Μετά το θάνατο από βασανιστήρια του πολιτικού ακτιβιστή Μοχάμεντ Αλ Γκεντί, οργανώσεις για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και ανεξάρτητοι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι τα βασανιστήρια έχουν αυξηθεί κατά τη διάρκεια της 7μηνης προεδρίας Μόρσι, σύμφωνα με την αιγυπτιακή εφημερίδα «Αλ – Αχράμ» (21/2/13).
Υπενθυμίζουμε ότι ο Μοχάμεντ Αλ Γκεντί συνελήφθη από τις Δυνάμεις της Κεντρικής Ασφάλειας μετά από μια πρόσφατη αντικυβερνητική διαδήλωση και αφού βασανίστηκε επί τέσσερις μέρες, μεταφέρθηκε αναίσθητος στο νοσοκομείο, όπου πέθανε μετά από τέσσερις μέρες. Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο θάνατός του προκλήθηκε από τροχαίο ατύχημα.
Ο Αλ Γκεντί θεωρείται πλέον ως ο δεύτερος Χάλεντ Σαΐντ της Αιγύπτου, ο 28 χρονος νεολαίος από την Αλεξάνδρεια, που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από την αστυνομία το 2010, ο θάνατος του οποίου θεωρείται μια από τις σημαντικές αιτίες που πυροδότησαν τη λαϊκή εξέγερση.
Τα βασανιστήρια όχι μόνο συνεχίζονται μετά την εξέγερση και υπό τον πρώτο εκλεγμένο πρόεδρο της Αιγύπτου, αλλά στην πραγματικότητα αυξάνονται, υποστηρίζει η Αΐντα Σεΐφ Αλ Ντάουλα, ψυχίατρος, ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και διευθύντρια του Nadeem Centre για την Αποκατάσταση των Θυμάτων της Βίας στο Κάιρο. Βασανιστήρια γίνονται παντού. Θάλαμος βασανιστηρίων υπάρχει όπου υπάρχουν δυνάμεις Ασφάλειας, δήλωσε η ίδια στην «Αλ Αχράμ».
Το 2012, το Nadeem Centre σε έκθεσή του αναφέρει διάφορες μορφές κακοποίησης από την αστυνομία κατά τη διάρκεια των πρώτων 100 ημερών της προεδρίας Μόρσι. Παραθέτει επίσης περισσότερες από 30 περιπτώσεις κρατούμενων που υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια, οι 11 από τους οποίους πέθαναν μέσα στα αστυνομικά τμήματα.
Η Διεθνής Αμνηστία, σε άρθρο της με τίτλο «Τα βασανιστήρια συνδέουν την αιγυπτιακή κυβέρνηση με το βάρβαρο παρελθόν», παραθέτει μαρτυρίες βασανισθέντων και υποστηρίζει επίσης ότι τα βασανιστήρια συνεχίζονται υπό το νέο πρόεδρο. Παρόμοιες εκτιμήσεις κυκλοφορούν στα αιγυπτιακά ΜΜΕ και σε εκθέσεις οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδιαίτερα μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις της δεύτερης επετείου της λαϊκής εξέγερσης.
Ο Μονίρ Αντίμπ, αιγύπτιος δημοσιογράφος που έχει κάνει έρευνα για τα βασανιστήρια επί εποχής Μουμπάρακ, συμφωνεί επίσης ότι η πρακτική αυτή εφαρμόζεται ακόμη συστηματικά και επισημαίνει ότι οι περισσότεροι ανώτατοι αξιωματικοί του μηχανισμού Ασφάλειας επί Μουμπάρακ, διαβόητοι για τη χρήση βασανιστηρίων, διοικούν τώρα το μηχανισμό της Εθνικής Ασφάλειας και η υπόλοιπη ηγεσία της αστυνομίας υπηρετεί ακόμη στο υπουργείο Εσωτερικών.
Τα συνήθη βασανιστήρια είναι άγριο ξυλοκόπημα, βιασμοί, ηλεκτροσόκ, κρέμασμα με δεμένα τα χέρια, προσφιλές βασανιστήριο επί Μουμπάρακ, έκθεση κρατουμένων γυμνών στο κρύο και στη βροχή του χειμώνα για ώρα, εξευτελισμοί κάθε είδους, όπως να δένουν σχοινί στο λαιμό των κρατουμένων και να τους αναγκάζουν να βαδίζουν στα τέσσερα και να γαυγίζουν, ενώ οι βασανιστές τους φωτογραφίζουν κοροϊδεύοντας και γελώντας.
«Χωρίς προηγούμενο» χαρακτηρίζονται επίσης τα περιστατικά κακοποίησης παιδιών, ιδιαίτερα μετά τις μαζικές διαδηλώσεις κατά τη δεύτερη επέτειο της λαϊκής εξέγερσης, από πολιτικούς ακτιβιστές και δικηγόρους.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του βρετανικού «Independent» (21/2/13), εκατοντάδες παιδιά, ακόμη και εννιά χρόνων, έχουν κρατηθεί παράνομα και σε πολλές περιπτώσεις έχουν βασανιστεί κατά την περίοδο των διαδηλώσεων της δεύτερης επετείου της λαϊκής εξέγερσης.
Σύμφωνα με το δικηγόρο Μαχμούντ Μπιλάλ, που ασχολείται με περιπτώσεις φυλακισμένων παιδιών, περισσότερα από 400 παιδιά έχουν συλληφθεί και κρατηθεί αυτή την περίοδο. Μεγάλος αριθμός απ’ αυτά έχουν φυλακιστεί παράνομα σε στρατόπεδα που χρησιμοποιούνται από τις Δυνάμεις της Κεντρικής Ασφάλειας, όπως το διαβόητο στρατόπεδο Γκαμπάλ Αχμάρ στο ανατολικό Κάιρο, γνωστό για την κακοποίηση και τα βασανιστήρια στα οποία υποβάλλονταν οι πολιτικοί κρατούμενοι που περνούσαν τις πύλες του επί καθεστώτος Μουμπάρακ. Ολα σχεδόν τα παιδιά αυτά υποβάλλονται σε απάνθρωπη μεταχείριση και στα ίδια βασανιστήρια με τους ενήλικους κρατούμενους.
Σημειωτέον ότι οι συλλήψεις κατά κανόνα γίνονται μετά τη διάλυση των διαδηλώσεων, οι περισσότερες τυχαία σε επιδρομές της αστυνομίας και σε απόσταση από τα σημεία βίαιων επεισοδίων.
Και επειδή η ένταση της καταστολής κατά των συνεχιζόμενων αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων απαιτεί ανεφοδιασμό του αναγκαίου εξοπλισμού, δόθηκε από το αιγυπτιακό υπουργείο Εσωτερικών παραγγελία αγοράς 140.000 κάνιστρων δακρυγόνων, χωρίς σήμανση, αξίας 2,55 εκατομμυρίων δολαρίων, από τις ΗΠΑ, τον Ιανουάριο του 2013, όπως αποκάλυψε η αιγυπτιακή εφημερίδα «Al – Masry al – Youm» (22/2/13).
Επιστολή στις 30 Ιανουαρίου από το υπουργείο Εσωτερικών προς το υπουργείο Αμυνας, που διέρρευσε στην εφημερίδα, αναφέρει ότι έχει συναφθεί με αμερικάνικη εταιρία συμφωνία εισαγωγής 70.000 βομβών αερίου και 70.000 βλημάτων αερίου μεγάλου βεληνεκούς, λόγω της «αυξανόμενης ανάγκης για βόμβες αερίου για την αντιμετώπιση των διαδηλωτών», και ζητά από το υπουργείο Αμυνας να διευκολύνει τη μεταφορά τους από τις ΗΠΑ στην Αίγυπτο με τη διάθεση στρατιωτικού αεροσκάφους. Η εν λόγω αμερικάνικη εταιρία είναι η «Combined Systems Inc.» και η συμφωνία προβλέπει τα δακρυγόνα να είναι χωρίς σήμανση, δηλαδή δεν θα αναγράφεται η χώρα προέλευσης και η εταιρία παραγωγής, προφανώς για πολιτικούς λόγους.