Η εισαγωγή μισού εκατομμυρίου βαρελιών αμερικάνικου αργού πετρελαίου στη Βενεζουέλα προκάλεσε διεθνή έκπληξη. Κανείς δεν περίμενε η χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα αργού πετρελαίου στον κόσμο, που αποτελεί την πέμπτη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα στην αμερικάνικη ήπειρο, να εισάγει πετρέλαιο και μάλιστα από τις ΗΠΑ, στις οποίες το 2014 εξήγαγε συνολικά 288 εκατομμύρια βαρέλια!
Το γεγονός φούντωσε τις φήμες για επικείμενη χρεοκοπία της χώρας. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι το φαινομενικά παράδοξο γεγονός δεν οφείλεται γενικά σε έλλειψη πετρελαίου αλλά στην ανάγκη για προμήθεια ελαφρύτερου πετρελαίου προκειμένου να το αναμείξει με το βαρύτερο που βγαίνει από τα δικά της εδάφη. Γιατί όμως παλαιότερα η χώρα δε χρειαζόταν να εισάγει ελαφρύτερο πετρέλαιο;
Αυτό εξηγεί ο Ραφαέλ Κιρός, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Καράκας και ειδικός σε θέματα πετρελαίου, που δήλωσε στη βενεζουελάνικη συντηρητική εφημερίδα El Universal (https://www.eluniversal.com/economia/160203/expert-venezuela-imports-oil-since-the-second-quarter-of-2015) ότι η πετρελαϊκή παραγωγή της χώρας που βασίζεται στο ελαφρύ, μεσαίο και βαρύ πετρέλαιο μειώνεται. Η μόνη παραγωγή που αυξάνεται είναι αυτή στην λεκάνη του Ορινόκο. Εκεί όμως το πετρέλαιο είναι εξαιρετικά βαρύ. Ο μόνος τρόπος για να διυλιστεί είναι να αναμιχθεί με ελαφρύτερο. Ομως, οι τέσσερις μονάδες «αναβάθμισης» αυτού του πετρελαίου μέσω της ανάμιξής του με ελαφρύτερο δεν επαρκούν πλέον, γι’ αυτό η χώρα αναγκάστηκε από το δεύτερο τρίμηνο του 2015 να εισαγάγει πετρέλαιο από τη Νιγηρία και την Αλγερία. Ο Κιρός υποστήριξε ότι δυστυχώς η Βενεζουέλα εξαρτάται πλέον από το ελαφρύ πετρέλαιο και αν πέσει κι άλλο η παραγωγή η χώρα μπορεί να βυθιστεί στην κρίση.
Αν στα παραπάνω συμπληρώσουμε τα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η κεντρική τράπεζα της χώρας, σύμφωνα με τα οποία ο πληθωρισμός έφτασε σε ετήσια βάση το 141.5% το 2015 (διπλάσιος από το 2014), με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να σημειώνονται στις τιμές των τροφίμων που υπερδιπλασιάστηκαν μέσα στο 2015 (σημειώνοντας αύξηση 254.3% κατά μέσο όρο), καθώς και το γεγονός ότι το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 7.1% το τρίτο τρίμηνο του 2015, θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα της κατάστασης που βρίσκεται η χώρα και ο λαός της.
Ταυτόχρονα, ανησυχητικό για την πορεία της βενεζουελάνικης οικονομίας είναι το γεγονός του μεγάλου εμπορικού ελλείμματος με τις ΗΠΑ. Το έλλειμμα έφτασε τα 782 εκατομμύρια δολάρια το τρίτο τρίμηνο του 2015, σε μια περίοδο που το πετρέλαιο κυμαινόταν γύρω στα 40 δολάρια το βαρέλι. Τώρα που έχει πέσει κάτω από τα 30, εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί.
Ο τσαβισμός ξόφλησε κάτω από το βάρος των οικονομικών νόμων του καπιταλισμού. Η σκληρή οικονομική πραγματικότητα είναι πλέον παραπάνω από ορατή, γι’ αυτό και η αντιπολίτευση κέρδισε στις πρόσφατες εκλογές. Ομως, τα προβλήματα παραμένουν και καμία πολιτική δύναμη δεν μπορεί να τα λύσει, γι’ αυτό και ο κίνδυνος η χώρα να βυθιστεί σε ακόμα πιο βαθιά κρίση είναι πλέον πιθανότερος από ποτέ.