Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σιγά μην ακούνε οι «αγορές» των ξεμωραμένο πορτοκαλομαλλιά φασίστα
  • Κά(ρ)για Κάλλας
  • Σιωνιστικά μίντια: Η Χεζμπολά δείχνει ετοιμότητα για παρατεταμένη σύγκρουση
  • Μπούκουρας: Ψήφισα Δήμα – πήρα αναστολή!
  • Ανυποχώρητοι Εκπαιδευτικοί: Δεν συμμετέχουμε-ακυρώνουμε τις εξετάσεις PISA στην πράξη
  • Μεγαλοκαπιταλιστής από τα ΗΑΕ: Δε θα μπούμε σε έναν πόλεμο για τα συμφέροντα άλλων
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Ο γερμανο-γαλλικός άξονας ψάχνει διέξοδο από την κρίση
Διεθνή

Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στη Μπρατισλάβα

Ο γερμανο-γαλλικός άξονας ψάχνει διέξοδο από την κρίση

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr24 Σεπ 2016, 00:00

Το στήσιμο της φωτογραφίας υπηρετούσε συγκεκριμένους συμβολισμούς. «Παρίσι, Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2016» γράφει η πινακίδα μπροστά από κάθε ηγέτη (στα γερμανικά για τη Μέρκελ, στα γαλλικά για τον Ολάντ), ενώ η σύνθεση περιλαμβάνει τρεις σημαίες: γερμανική, γαλλική και της ΕΕ. Ο γερμανογαλλικός άξονας κατέστησε σαφές για μια ακόμα φορά, ότι είναι κυρίαρχος στην ΕΕ και την Ευρωζώνη και δεν προτίθεται να επιτρέψει σε τρίτη ιμπεριαλιστική δύναμη να διεκδικήσει ισότιμη θέση δίπλα του. Πρώτα συναντήθηκαν οι Μερκολάντ στο Παρίσι, για να καθορίσουν την ατζέντα και το πλαίσιο των αποφάσεων, και την επομένη συγκεντρώθηκαν οι «27» στη Μπρατισλάβα, για να επικυρώσουν αυτά που είχε αποφασίσει ο γερμανογαλλικός άξονας.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου στο γαλλικό προεδρικό μέγαρο, Μέρκελ και Ολάντ χρησιμοποίησαν ανεβασμένους κινδυνολογικούς τόνους. «Δεν είναι μια ακόμα κρίση. Είναι μια κρίση που μπορεί να απειλήσει την ίδια την ύπαρξη, τα ίδια τα θεμέλια της ΕΕ» προειδοποίησε ο Ολάντ. «Η ΕΕ βρίσκεται σε μια κρίσιμη στιγμή της ύπαρξής της. Πρέπει να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των πολιτών της, ώστε να παραμείνει μια ήπειρος ελπίδας» συμπλήρωσε η Μέρκελ. Και οι δύο εξέφρασαν την «επιθυμία» να υιοθετηθεί την επομένη στη Μπρατισλάβα «ένα πρόγραμμα εργασίας με στάδια και ένας οδικός χάρτης», θέτοντας ως όριο τον Μάρτη του 2017, την 60ή επέτειο της Συνθήκης της Ρώμης, για μια νέα συμφωνία ως προς την κατεύθυνση της ΕΕ.

Και ποια είναι η «νέα κατεύθυνση» που εισηγούνται οι Μερκολάντ στην ΕΕ; «Η βασική προτεραιότητα είναι η ασφάλεια, η συνοριακή ασφάλεια, η ασφάλειά μας απέναντι στις εξωτερικές απειλές» είπε ο Ολάντ, ενώ μαζί με τη Μέρκελ περιέγραψαν το σχέδιό τους για τη δημιουργία μόνιμου στρατιωτικού επιτελείου της ΕΕ, με δυνατότητα ταχείας ανάπτυξης ευρωπαϊκών στρατευμάτων. Αυτή είναι η «νέα κατεύθυνση», η οποία φαίνεται να αποκτά προοπτικές υλοποίησης επειδή η Βρετανία αποχωρεί και δεν μπορεί να βάλει βέτο υπέρ του ΝΑΤΟ (όπως έκανε πολλά χρόνια τώρα) σ' ένα τέτοιο σχέδιο, μέσω του οποίου ο γερμανογαλλικός άξονας προσπαθεί να αναβαθμίσει και στρατιωτικά τη θέση του σε πλανητικό επίπεδο. Εως τώρα εκπροσωπούνταν από το υπό αμερικανοβρετανικό έλεγχο  ΝΑΤΟ, τώρα θέλουν να έχουν ένα δικό τους ευρωστρατό. Οχι στα χαρτιά, που υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά με επιτελείο και με δυνατότητα να επέμβει αμέσως «όπου διαταχθεί».

Αφήνοντας προς το παρόν στην άκρη την ανάλυση για τις προοπτικές υλοποίησης του γερμανογαλλικού στρατιωτικού σχεδίου, μένουμε καταρχάς στην ουσία του. Ο γερμανογαλλικός άξονας αναγορεύει σε πρώτη προτεραιότητα της ΕΕ την πιο άγρια, την πιο επιθετική πλευρά του ιμπεριαλισμού: τη δυνατότητά του για στρατιωτικές επεμβάσεις. Η απόκτηση αυτής της δυνατότητας, βέβαια, θα απαιτήσει πρόσθετα κονδύλια, που θα αντληθούν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, δηλαδή θα φορτωθούν στις πλάτες των λαών των ευρωπαϊκών χωρών.  Το σημειώνουμε γιατί και μόνο η αναγόρευση της παραπέρα στρατιωτικοποίησης της ΕΕ κάνει σκόνη την απατηλή προπαγάνδα περί «κοινωνικής Ευρώπης», στην οποία αρέσκονται ορισμένοι σοσιαλδημοκράτες, όπως ο Τσίπρας και οι λοιποί ευρώδουλοι συριζαίοι. Εχει σημασία να υπενθυμίσουμε ότι η κατεύθυνση αυτή, δηλαδή της ενίσχυσης της στρατιωτικής ισχύος και της δυνατότητας άμεσης επέμβασης της ΕΕ, αποτελούσε την προμετωπίδα και στη «Διακήρυξη των Αθηνών» (με την οποία, φυσικά, ουδείς ασχολήθηκε στη Μπρατισλάβα).

Υπάρχει, βέβαια, και η ομιλία Γιούνκερ «για την κατάσταση της Ενωσης», που είχε το ρόλο του ηχητικού καταπραϋντικού.  «Χαιρετίζουμε την ομιλία Γιούνκερ, επ' αυτής της βάσης διεξαγάγαμε τη συζήτηση σήμερα», δήλωσε η Μέρκελ στο Παρίσι. Δεν αναφερόταν, βέβαια, στη μπουρδολογία περί κοινωνικής Ευρώπης, αλλά στο αναπτυξιακό σκέλος της ομιλίας Γιούνκερ. Οπως είπε η καγκελάριος, η ΕΕ δεν πρέπει να μείνει πίσω σε τομείς που θα κυριαρχήσουν στο μέλλον, όπως είναι η ψηφιακή οικονομία. Και συμπλήρωσε με νόημα: «Είμαστε πεισμένοι ότι χωρίς ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δε θα πετύχουμε αυτούς τους στόχους, είμαστε πεπεισμένοι ότι χρειαζόμαστε συμβιβασμούς». Προσερχόμενη στη σύνοδο της Μπρατισλάβας έκανε την εξής κατάταξη στα «προβλήματα που πρέπει να λύσουμε στην Ευρώπη»: εξωτερική ασφάλεια, καταπολέμηση της τρομοκρατίας, άμυνα, ανάπτυξη. Ο Ολάντ εμφανίστηκε πιο «φιλοπόλεμος» από τη Μέρκελ. «Η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση μόνη της να εγγυάται την προστασία της» είπε προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής. Και για να κρατήσει κάποιες ισορροπίες με τις λεγόμενες χώρες του Βίζεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία), που έχουν ισχυρούς δεσμούς με το ΝΑΤΟ, συμπλήρωσε: «Η Ευρώπη πρέπει να διασφαλίζει τη δική της προστασία, τη δική της άμυνα, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ μαζί με τον αμερικανό εταίρο».

Οι χώρες του Βίζεγκραντ, πάντως, φαίνεται να έχουν βασική προτεραιότητά τους το προσφυγικό-μεταναστευτικό.  Ενθαρυμμένες, προφανώς, από την ομπρέλα που τους προσφέρουν οι ΗΠΑ, κράτησαν κοινή στάση στο προσφυγικό, ενώ ο ακροδεξιός Ορμπαν της Ουγγαρίας δήλωσε μετά το τέλος της συνόδου ότι ήταν μια ανεπιτυχής σύνοδος, εκφράζοντας την αντίθεσή του στις αποφάσεις που αφορούν το μεταναστευτικό.

Τη μεγάλη φασαρία, όμως, την έκανε ο Ρέντσι, που εμφανίζεται εξαιρετικά εκνευρισμένος καθώς το Νοέμβρη παίζει «τα ρέστα του» στο συνταγματικό δημοψήφισμα της Ιταλίας (έχει δηλώσει ότι αν χάσει θα παραιτηθεί). Στους ιταλούς δημοσιογράφους δήλωσε ότι αρνήθηκε να συμμετάσχει σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους Μέρκελ και Ολάντ. Κύκλοι των τελευταίων, όμως, άφησαν να εννοηθεί ότι δεν τον είχαν καλέσει. Ο Ρέντσι μίλησε για «μια χαμένη ευκαιρία», για «μια ωραία κρουαζιέρα στο Δούναβη και τίποτ' άλλο», ενώ στην «Κοριέρε ντέλα Σέρα» την «έπεσε» στη Μέρκελ: «Δεν ξέρω σε τι αναφέρεται η καγκελάριος όταν μιλάει για το πνεύμα της Μπρατισλάβας. Αν τα πράγματα συνεχιστούν έτσι, αντί για το πνεύμα της Μπρατισλάβας θα μιλάμε για το φάντασμα της Ευρώπης».

«Δεσμευτήκαμε να προσφέρουμε στους πολίτες μας, τους μήνες που έρχονται, το όραμα μιας ελκυστικής ΕΕ» αναφέρει η απόφαση της συνόδου κορυφής. Ακόμα και η συντηρητική «Monde» θεώρησε ότι αυτή η διακήρυξη είναι ειρωνική, αφού στην απόφαση δεν υπάρχει σχεδόν ούτε λέξη για την οικονομία και την ανάπτυξη, ενώ το μόνο σημείο που φαίνεται να ομονοούν τα κράτη της ΕΕ είναι η ενίσχυση της άμυνας και της ασφάλειας των εξωτερικών συνόρων.

Οπως έχουμε επισημάνει από τις στήλες της «Κ», το Brexit δεν είναι κάτι που αφορά τη Βρετανία, αλλά κάτι που αλλάζει τα δεδομένα συνολικά στην ΕΕ. Οι ισορροπίες διαταράσσονται, η ανισόμετρη ανάπτυξη του καπιταλισμού δημιουργεί φυγόκεντρες τάσεις, οι παραδοσιακές αστικές πολιτικές δυνάμεις (χριστιανοδημοκρατία και σοσιαλδημοκρατία) περνούν κρίση, ακροδεξιές δυνάμεις αναδύονται και ο καπιταλισμός περνάει κρίση που δεν επιτρέπει να γίνουν νέες διευθετήσεις με μια κάποια «ευρυχωρία» ως προς τις παραχωρήσεις του γερμανογαλλικού άξονα προς τους άλλους.
 
 

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στη Μπρατισλάβα

Σφαγή μονοπωλίων με κρατικά μαχαίρια
Επόμενο άρθρο

Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στη Μπρατισλάβα

Χρεοκοπημένη η Κοινωνική Ασφάλιση

Σχετικά Αρθρα

Σιγά μην ακούνε οι «αγορές» των ξεμωραμένο πορτοκαλομαλλιά φασίστα

Διεθνή 10 Μαρ 2026, 21:44

Σιωνιστικά μίντια: Η Χεζμπολά δείχνει ετοιμότητα για παρατεταμένη σύγκρουση

Αυξάνεται η πίεση στο βόρειο μέτωπο των σιωναζιστών

Διεθνή 10 Μαρ 2026, 15:13

Μεγαλοκαπιταλιστής από τα ΗΑΕ: Δε θα μπούμε σε έναν πόλεμο για τα συμφέροντα άλλων

Διεθνή 10 Μαρ 2026, 10:26

Eνώ οι τιμές των καυσίμων καλπάζουν, Τραμπ και Ράιτ παπαρολογούν

Διεθνή 9 Μαρ 2026, 19:45

Κοιλάδα Μπεκάα: δύο σιωναζιστές νεκροί και κατάρριψη ενός ελικοπτέρου από τη Λιβανέζικη Αντίσταση

Διεθνή 9 Μαρ 2026, 12:27

Ενας πόλεμος που η Δύση δεν μπορεί να κερδίσει: Ισραηλινός δημοσιογράφος προειδοποιεί για στρατηγική κατάρρευση στη σύγκρουση με το Ιράν.

Διεθνή 9 Μαρ 2026, 08:45
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Σιγά μην ακούνε οι «αγορές» των ξεμωραμένο πορτοκαλομαλλιά φασίστα

10 Μαρ 2026, 21:44
Κόντρες

Κά(ρ)για Κάλλας

10 Μαρ 2026, 19:19
Διεθνή

Σιωνιστικά μίντια: Η Χεζμπολά δείχνει ετοιμότητα για παρατεταμένη σύγκρουση

Αυξάνεται η πίεση στο βόρειο μέτωπο των σιωναζιστών

10 Μαρ 2026, 15:13
Πολιτική

Μπούκουρας: Ψήφισα Δήμα – πήρα αναστολή!

Αμετανόητος δηλώνει ο νεοναζιστής πρώην βουλευτής

10 Μαρ 2026, 14:10
Παιδεία

Ανυποχώρητοι Εκπαιδευτικοί: Δεν συμμετέχουμε-ακυρώνουμε τις εξετάσεις PISA στην πράξη

10 Μαρ 2026, 12:04
Διεθνή

Μεγαλοκαπιταλιστής από τα ΗΑΕ: Δε θα μπούμε σε έναν πόλεμο για τα συμφέροντα άλλων

10 Μαρ 2026, 10:26
Πολιτισμός

ΑΛ ΖΑΪΤΟΥΝ – Ποιητική Συλλογή

10 Μαρ 2026, 08:49
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Μάρτη

10 Μαρ 2026, 00:01
Διεθνή

Eνώ οι τιμές των καυσίμων καλπάζουν, Τραμπ και Ράιτ παπαρολογούν

9 Μαρ 2026, 19:45
Καταστολή

Σύνορα, θάνατοι και απελάσεις: Η Κρήτη και η νέα γεωγραφία της αποτροπής στη Μεσόγειο

9 Μαρ 2026, 13:26
Διεθνή

Κοιλάδα Μπεκάα: δύο σιωναζιστές νεκροί και κατάρριψη ενός ελικοπτέρου από τη Λιβανέζικη Αντίσταση

9 Μαρ 2026, 12:27
Πολιτική

Εφετείο ΧΑ: Aυτή είναι η πρόταση-καταπέλτης της εισαγγελέα για τα ελαφρυντικά που ζήτησαν οι καταδικασθέντες νεοναζιστές εγκληματίες

Η εισαγγελέας Στεφανάτου πρότεινε να απορριφτούν όλα τα αιτήματα

9 Μαρ 2026, 11:00
Κόντρες

Πύραυλος με υπογραφή

9 Μαρ 2026, 10:35
Διεθνή

Ενας πόλεμος που η Δύση δεν μπορεί να κερδίσει: Ισραηλινός δημοσιογράφος προειδοποιεί για στρατηγική κατάρρευση στη σύγκρουση με το Ιράν.

9 Μαρ 2026, 08:45
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Μάρτη

9 Μαρ 2026, 00:01
Διεθνή

Aναβαθμισμένες ποιοτικά και ποσοτικά οι ενέργειες των μαχητών της Χεζμπολά ενάντια στους σιωναζιστές

Συγκεντρωτικά Παρασκευής 6 και Σαββάτου 7 Μάρτη

8 Μαρ 2026, 19:22
Παιδεία

Η πρόληψη της βίας στο σχολείο δεν χωράει κομματικούς πειραματισμούς, απειλές και εκφοβισμούς

8 Μαρ 2026, 12:51
Πολιτική

Κανένα περιθώριο για αναγνώριση ελαφρυντικών στους 29 καταδικασθέντες νεοναζιστές εγκληματίες

Σε άλλους 13 έχουν αναγνωριστεί ελαφρυντικά στον πρώτο βαθμό

8 Μαρ 2026, 09:17
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Μάρτη

8 Μαρ 2026, 00:01
Διεθνή

Τάφος για τους σιωναζιστές κομάντο η Κοιλάδα Μπεκάα

Εκαναν απόβαση από αέρος και έπεσαν σε ενέδρα των μαχητών της Αντίστασης

7 Μαρ 2026, 09:37
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Μάρτη

Θιβετιανή πρωτοχρονιά.

1910: Καταργείται η δουλοπαροικία στην Κίνα.

1944: Ιδρύεται με πρωτοβουλία του ΕΑΜ στη Βίνιανη της Ευρυτανίας η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (κυβέρνηση του βουνού).

1978: Βόμβα ακροδεξιών στον κινηματογράφο “Έλλη” στη διάρκεια προβολής της σοβιετικής ταινίας “Ουράνιο τόξο“, δεκαοκτώ τραυματίες (οι τρεις πολύ σοβαρά).

1979: Βόμβες σε δύο λεωφορεία στο Μεταξουργείο (ΕΛΑ).

1991: Πέντε βόμβες σε τουριστικά λεωφορεία (17Ν).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ξέρω το αίτημά σας. Ξέρω τι περιμένετε από μένα. Εχω πλήρη επίγνωση – πιστέψτε με. Και της ευθύνης και του βάρους της ευθύνης (…) Μαζί να βάλουμε τα πανιά και τα ξάρτια στο νέο καράβι για την Ιθάκη. Ενα καράβι γερό, καλοτάξιδο, γρήγορο, που δεν θα φοβάται τους καιρούς και τις θύελλες που μας περιμένουν. Με αξιόμαχο πλήρωμα, νέους αλλά και έμπειρους ναύτες και αξιωματικούς (…) Μαζί να χαράξουμε τη ρότα της πατρίδας για την Ιθάκη.

Aλέξης Τσίπρας

(Γραμμένος από τους λογογράφους του ο νέος χρησμός, δεν είναι και τόσο χρησμός. Το «νέο καράβι» είναι το κόμμα που ετοιμάζει. Και η «Ιθάκη» είναι η κυβερνητική εξουσία. Το μόνο που δεν είπε είναι το πότε θα ανακοινωθεί επίσημα το νέο κόμμα και ποιο θα είναι το όνομά του. Δεν τα έχει αποφασίσει; Εκτιμούμε πως όλα είναι αποφασισμένα και πως ακολουθείται συγκεκριμένη στρατηγική «επικοινωνίας», που εκπόνησε η γαλλική Publicis Communications. Επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί συνεργασία με την εν λόγω εταιρία, αλλά αυτά ποτέ δεν ανακοινώνονται ή ανακοινώνονται εκ των υστέρων. Ασχολείται πλέον κανείς με το βιβλίο του Τσίπρα; Οχι. Το βιβλίο χρησιμοποιείται απλά ως όχημα για να οργανώνονται πολιτικές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα, προφανώς θ’ ακολουθήσει το Ηράκλειο, ίσως καμιά Μυτιλήνη ή καμιά Ρόδος. Αυτές οι συγκεντρώσεις και οι αραιές αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις του Τσίπρα με δηλώσεις, συντηρούν το εγχείρημα στην πολιτική επικαιρότητα και δημιουργούν ένα κλίμα αναμονής. Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεχούς φθοράς, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτική ομάδα της ΝέΑρ έχουν «κατεβάσει τα μολύβια» και περιμένουν. Η Καρυστιανού, που ως πρόεδρος του συλλόγου των οικογενειών θυμάτων των Τεμπών συγκέντρωνε υποστήριξη από τ’ αριστερά, κυρίως από νεολαία, απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο απ’ αυτό το ακροατήριο και θα της μείνει μόνο το ακροατήριο των ψεκ. Προφανώς, η fabriqué en France εκλογική στρατηγική προβλέπει να ανακοινωθεί το κόμμα Τσίπρα όταν θα έχει βαθύνει κι άλλο η φθορά των όμορων χώρων, ώστε να μπορεί να έχει πολυσυλλεκτικότητα. Και θα μας φαινόταν παράξενο αν η ανακοίνωση του κόμματος δε συνοδευόταν και από κάποια ονόματα που θα πλαισιώσουν τον μεσσία. Οσο για την «αυτοοργάνωση» κατά το πρότυπο με το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου οργάνωσε το ΠΑΣΟΚ το 1974, μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται. Καταρχάς, ο Παπανδρέου είχε γύρω του πληθώρα στελεχών: από το αντιδικτατορικό ΠΑΚ μέχρι τη λεγόμενη αριστερή πτέρυγα και τη νεολαία της προδικτατορικής Ενωσης Κέντρου. Και το 1974 ήταν μια εποχή τεράστια πολιτικοποίησης και κοινωνικής ενεργοποίησης, κάτι που δεν ισχύει για το 2026. Αυτό που θα στήσει ο Τσίπρας θα είναι απλά ένας μηχανισμός οργανωτικής δουλειάς και όχι ένα μαζικό κόμμα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στη Μπρατισλάβα

    17Ν
    • Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στη Μπρατισλάβα

      Εφετείο 17Ν
  • Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στη Μπρατισλάβα

    ΕΛΑ
    • Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στη Μπρατισλάβα

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στη Μπρατισλάβα

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στη Μπρατισλάβα

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στη Μπρατισλάβα

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στη Μπρατισλάβα

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στη Μπρατισλάβα

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στη Μπρατισλάβα

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στη Μπρατισλάβα

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στη Μπρατισλάβα

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στη Μπρατισλάβα

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στη Μπρατισλάβα

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στη Μπρατισλάβα

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στη Μπρατισλάβα

      Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στη Μπρατισλάβα

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στη Μπρατισλάβα

      Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στη Μπρατισλάβα

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στη Μπρατισλάβα

      Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στη Μπρατισλάβα

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στη Μπρατισλάβα

      Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στη Μπρατισλάβα

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στη Μπρατισλάβα

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στη Μπρατισλάβα

    Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στη Μπρατισλάβα

    Ποιοι είμαστε
  • Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στη Μπρατισλάβα

    Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στη Μπρατισλάβα

    Επικοινωνία
  • Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στη Μπρατισλάβα

    Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στη Μπρατισλάβα

    Όροι χρήσης
  • Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στη Μπρατισλάβα

    Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στη Μπρατισλάβα

    Ποιοι είμαστε
  • Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στη Μπρατισλάβα

    Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στη Μπρατισλάβα

    Επικοινωνία
  • Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στη Μπρατισλάβα

    Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στη Μπρατισλάβα

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo