επαρχίας, και προειδοποίησε ότι κάθε προσπάθεια αυτονομίας και διάσπασης της χώρας θα αντιμετωπιστεί με τη βία.