Μετά από το μπλοκάρισμα του προεδρικού διατάγματος που έκανε άνω κάτω την Αμερική με την απαγόρευση της εισόδου στις ΗΠΑ χιλιάδων ανθρώπων από επτά μουσουλμανικές χώρες, μπλοκάρισμα που έγινε από δύο αμερικάνικες Πολιτείες και από το Ομοσπονδιακό Εφετείο (απέρριψε ομόφωνα την προσφυγή της κυβέρνησης για επαναφορά του διατάγματος), μετά από το φιάσκο με τους αμερικανούς κομάντο που σκότωσαν κοριτσάκια στην Υεμένη, γεγονός που οδήγησε την κυβέρνηση της τελευταίας να άρει την άδεια για παρόμοιες επιθέσεις, μετά από την στροφή 180 μοιρών του Τραμπ στο θέμα της μεταφοράς της αμερικάνικης πρεσβείας από το Τελ Αβιβ στην Ιερουσαλήμ (η εξαγγελία προκάλεσε μεγάλη αγανάκτηση στους Παλαιστίνιους και γενικότερα στον αραβικό κόσμο και ανάγκασε τον Τραμπ να στείλει μήνυμα στην Παλαιστινιακή Αρχή και στο βασιλιά της Ιορδανίας ότι δε θα μεταφέρει την πρεσβεία), ήρθε ο εξαναγκασμός σε παραίτηση ενός από τους πιο στενούς συνεργάτες του Τραμπ, που κατείχε κρίσιμο προεδρικό πόστο, για να δώσει συνέχεια στον εξευτελισμό της πολιτικής και της κυβέρνησής του.
Ο απόστρατος υποστράτηγος Μάικλ Φλιν αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το πόστο του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, μετά από τις αποκαλύψεις για «κουβεντούλα» που είχε με το ρώσο πρεσβευτή στις ΗΠΑ σχετικά με τις αμερικάνικες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Η συζήτηση έγινε πριν αναλάβει την προεδρία ο Τραμπ. Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν (όποιος θέλει τα πιστεύει), ο Φλιν προσπάθησε να αποκρύψει τη συνομιλία με τον ρώσο πρέσβη και να αποπροσανατολίσει τον αντιπρόεδρο και άλλους αξιωματούχους, όμως οι απομαγνητοφωνημένες τηλεφωνικές συνομιλίες Φλιν-πρέσβη απέδειξαν το αντίθετο.
Μη ρωτήσετε ποιος έβαλε κοριούς στον Φλιν, γιατί θα σας απαντήσουμε ότι στις ΗΠΑ (και όχι μόνο) τα πρόσωπα που απαρτίζουν τα επιτελεία των υποψηφίων προέδρων και προορίζονται για τέτοιες υπεύθυνες θέσεις περνούν από χίλια κόσκινα, ενώ οι μυστικές υπηρεσίες ελέγχουν εξονυχιστικά κάθε τους κίνηση (όχι μόνο τις επαφές με πολιτικό ενδιαφέρον, αλλά ακόμα και τη προσωπική τους ζωή) για κάθε ενδεχόμενο. Οσον αφορά τον Φλιν, μάλιστα, η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Σάλι Γέιτς, είχε προειδοποιήσει για τις επαφές του με ρώσους αξιωματούχους, όμως ο Τραμπ, πλέοντας σε πελάγη αλαζονείας, δεν άκουσε την προειδοποίηση και τοποθέτησε τον ακροδεξιό απόστρατο στο κρίσιμο πόστο του συμβούλου εθνικής ασφάλειας.
Η υπόθεση Φλιν καταρρίπτει το μύθο ότι η πολιτική καθορίζεται αποκλειστικά από τα πρόσωπα και τους πολιτικούς. Αν ήταν έτσι, κανείς δε θα μπορούσε να ρίξει τον έμπιστο του Τραμπ. Ομως τον έριξαν ακόμα και με την υπόνοια ότι μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην αμερικάνικη εξωτερική πολιτική. Το σύστημα εξουσίας δεν αποτελείται μόνο από τον Τραμπ και τη στενή κυβερνητική του παρέα αλλά και από άλλα κέντρα (από τις μυστικές υπηρεσίες μέχρι τους βουλευτές του Κογκρέσου και των δύο μεγαλοαστικών κομμάτων), που λειτουργούν για λογαριασμό των συμφερόντων του αμερικάνικου κεφαλαίου ως συνόλου (και όχι ορισμένων μόνο ατόμων).
Ο Τραμπ θα υποστεί το κατάλληλο «μασάζ» για να «ισιώσει» προκειμένου να εξυπηρετήσει κι αυτός τα ίδια συμφέροντα με τον αποτελεσματικότερο τρόπο. Διαφορετικά θα το φάει το κεφάλι του. Ηδη στις ΗΠΑ άρχισε να γίνεται λόγος για «νέο Γουοτεργκέιτ». Μπορεί αυτό να ακούγεται ως υπερβολή, όμως είναι μια σαφής προειδοποίηση προς τον Τραμπ να μη διανοηθεί να κυβερνήσει με μια προσωπική ομάδα συμβούλων. Δεν μπορεί ο αμερικανός πρόεδρος να συναντιέται με τον πρωθυπουργό του Καναδά και να έχει μαζί την κόρη του, που δεν έχει καμιά επίσημη θεσμική ιδιότητα (η οποία φρόντισε να διαρρεύσει ότι τη… γοήτευσε ο ωραίος Τριντό!).
Στελέχη των Δημοκρατικών άρχισαν ήδη να μιλούν για «εσχάτη προδοσία» και να ζητούν να ερευνηθεί από τις δικαστικές αρχές ο ίδιος ο Τραμπ. Οι New York Times δημοσίευσαν την περασμένη Τετάρτη ρεπορτάζ που υποστήριζε ότι το 2016 στελέχη της προεκλογικής καμπάνιας Τραμπ, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής της Πολ Μάναφορτ, είχαν επαφές με υψηλόβαθμα στελέχη των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι το ρεπορτάζ της είναι έγκυρο και προέρχεται από στοιχεία τηλεφωνικών υποκλοπών που έκαναν οι αμερικάνικες μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες προφανώς έκαναν τη διαρροή στη μεγάλη εφημερίδα, κατ΄εντολήν «κύκλων» που θέλουν να φέρουν τον Τραμπ στον… «ίσιο δρόμο».
Κι όλ' αυτά συμβαίνουν πριν ακόμα κλείσει μήνας από την ορκωμοσία του Τραμπ και το διορισμό των πρώτων βασικών στελεχών στο Λευκό Οίκο. Ο αλαζόνας μεγαλοκαπιταλιστής, που εκστράτευε ενάντια στη «γραφειοκρατία» της Ουάσινγκτον, βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος μ' αυτή τη «γραφειοκρατία», που δεν είναι κάποια μασωνία αλληλοϋποστηριζόμενων στελεχών, όπως την παρουσίαζε ο Τραμπ, αλλά ο μηχανισμός που εξασφαλίζει τη σταθερότητα του αμερικάνικου ιμπεριαλιστικού συστήματος, ανεξάρτητα από τον εκάστοτε πρόεδρο και την προσωπική του καμαρίλα.
Ο Τραμπ ή θα συνειδητοποιήσει ότι είναι άλλο να διευθύνεις έναν όμιλο καπιταλιστικών επιχειρήσεων και άλλο να διευθύνεις τη μεγαλύτερη ιμπεριαλιστική χώρα του πλανήτη (τον κρατικό της μηχανισμό για την ακρίβεια) ή θα έχει την τύχη του Νίξον. Κι αυτός στην αρχή κράτησε άμυνα, χρησιμοποίησε συνεργάτες του ως αποδιοπομπαίους τράγους, όμως στο τέλος αναγκάστηκε να παραιτηθεί.
Στη φωτογραφία, από αριστερά: ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Ράινς Πρίνμπους (προσωπάρχης του Λευκού Οίκου), ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο επικεφαλής σύμβουλος στρατηγικής Στιβ Μπάνον, ο εκπρόσωπος Τύπου Σον Σπάισερ και ο (παραιτηθείς πλέον) σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Μάικλ Φλιν. Οι μπουκμέικερ δέχονται στοιχήματα για το πόσο θα μείνει στο πόστο του καθένας από δαύτους (πλην του αντιπροέδρου Πενς).