Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο τρίγωνο Βηρυτός-Ουάσιγκτον-Τεχεράνη
  • Pain in the ass
  • Συνεχίζεται το τεράστιο φούσκωμα του αριθμού των αιγοπροβάτων, για να καλύπτεται η συνεχής δράση της εγκληματικής οργάνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ
  • Γαλιμπάφ: Η διπλωματία πρέπει να διασφαλίζει τα κέρδη του πεδίου της μάχης
  • Η αλήθεια για τις συντάξεις χηρείας: Τις πετσόκοψε ο Μητσοτάκης με παράνομες εγκυκλίους των Βρούτση και Τσακλόγλου
  • Αγαπηδάκη: Κατασκευές για προεκλογική… σταυροφορία
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Σφοδρή αντίθεση στην κατοχή
Διεθνή

Νότιο Ιράκ

Σφοδρή αντίθεση στην κατοχή

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr13 Μάι 2006, 00:00

Το περασμένο Σάββατο, 6 Μαΐου, καταρρίφθηκε το πρώτο βρετανικό στρατιωτικό ελικόπτερο, τύπου Λινξ, στη Βασόρα από πυρά ανταρτών. Το ελικόπτερο έπεσε σε κατοικημένη περιοχή, ανάμεσα σε δύο κτίρια, και τυλίχτηκε στις φλόγες. Αμέσως, το περικύκλωσε πλήθος Ιρακινών, που άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα, να πανηγυρίζουν και να χορεύουν δίπλα στα φλεγόμενα συντρίμμια. Οι βρετανικές δυνάμεις που έσπευσαν να αποκλείσουν την περιοχή δέχτηκαν βροχή από πέτρες και βόμβες μολότοφ, από τις οποίες πήραν φωτιά και καταστράφηκαν τουλάχιστον τρία θωρακισμένα οχήματα. Οι βρετανοί στρατιώτες, αιφνιδιασμένοι από τις αντιδράσεις των εξαγριωμένων Ιρακινών, άρχισαν να πυροβολούν στο ψαχνό για να τους διαλύσουν, με αποτέλεσμα το θάνατο 5, μεταξύ των οποίων ένα παιδί, και τον τραυματισμό τουλάχιστον 19 ανθρώπων.

Τα γεγονότα αυτά χαρακτηρίστηκαν από τους ανταποκριτές του BBC στη Βασόρα ως «σημάδι της δραματικής αλλαγής της διάθεσης απέναντι στη βρετανική παρουσία στο νότιο Ιράκ». Στο ίδιο πνεύμα είναι και τα ρεπορτάζ βρετανικών και αμερικάνικων εφημερίδων, από τα οποία μεταφέρουμε μερικά ιδιαίτερα ενδιαφέροντα αποσπάσματα.

«Η Βασόρα δεν είναι πια ασφαλής ζώνη» (BBC, 6/5/06)

«Οι βρετανικές δυνάμεις χρησιμοποιούν τα ελικόπτερα στη Βασόρα όπως τα λεωφορεία. Εξαιτίας των αποστάσεων ανάμεσα στις βάσεις και κυρίως εξαιτίας του κινδύνου από τις βόμβες στα πλαϊνά των δρόμων, πετούν συνεχώς από και προς τη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση στο αεροδρόμιο της Βασόρα….Τα ελικόπτερα χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο αντί οχημάτων για τις περιπολίες στην περιοχή.

Η προηγούμενη επίσκεψή μου στη Βασόρα ήταν το Μάρτιο του 2004, όταν η «μάχη για την καρδιά και το μυαλό» (σ.μ. των Ιρακινών) ήταν στο αποκορύφωμά της. Οι περίπολοι σε θωρακισμένα Λαντ Ρόβερ καλωσορίζονταν από παιδιά και οι στρατιώτες περπατούσαν στην αγορά με πλήρη οπλισμό, αλλά φορώντας απλούς μπερέδες. Τώρα δεν μπορούν να πάνε ούτε στην τουαλέτα μέσα στις βάσεις τους χωρίς κράνος και αλεξίσφαιρο γιλέκο.

Στη  Βασόρα, που κάποτε θεωρούνταν ως η «ασφαλής ζώνη» στο Ιράκ, η βία έχει κλιμακωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε η αμερικάνικη πρεσβεία σε έκθεσή της τη χαρακτηρίζει τώρα τόσο επικίνδυνη όσο και οι ταραχώδεις πόλεις του βόρειου Ιράκ….»

«Η Βασόρα έτοιμη να εκραγεί» (The Independent, 7/ 5/06)

«Η κατάρριψη του βρετανικού στρατιωτικού ελικοπτέρου στη Βασόρα και οι βίαιες ταραχές που ακολούθησαν ήταν μια δυσάρεστη υπόμνηση για το πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση ασφάλειας στο νότιο Ιράκ.

Αν και η περιοχή έχει ξεφύγει από το καθημερινό μακελειό στις σουνιτικές περιοχές της χώρας, έχει περάσει καιρός από τότε που παρουσιαζόταν ως μοντέλο ανοικοδόμησης. Κάποτε οι Βρετανοί μπορεί να ήταν έξω από τη γραμμή πυρός και να θεωρούνταν από το σιιτικό πληθυσμό ως «απελευθερωτές». Ομως τώρα η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική.

Η επίθεση στο ελικόπτερο είναι δείγμα της απειλής που αντιμετωπίζουν οι βρετανικές δυνάμεις. Οι βρετανοί διοικητές έχουν περιορίσει δραστικά τις οδικές μετακινήσεις ύστερα από μια σειρά θανάτων που προκλήθηκαν από πολύπλοκες βόμβες, οι οποίες προέχονται δήθεν από το Ιράν. Η αερομεταφορά έχει υιοθετηθεί ως ασφαλέστερη λύση….»

«Ο όχλος πανηγυρίζει για το θάνατο των Βρετανών καθώς η Βασόρα ξεφεύγει από τον έλεγχό τους», (The Christian Science Monitor, 8/5/06)

«…Ομως ένα πράγμα είναι ήδη καθαρό: η Βασόρα ξεφεύγει από τον έλεγχο των βρετανικών δυνάμεων.

Οι τηλεοπτικές εικόνες του πλήθους που πανηγύριζε το θάνατο των Βρετανών, που πετούσε πέτρες στους βρετανούς στρατιώτες και εκτόξευε βόμβες μολότοφ στα θωρακισμένα οχήματά τους διαψεύδουν τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι η πολιτική κατάσταση στο Ιράκ – και ιδιαίτερα στο βρετανικό τομέα – βελτιώνεται σταθερά.

Οι στρατιώτες που υπηρετούν εκεί γνωρίζουν ότι εδώ και πολύ καιρό η πραγματικότητα είναι ζοφερή….»

«Οι Σιίτες του Ιράκ εκνευρίζονται τώρα από την αμερικάνικη παρουσία», (Los Angeles Times, ανταπόκριση από την Καρμπάλα, 6/5/06)

«Δε χρειάζεται να πάει μακριά ή να ψάξει πολύ ένας επισκέπτης για να διαπιστώσει το αντιαμερικάνικο αίσθημα που κυριαρχεί στην αρχαία ιερή πόλη, η οποία κάποτε καλωσόρισε τις αμερικάνικες δυνάμεις ως απελευθερωτές.

«Ο αμερικάνος πρέσβης είναι η πύλη μέσω της οποίας μπαίνει η τρομοκρατία στο Ιράκ» γράφει ένα πανό που κρέμεται στο προστατευτικό πλέγμα που περιβάλλει τους τάφους του Ιμάμηδων Χουσεϊν και Αμπάς, από τους πιο σεβαστούς μάρτυρες των Σιιτών.

Ενα τραγούδι ακούγεται από το διπλανό κατάστημα με CD: «Αν οι κατακτητές μας επιτεθούν, θα βάλουμε μια βόμβα κάτω από τα πόδια τους».

Για τρία χρόνια, οι περισσότεροι από τους Σιίτες του Ιράκ καλωσόριζαν ή τουλάχιστον ανέχονταν την αμερικάνικη παρουσία εδώ…Η σιιτική αποδοχή της αμερικάνικης παρουσίας επέτρεψε στον αμερικάνικο στρατό να συγκεντρώσει τις δυνάμεις του στην καταστολή της εξέγερσης στο δυτικό Ιράκ. Με εξαίρεση την εξέγερση στα μέσα του 2004 των οπαδών του ριζοσπάστη κληρικού Μουκτάντα Σαντρ, ο νότος υπήρξε σχετικά ήσυχος και ειρηνικός κάτω από την επιρροή του Μεγάλου Αγιατολάχ Αλί Σιστάνι.

Ομως τώρα η διάθεση έχει αλλάξει…Η αλλαγή έχει αποδυναμώσει τη θέση της κυβέρνησης Μπους και έχει εξανεμίσει τις ελπίδες της ότι οι Σιίτες του Ιράκ θα αντιδράσουν στο σφοδρό αντιαμερικανισμό των ομοθρήσκων τους στο Ιράν.

«Υπάρχει οργή», μας είπε ο εκπρόσωπος του Αγιατολάχ Μοχάμεντ Τακί Μονταρεσί, ενός μετριοπαθούς κληρικού, που είναι περισσότερο γνωστός για τις προσπάθειές του να αναπτυχθεί οικονομικά η Καρμπάλα παρά για τα πύρινα αντιαμερικάνικα κηρύγματά του. «Μπορείς να το δεις στα συνθήματα που ακούγονται στις προσευχές της Παρασκευής: “Θάνατος στην Αμερική”, “Οι Αμερικάνοι δεν θα φύγουν παρά μόνο με τα φέρετρα των παιδιών τους” Καίνε αμερικάνικες σημαίες», μας είπε….».

♦ Με τη ματιά των Times

«Στο χάος του Ιράκ, ένα έργο προχωράει: η γιγάντια αμερικάνικη πρεσβεία»

Το ζήτημα προβληματίζει και εξοργίζει μια πόλη (σ.μ. τη Βαγδάτη): πώς γίνεται οι Αμερικάνοι να μην μπορούν να εξασφαλίσουν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στη Βαγδάτη για περισσότερες από δύο ώρες την ημέρα, τη στιγμή που καταφέρνουν να χτίζουν τη μεγαλύτερη πρεσβεία στον κόσμο;

Η οργή μεγαλώνει καθώς οι κάτοικοι, που στερούνται τον κλιματισμό και το τρεχούμενο νερό τρία χρόνια μετά την αμερικάνικη εισβολή, παρακολουθούν την τεράστια αμερικάνικη πρεσβεία να υψώνεται στις όχθες του Τίγρη.

Στα υπαίθρια καφενεία, οι άνθρωποι σχολιάζουν ότι το οικοδόμημα είναι μεγαλύτερο από οτιδήποτε έκτισε ο Σαντάμ Χουσεϊν. Δεν εντυπωσιάζονται από τους ισχυρισμούς των αρχιτεκτόνων ότι θα είναι ορατό από το διάστημα και θα καλύπτει μια έκταση μεγαλύτερη από την πόλη του Βατικανού και τόσο μεγάλη ώστε να χωράει 4 θόλους της χιλιετίας. Περισσότερο ενδιαφέρονται να μάθουν αν το αμερικάνικο υπουργείο Εξωτερικών πλήρωσε για το οικόπεδο ή απλά το κατέλαβε.

Ενώ οι οικογένειες στην πρωτεύουσα υποφέρουν από τις διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος, στήνονται στην ουρά όλη μέρα για να γεμίσουν το αυτοκίνητά τους με καύσιμα και περιμένουν να συνδεθούν με το δίκτυο της ύδρευσης, η αμερικάνικη πρεσβεία, που πρόκειται να ανοίξει τον Ιούνιο της επόμενης χρονιάς, θα διαθέτει το δικό της δίκτυο ύδρευσης και εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας για να τροφοδοτούν ένα πληθυσμό μεγέθους μιας μικρής πόλης.

Επίσημα, το σχέδιο του συγκροτήματος υποτίθεται ότι είναι μυστικό, όμως οι γιγάντιοι γερανοί και το τσιμεντένιο περίγραμμα των 21 κτιρίων που κατασκευάζονται δεν μπορούν να κρυφτούν. Καθώς υψώνεται στον ορίζοντα, η πρεσβεία είναι το μόνο μεγάλο αμερικάνικο οικοδομικό έργο στο Ιράκ που προχωράει εντός της προκαθορισμένης προθεσμίας και στα πλαίσια του προϋπολογισμού, ύψους 592 εκατομμυρίων δολαρίων.

Στην αυστηρά φρουρούμενη έκταση των 42 εκταρίων (σ.μ 420 στρεμμάτων), η οποία θα περιβάλλεται από ένα τοίχο πάχους 5 μέτρων, εκατοντάδες ξένοι εργάτες στήνουν σκαλωσιές…

Υστερα από τη διαμονή με στερήσεις στα εγκαταλειμμένα παλάτια του Σαντάμ, οι διπλωμάτες πρέπει να έχουν κάθε άνεση στη νέα τους κατοικία. Θα υπάρχουν εντυπωσιακές κατοικίες για τον πρέσβη και τον αναπληρωτή του, έξι διαμερίσματα για ανώτερους αξιωματούχους και δύο τεράστια συγκροτήματα γραφείων για 8.000 προσωπικό. Θα κατασκευαστούν ακόμη μια μεγάλη πισίνα, η μεγαλύτερη στο Ιράκ, ένα γυμναστήριο έργο τέχνης, ένας κινηματογράφος, εστιατόρια που θα προσφέρουν εδέσματα από διάσημες αμερικάνικες αλυσίδες τροφίμων, γήπεδα τένις και ένα μοντέρνο Αμερικάνικο Κλαμπ για βραδινές δραστηριότητες.

Τα μέτρα ασφάλειας που τοποθετούνται περιγράφονται ως εξαιρετικά. Οι αμερικάνοι αξιωματούχοι προετοιμάζονται για την ημέρα που η αποκαλούμενη Πράσινη Ζώνη, το οχυρωμένο και αποκλεισμένο συγκρότημα όπου ζουν και εργάζονται οι ξένοι διπλωμάτες και οι ηγέτες του Ιράκ, θα ξανανοίξει στους υπόλοιπους κατοίκους της πόλης και οι αμερικάνοι διπλωμάτες θα μπορούν να αποσυρθούν στη δικιά τους ασφαλή περιοχή.

Οι ιρακινοί πολιτικοί που αντιτίθενται στην αμερικάνικη παρουσία υποστηρίζουν ότι η κλίμακα του έργου υποδηλώνει ότι η Αμερική διατηρεί μακροπρόθεσμες φιλοδοξίες εδώ. Η «International Crisis Group» δήλωσε ότι το μέγεθος της πρεσβείας «θεωρείται από τους Ιρακινούς ως ένδειξη για το ποιος πραγματικά ασκεί την εξουσία στη χώρα τους».

Αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι το μέγεθος αντανακλά το «μεγάλο όγκο δουλειάς που έχουν ακόμη μπροστά τους οι ΗΠΑ και τη δέσμευσή μας να τη φέρουμε σε πέρας».

♦ Δουλεμπόριο

Εκατοντάδες χιλιάδες ξένοι εργάτες – οι περισσότεροι από τη νότια Ασία και την Αφρική – προσλαμβάνονται από εργολάβους και δουλεύουν στις αμερικάνικες βάσεις και αλλού στο Ιράκ, ως μάγειροι, σερβιτόροι, θυρωροί, υπηρέτες, οικοδόμοι καθώς και σε άλλες βαριές και επικίνδυνες δουλειές. Οι άνθρωποι αυτοί στρατολογούνται από μεσάζοντες στις χώρες τους, στους οποίους καταβάλλουν υψηλή αμοιβή. Πολύ συχνά οι μεσάζοντες τους εξαπατούν, υποσχόμενοι ότι θα τους στείλουν για δουλειά σε χώρες του Κόλπου και όχι στο Ιράκ, ενώ σε κάποιους που τους στέλνουν εν γνώσει τους στο Ιράκ, υπόσχονται ότι θα πάρουν αμερικάνικη βίζα. Οταν φτάνουν στο Ιράκ, οι εργολάβοι που τους προσλαμβάνουν τους παίρνουν τα διαβατήρια για να μην μπορούν να φύγουν από τη χώρα ή να αλλάξουν δουλειά. Τα μεροκάματά τους είναι εξευτελιστικά, κατά κανόνα μισό δολάριο την ώρα, δουλεύουν και ζουν σε ακατάλληλες συνθήκες, ενώ οι εργολάβοι και οι υπεργολάβοι συχνά τους κατακρατούν το μισθό τους και τους υποχρεώνουν να κάνουν πολλές υπερωρίες. Η πρακτική αυτή είναι πλατιά διαδεδομένη στις εταιρίες που προσφέρουν υπηρεσίες στον αμερικάνικο στρατό, όπως αποκάλυψε μια έρευνα του αμερικάνικου στρατού, που ολοκληρώθηκε στα τέλη του Μάρτη.

Ας σημειωθεί ότι ο μεγαλύτερος εργολάβος στο Ιράκ είναι η KBR, θυγατρική της Halli-burton, επικεφαλής της οποίας υπήρξε ο αμερικάνος αντιπρόεδρος Τσένι, η οποία έχει συνάψει συμφωνία υποστήριξης του αμερικάνικου στρατού στο Ιράκ, ύψους 8,3 δισ. δολαρίων (γεύματα, καθαριότητα και άλλες υπηρεσίες).

Οι καταγγελίες που έγιναν από τα θύματα των σύγχρονων δουλέμπορων σε διάφορες ανθρωπιστικές οργανώσεις ανάγκασαν την αμερικάνικη στρατιωτική διοίκηση στο Ιράκ να διατάξει αρχικά τη διεξαγωγή της έρευνας και στη συνέχεια να εκδώσει εντολή προς τους εργολάβους να παραδώσουν τα διαβατήρια στους ξένους εργάτες μέχρι τις 5 Μάη και να σταματήσουν να παραβιάζουν τα στοιχειώδη εργασιακά και ανθρώπινα δικαιώματά τους.

Το ερώτημα είναι: ποιος κάνει κουμάντο; Οι στρατηγοί ή τα αφεντικά της Halliburton; Η απάντηση δεν χρειάζεται και πολλή εξυπνάδα.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Νότιο Ιράκ

Kινέζικη διείσδυση στη Λατινική Αμερική
Επόμενο άρθρο

Νότιο Ιράκ

Σφοδρές συγκρούσεις για την αμερικάνικη βάση

Σχετικά Αρθρα

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο τρίγωνο Βηρυτός-Ουάσιγκτον-Τεχεράνη

Διεθνή 6 Ιούλ 2026, 18:54

Γαλιμπάφ: Η διπλωματία πρέπει να διασφαλίζει τα κέρδη του πεδίου της μάχης

Συνάντηση του ιρανού προέδρου της Βουλής με το ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, Μοχάμαντ Νταρουίς

Διεθνή 6 Ιούλ 2026, 09:39

«Με έφεραν εδώ για να με σκοτώσουν… Αυτό είναι το τέλος»

Διεθνή 5 Ιούλ 2026, 18:38

Φρανσουά Μπουργκά: «Η καταδίκη μου αποκαλύπτει τα όρια του διαλόγου στη Γαλλία σχετικά με το πολιτικό Ισλάμ, την Παλαιστίνη και την αποικιακή κληρονομιά»

Διεθνή 5 Ιούλ 2026, 10:48

Είναι ή δεν είναι ξεμωραμένος;

Διεθνή 4 Ιούλ 2026, 14:04

Κι ο διάολος φοβέρα θέλει: ο Αούν δηλώνει ότι δε σχεδιάζει να διώξει τον αρχηγό του Λιβανέζικου Στρατού

Την καταγγελία είχε κάνει η Χεζμπολά

Διεθνή 4 Ιούλ 2026, 10:14
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο τρίγωνο Βηρυτός-Ουάσιγκτον-Τεχεράνη

6 Ιούλ 2026, 18:54
Κόντρες

Pain in the ass

6 Ιούλ 2026, 14:01
Αγροτικά

Συνεχίζεται το τεράστιο φούσκωμα του αριθμού των αιγοπροβάτων, για να καλύπτεται η συνεχής δράση της εγκληματικής οργάνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ

6 Ιούλ 2026, 12:05
Διεθνή

Γαλιμπάφ: Η διπλωματία πρέπει να διασφαλίζει τα κέρδη του πεδίου της μάχης

Συνάντηση του ιρανού προέδρου της Βουλής με το ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, Μοχάμαντ Νταρουίς

6 Ιούλ 2026, 09:39
Εργατικά

Η αλήθεια για τις συντάξεις χηρείας: Τις πετσόκοψε ο Μητσοτάκης με παράνομες εγκυκλίους των Βρούτση και Τσακλόγλου

Τώρα παριστάνουν τους γενναιόδωρους, αλλά δεν επιστρέφουν αναδρομικά στους/στις συνταξιούχους που πετσοκόπηκαν οι συντάξεις τους

6 Ιούλ 2026, 05:26
Υγεία

Αγαπηδάκη: Κατασκευές για προεκλογική… σταυροφορία

6 Ιούλ 2026, 05:05
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Ιούλη

6 Ιούλ 2026, 00:01
Πολιτισμός

Γιάννη Μανέτα, Τα Δαρβινικά Δεινά

5 Ιούλ 2026, 19:49
Διεθνή

«Με έφεραν εδώ για να με σκοτώσουν… Αυτό είναι το τέλος»

5 Ιούλ 2026, 18:38
Αθλητισμός

Οταν το ποδόσφαιρο γίνεται κάτι παραπάνω από ένα άθλημα

5 Ιούλ 2026, 14:01
Διεθνή

Φρανσουά Μπουργκά: «Η καταδίκη μου αποκαλύπτει τα όρια του διαλόγου στη Γαλλία σχετικά με το πολιτικό Ισλάμ, την Παλαιστίνη και την αποικιακή κληρονομιά»

5 Ιούλ 2026, 10:48
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Ιούλη

5 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Είναι ή δεν είναι ξεμωραμένος;

4 Ιούλ 2026, 14:04
Η παπάρα

Πώς τα λες και δεν γελάς ή δεν κοκκινίζεις;

4 Ιούλ 2026, 11:44
Διεθνή

Κι ο διάολος φοβέρα θέλει: ο Αούν δηλώνει ότι δε σχεδιάζει να διώξει τον αρχηγό του Λιβανέζικου Στρατού

Την καταγγελία είχε κάνει η Χεζμπολά

4 Ιούλ 2026, 10:14
Διεθνή

Ηταν υπεύθυνος για τη διευκόλυνση της δολοφονίας του Εζεντίν Αλ-Χαντάντ

Γάζα: Εκτελέστηκε δωσίλογος

4 Ιούλ 2026, 09:26
Διεθνή

Κηδεία Αλί Χαμενεΐ: «Αλλαξαν τα κόζια» στη Μέση Ανατολή

4 Ιούλ 2026, 08:39
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

4 Ιούλ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 4 Ιούλη

4 Ιούλ 2026, 00:01
Κόντρες

Μετά τον Φεύγα κι άλλος φευγάτος

3 Ιούλ 2026, 19:36
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Ιούλη

Μαλάουι: Ημέρα ανεξαρτησίας (1964), δημοκρατίας (1966).

1874: Προφυλάκιση του Χαρίλαου Τρικούπη για το άρθρο του “Τις πταίει;” που στρεφόταν κατά του βασιλιά.

1918: Δολοφονείται ο γερμανός πρέσβης στη Μόσχα.

1935: Ο Γεώργιος Βλάχος, σε άρθρο του στην “Καθημερινή” χαρακτηρίζει τον Γεώργιο Β’ “εστεμμένο φελλό“.

1967: Βόμβα (ΔΕΑ) στην πλατεία Συντάγματος.

1970: Δώδεκα καταδίκες στελεχών του ΚΚΕ.

1971: Βόμβα στην είσοδο των οικονομικών υπηρεσιών του υπουργείου Προεδρίας (20 Οκτώβρη).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

– Τι σας έπεισε ότι το νέο εγχείρημα του Αλέξη Τσίπρα μπορεί να εκφράσει τον προοδευτικό χώρο;

Συνάντησα έναν ώριμο, πεπειραμένο και κατασταλαγμένο άνθρωπο χωρίς την οποιαδήποτε προσωπική φιλόδοξη ανάγκη να γίνει πρωθυπουργός, αφού έχει βιώσει την εμπειρία αυτή. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι η εσωτερική του αγωνία για τον λαό μας που βρίσκεται σε τεράστια αδιέξοδα, που τον παρακίνησε να βγει μπροστά για να υπάρξει και πάλι μια Ελλάδα της αξιοπρέπειας, όπου ο ήλιος θα λάμπει για όλους. Και ήδη περπατά με σοβαρά βήματα και με συνδυασμό οραματισμού και ρεαλισμού για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή. Στην ΕΛΑΣ εναποτίθενται πια οι ελπίδες της χώρας για να υπάρξει ο προοδευτικός πόλος που θα βάλει τέλος στην κυβέρνηση της ΝΔ και θα εργαστεί για το κοινωνικό σύνολο και όχι για τα συμφέροντα. Ο δρόμος έχει ανοίξει.

Συνέντευξη Μαρίνου Σκανδάμη στην Political

(Πλάκα μας κάνεις; Αυτό είναι το ερώτημα που θα έρθει στα χείλη όποιου ή όποιας διαβάσει αυτό το απόσπασμα από συνέντευξη στην καραδεξιά Political του Μαρίνου Σκανδάμη, ο οποίος τη μια μέρα αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ και την επομένη «ορκίστηκε» σκιώδης υπουργός Προ Πο του Τσίπρα. Ωραία, πρέπει να γλείψει τον νέο αρχηγό, αλλιώς θα πέσει το τσιπρόκομμα να τον πλακώσει. Μα μ’ αυτό τον εντελώς γελοίο τρόπο; Δεν είχε, λέει, ανάγκη να γίνει πρωθυπουργός, γιατί… έχει βιώσει την εμπειρία αυτή! Δηλαδή, όποιος γίνεται μια φορά πρωθυπουργός «κλείνει»; Τότε γιατί διεκδικούν με νύχια και με δόντια δεύτερη και τρίτη άμα λάχει θητεία; Ο Τσίπρας τη διεκδίκησε το 2019, τη διεκδίκησε και το 2023. Εχασε και τις δυο φορές. Αναγκάστηκε να παραιτηθεί να παραιτηθεί από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν επιλογή του. Εκλογές άλλες δεν έγιναν από το 2023. Οι επόμενες θα είναι αυτές του 2027 στις οποίες θα είναι και πάλι αρχηγός κόμματος εξουσίας. Δεν μπορεί καν να το παίξει Κιγκινάτος που είχε αποσυρθεί στα κτήματά του και τον παρακάλεσε η σύγκλητος να επιστρέψει για να αντιμετωπίσει τους εχθρούς της Ρώμης. Επί τρία χρόνια σχεδιάζει και ξανασχεδιάζει το πώς θα επιστρέψει. Μέχρι και «αλμυρή» εταιρία γάλλων συμβούλων προσέλαβε για να του κάνει τον προσωπικό πολιτικό σχεδιασμό. Και κάτι Σκανδάμηδες προσπαθούν να μας πείσουν ότι τον επανέφερε η… η εσωτερική του αγωνία για τον λαό μας που βρίσκεται σε τεράστια αδιέξοδα! Και ο Σκανδάμης, βέβαια, την ίδια δοαδρομή ακολουθεί, σε πιο χαμηλό όροφο: κατάλαβε ότι έδρα στην Αχαΐα με το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ δεν πρόκειται να δει και έριξε γέφυρες προς το τσιπρόκομμα, διαπραγματευόμενος μια θέση σκιώδους υπουργού που θα του δώσει το προβάδισμα στη σταυροδοσία. Οταν μας φτύνουν μέσα στα μούτρα μας με τέτοιες παπάρες, εκείνο που ομολογούν είναι ότι δεν έχουν ούτε ένα τόσο δα ιδεολογικοπολιτικό επιχείρημα. Ενα επιχείρημα προγραμματικό. Η πολιτική είναι δεδομένη για όλους τους. Κατευθυνόμενη από τον αυτόματο πιλότο των Βρυξελλών. Εκείνο που διεκδικούν ν’ αλλάξει είναι οι διαχειριστές της. Γι’ αυτό καταφεύγουν σε τέτοιες γελοιότητες)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Νότιο Ιράκ

    17Ν
    • Νότιο Ιράκ

      Εφετείο 17Ν
  • Νότιο Ιράκ

    ΕΛΑ
    • Νότιο Ιράκ

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Νότιο Ιράκ

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Νότιο Ιράκ

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Νότιο Ιράκ

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Νότιο Ιράκ

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Νότιο Ιράκ

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Νότιο Ιράκ

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Νότιο Ιράκ

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Νότιο Ιράκ

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Νότιο Ιράκ

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Νότιο Ιράκ

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Νότιο Ιράκ

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Νότιο Ιράκ

      Νότιο Ιράκ

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Νότιο Ιράκ

      Νότιο Ιράκ

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Νότιο Ιράκ

      Νότιο Ιράκ

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Νότιο Ιράκ

      Νότιο Ιράκ

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Νότιο Ιράκ

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Νότιο Ιράκ

    Νότιο Ιράκ

    Ποιοι είμαστε
  • Νότιο Ιράκ

    Νότιο Ιράκ

    Επικοινωνία
  • Νότιο Ιράκ

    Νότιο Ιράκ

    Όροι χρήσης
  • Νότιο Ιράκ

    Νότιο Ιράκ

    Ποιοι είμαστε
  • Νότιο Ιράκ

    Νότιο Ιράκ

    Επικοινωνία
  • Νότιο Ιράκ

    Νότιο Ιράκ

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo