Πολλές καταγγελίες έχουν γίνει για το δικτατορικό καθεστώς της Αιγύπτου. Το δικτατορικό του χαρακτήρα τον έχουμε στηλιτεύσει κι εμείς επανειλημμένα απ’ αυτές εδώ τις στήλες (βλ. https://www.eksegersi.gr/issue/1022/Διεθνή/33949.Αίγυπτος-Βάρβαρη-καταστολή-των-διαδηλώσεων). Γι' αυτό και δεν εκπλαγήκαμε που ο στρατηγός Σίσι βρήκε την ευκαιρία να περάσει τροπολογίες στο νόμο περί κατάστασης έκτακτης ανάγκης (στην οποία βρίσκεται η χώρα από τον Απρίλη του 2017), οι οποίες του δίνουν πιο αυξημένες εξουσίες. Ακόμα και η αμερικάνικη ΜΚΟ Humans Rights Watch (Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων) άσκησε κριτική στην αιγυπτιακή κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι μόνο πέντε από τις 18 τροπολογίες αφορούν θέματα δημόσιας Υγείας (βλ. https://www.hrw.org/news/2020/05/07/egypt-covid-19-cover-new-repressive-powers). Οι τροπολογίες – λέει το HRW – αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο διεύρυνσης των εξουσιών των στρατιωτικών δικαστηρίων, όταν ο στρατός εφαρμόζει το νόμο περί πανδημίας.
Το πιο υποκριτικό είναι ότι τα μέτρα ενίσχυσης της εξουσίας του ο Σίσι τα πήρε την ίδια στιγμή που σχεδιάζει την «επανεκκίνηση» της οικονομίας μετά τα αυστηρά μέτρα καραντίνας που επέβαλε τον Μάρτη. Τα μέτρα οδήγησαν στην έκρηξη της ανεργίας, αναγκάζοντας πολλούς να ζητήσουν βοήθεια. Ομως η αιγυπτιακή τράπεζα τροφίμων δίνει τρόφιμα μόνο σε τρία εκατομμύρια Αιγύπτιους, μόλις το 10% αυτών που ζουν κάτω από το όριο φτώχειας (https://www.voanews.com/middle-east/egypt-announces-partial-opening-economy-plunges)!
Σκοπεύουν να ανοίξουν ξενοδοχεία και τουριστικά θέρετρα, παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα αυξάνονται συνεχώς. Μπορεί τα επιβεβαιωμένα (και όχι τα πραγματικά, όπως γνωρίζουμε) κρούσματα να είναι ακόμα λίγα (14.229 την Τετάρτη, σε σύνολο περίπου 99 εκατομμυρίων κατοίκων), όμως αυξάνονται με αλματώδη ρυθμό (έχουν διπλασιαστεί μέσα σε ένα μήνα), ενώ το σύστημα Υγείας της χώρας είναι άθλιο, οι οικογένειες είναι πολυπληθείς και στα σπίτια διαμένουν πολλά άτομα.
Από την άλλη, ο αριθμός των κρουσμάτων είναι σίγουρα υποεκτιμημένος, από τη στιγμή που τα νοσοκομεία μόλις από την Πέμπτη 21 Μάη θα ξεκινήσουν να παρέχουν τα τεστ για τον κοροναϊό (βλ. https://english.ahram.org.eg/NewsContent/1/64/369734/Egypt/Politics-/Egypt%e2%80%99s-general-hospitals-to-provide-coronavirus-t.aspx)! Με τόσους ανθρώπους να συνωστίζονται για να πάρουν φαγητό και τους ακόμα περισσότερους που θα συνωστίζονται αν ανοίξουν τα τουριστικά κέντρα και οι αγορές, ποιος μπορεί να αποκλείσει την έκρηξη των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα;







