Ηταν στραβό το κλίμα, τό 'φαγε κι ο γάιδαρος! Ο λόγος για την «αριστερή» πρόεδρο της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ που προσπαθεί να κρατηθεί στην καρέκλα της καθώς η οικονομική κρίση και το σκάνδαλο της Petrobras (με τα λαδώματα πολιτικών και αξιωματούχων της εταιρίας καθώς και στελεχών από μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες της χώρας) της κόστισε την αποχώρηση του μεγαλύτερου κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού, του Δημοκρατικού Κινήματος της Βραζιλίας.
Η ηγεσία αυτού του κόμματος, που διαθέτει δέκα βουλευτές περισσότερους από το Εργατικό Κόμμα της Ρούσεφ (68 έναντι 58), αποφάσισε ομόφωνα την Τρίτη να αποτραβηχτεί από την κυβέρνηση και να παραιτηθούν οι έξι υπουργοί του. Ετσι, η Ρούσεφ, που αντιμετωπίζει διαδικασία μομφής στο Κογκρέσο το επόμενο διάστημα, βρίσκεται ξεκρέμαστη και αναζητά διακαώς 171 βουλευτές (το ένα τρίτο του συνόλου) για να μπλοκάρει τη μομφή εναντίον της στην ψηφοφορία που θα γίνει στα μέσα Απρίλη στην κάτω Βουλή. Αν η τελευταία αποφασίσει ότι η Ρούσεφ πρέπει να παραπεμφθεί, τότε θα είναι η πρώτη φορά από το 1992 που θα γίνει κάτι τέτοιο, ενώ θα αρκεί μια απλή πλειοψηφία στη Γερουσία για να παραπεμφθεί η Ρούσεφ σε δίκη για διαφθορά. Τότε, αυτόματα θα εκπέσει του προεδρικού αξιώματος, στο οποίο θα την αντικαταστήσει ο σημερινός αντιπρόεδρος και ηγέτης του Δημοκρατικού Κινήματος της Βραζιλίας.
Την προηγούμενη βδομάδα, η αστυνομία δημοσίευσε αποσπάσματα από τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ της Ρούσεφ και του πρώην προέδρου της Βραζιλίας Λούλα Ντα Σίλβα, στις οποίες η Ρούσεφ ενημερώνει τον Λούλα για την υπουργοποίησή του αν παραστεί ανάγκη και συζητούν την τακτική που θα ακολουθήσουν απέναντι στην επικείμενη δίωξή του. Η υπουργοποίηση Λούλα τον έσωσε από παραπομπή στα κοινά δικαστήρια, αφού ως υπουργός μπορεί να παραπεμφθεί μόνο στο Ανώτατο Δικαστήριο, στο οποίο η Ρούσεφ έχει τον έλεγχο. Ομως τώρα τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο σκούρα, αφού και οι στενότεροι σύμμαχοί της της γυρίζουν την πλάτη.