Οι βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου και λευκού φωσφόρου που χρησιμοποιήθηκαν από τον αμερικάνικο στρατό στο Ιράκ και από τον ισραηλινό στρατό στη Γάζα έχουν τρομερές επιπτώσεις, άμεσες και μακροπρόθεσμες, στην υγεία του ντόπιου πληθυσμού. Το Ιράκ θεωρείται σήμερα από τις πιο μολυσμένες περιοχές στον κόσμο και η Φαλούτζα, η πόλη – σύμβολο της ιρακινής αντίστασης, που πολιορκήθηκε δύο φορές από τον αμερικάνικο στρατό για να τεθεί υπό τον έλεχχό του και ισοπεδώθηκε στο μεγαλύτερο μέρος, βιώνει σήμερα έναν άλλο εφιάλτη από την εκτεταμένη χρήση των βομβών αυτών στο έδαφός της, τον πολλαπλασιασμό των τερατογεννήσεων και των ασθενών που πάσχουν από καρκίνο.
Στις 12 Οκτωβρίου, μια ομάδα γιατρών και άλλων επιστημόνων που έχουν ασχοληθεί μ’ αυτό το πρόβλημα, ξένων στην πλειοψηφία, απέστειλαν στον πρόεδρο της 64ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ μια επιστολή, στην οποία εκθέτουν με συγκεκριμένα στοιχεία την κατάσταση και ζητούν τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Στην επιστολή αυτή αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Οι νέες γυναίκες στη Φαλού-τζα φοβούνται να κάνουν παιδιά εξαιτίας του αυξανόμενου αριθμού των μωρών που γεννιούνται με τερατώδεις παραμορφώσεις, χωρίς κεφάλι, με δύο κεφάλια, με ένα μάτι στο μέτωπο, με φολιδωτά σώματα ή χωρίς μέλη. Επιπλέον, πολλά μικρά παιδιά στη Φαλούτζα υποφέρουν από καρκίνους και λευχαιμίες. Οι παραμορφώσεις αυτές είναι τώρα καλά τεκμηριωμένες, για παράδειγμα σε ντοκιμαντέρ που προβλήθηκαν στο βρετανικό κανάλι SKY τον Ιούνιο του 2008 και την 1η Σεπτεμβρίου του 2009. Από την άμεση επαφή μας με τους γιατρούς στη Φαλούτζα προκύπτει ότι το Σεπτέμβριο του 2009, στο Γενικό Νοσοκομείο της Φαλούτζα γεννήθηκαν 170 παιδιά, από τα οποία το 24% πέθαναν μέσα στις πρώτες 7 μέρες. Από τα παιδιά που πέθαναν, το 75% είχαν καταχωρηθεί ως παραμορφωμένα.
Τα στοιχεία αυτά μπορούν να συγκριθούν με τα αντίστοιχα του Αυγούστου του 2002, κατά τη διάρκεια του οποίου γεννήθηκαν 530 παιδιά. Απ’ αυτά, πέθαναν 6 μέσα στις πρώτες 7 μέρες, από τα οποία μόνο ένα είχε ατέλειες.
Οι γιατροί στη Φαλούτζα επισημαίνουν ιδιαίτερα ότι είναι μάρτυρες όχι μόνο ενός πρωτοφανούς αριθμού τερατογεννήσεων, αλλά και μιας σημαντικής αύξησης των πρόωρων τοκετών μετά το 2003. Ομως αυτό που είναι πιο ανησυχητικό, σύμφωνα με τους γιατρούς στη Φαλούτζα, είναι ότι ένας σημαντικός αριθμός μωρών που επιβιώνουν αρχίζουν να παρουσιάζουν σοβαρές αναπηρίες σε ένα επόμενο στάδιο».
Στη συνέχεια, η ομάδα των επιστημόνων που υπογράφουν την επιστολή προς τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αφού αναφέρεται στα διαβήματα που έκανε και στις επιστολές που έστειλε και έλαβε από βρετανούς πολιτικούς και κυβερνητικούς παράγοντες, χωρίς αποτέλεσμα, καταλήγει:
«Ζητάμε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τα εξής:
1. Να αναγνωρίσει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα σχετικά με τον πρωτοφανή αριθμό τερατογεννήσεων και περιστατικών καρκίνου στο Ιράκ, ιδιαίτερα στη Φαλούτζα, στη Βασόρα, στη Βαγδάτη και στην Αλ – Νατζάφ.
2. Να συγκροτήσει μια ανεξάρτητη επιτροπή που θα πραγματοποιήσει μια πλήρη έρευνα στο πρόβλημα του αυξημένου αριθμού τερατογεννήσεων και καρκίνων στο Ιράκ.
3. Να επιβάλλει τον καθαρισμό των τοξικών υλικών που χρησιμοποιήθηκαν από τις δυνάμεις κατοχής, συμπεριλαμβανομένων του απεμπλουτισμένου ουρανίου και του λευκού φοσφώρου.
4. Να απαγορεύσει την είσοδο των παιδιών και των ενήλικων στις μολυσμένες περιοχές για να μειώσει την έκθεση στον κίνδυνο.
5. Να διεξάγει έρευνα αν έχουν διαπραχτεί εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».
Σε ρεπορτάζ του Αλ-Τζαζίρα» (12/10/09) για το ίδιο θέμα επισημαίνεται η κατακόρυφη αύξηση του καρκίνου στο τμήμα του Ιράκ νότια της Βαγδάτης. Συγκεκριμένα, στην περιοχή αυτή το 2005 είχαν διαγνωστεί 500 περιστατικά καρκίνου. Το 2007, διαγνώστηκαν 1.000 περίπου περιστατικά. Το 2008, τα διαγνωσμένα περιστατικά εφταπλασιάστηκαν, έφτασαν δηλαδή στις 7.000. Αυτή τη χρονιά, έχουν διαγνωστεί μέχρι στιγμής περισσότερα από 9.000 νέα περιστατικά …και ο αριθμός αυξάνεται συνεχώς.
Ανάλογο πρόβλημα έχει αρχίσει να εμφανίζεται και στη Λωρίδα της Γάζας. Ο διευθυντής του νοσοκομείου Αλ – Σίφα δήλωσε (11/10/09) ότι μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα γεννιούνται παιδιά με παραμορφώσεις, που δεν έχουν ξαναδεί οι γιατροί. Και πρόσθεσε ότι αριθμός των παιδιών που γεννήθηκαν με παραμορφώσεις τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο αυξήθηκε κατά 80% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο την περασμένη χρονιά.