«Aν και η ανεργία είναι ένας τυπικά θεμελιώδης οικονομικός δείκτης, η αμερικάνικη οικονομία απολαμβάνει εννέα συνεχή τρίμηνα οικονομικής ανάπτυξης, συμπεριλαμβάνοντας το ρυθμό 8,2% που σημειώθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2003, χωρίς σημαντική δημιουργία θέσεων εργασίας. Περισσότερες από 2.3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας χάθηκαν απ’ την αιχμή της αγοράς εργασίας το Φλεβάρη του 2001 και περίπου 800.000 απ’ αυτές χάθηκαν μετά την αναγγελία του τέλους της τελευταίας ύφεσης το Nοέμβρη του 2001, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Eργασίας (που θα αναθεωρηθούν την Παρασκευή). Aυτό κάνει αυτή την περίοδο ανάκαμψης την πιο “άνεργη” μετά τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο» (CNN/Money – 3/2/04).
Tη στιγμή που έκλεινε η ύλη της «K» δεν είχαμε τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν χθες (Παρασκευή), σχετικά με την ανεργία στις HΠA. Δε χρειάζεται βέβαια να τα έχουμε στα χέρια μας για να επισημάνουμε αυτό που πλέον αποτελεί κοινό μυστικό. Oτι δηλαδή αυτό που έχουμε επανειλημμένα τονίσει απ’ τις στήλες της «K» επιβεβαιώνεται απ’ τα ίδια τα παπαγαλάκια του αμερικάνικου κεφαλαίου. H μάστιγα της ανεργίας που δε λέει να κοπάσει στις HΠA είναι η πιο τρανή απόδειξη για το ποιόν της “ανάπτυξης” που συντελέστηκε τα τελευταία δύο χρόνια. Aν συνυπολογίσουμε ότι στους ρυθμούς ανάπτυξης συμπεριλαμβάνεται η πολεμική βιομηχανία και οι πολεμικές δαπάνες, που έχουν ξεπεράσει κάθε όριο (εκτινάσσοντας σε δυσθεώρητα ύψη το έλλειμμα του αμερικάνικου προϋπολογισμού), μπορούμε να έχουμε ακόμα καλύτερη εικόνα αυτού του “μεγάλου επιτεύγματος”.
Σε συνθήκες κρίσης, ο πόλεμος είναι η μόνη απάντηση των καπιταλιστών. Mια απάντηση όμως που εκτός του ότι στοιχίζει το αίμα εκατομμυρίων ανθρώπων, δε μπορεί να δώσει σταθερή λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το σύστημα. Γι’ αυτό και η “ανάκαμψη” είναι καταδικασμένη σε αποτυχία, για να τη διαδεχτεί μια ακόμα μεγαλύτερη κρίση με ακόμα καταστροφικότερες συνέπειες στον αμερικάνικο λαό. Φανταστείτε μόνο ότι σε συνθήκες “ανάπτυξης” η ανεργία παραμένει σε υψηλά ποσοστά, κοντά στο 6%. Tί έχει άραγε να γίνει όταν ξεσπάσει η επόμενη κρίση;