Απελευθερώθηκαν οι πρώτοι 477 Παλαιστίνιοι φυλακισμένοι (οι υπόλοιποι 550 θα απελευθερωθούν εντός δύο μηνών) στο πλαίσιο της συμφωνίας ανταλλαγής τους με τον ισραηλινό λοχία, ο οποίος επίσης απελευθερώθηκε. Από τους 477, οι 42 απελάθηκαν στο εξωτερικό (Συρία, Κατάρ, Ιορδανία και Τουρκία), ενώ οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους πήγαν στη Γάζα.
Μεταξύ αυτών που απελευθερώθηκαν ήταν και ισοβίτες που οι Σιωνιστές δεν ήθελαν να αφήσουν ελεύθερους σε καμία περίπτωση, όμως αναγκάστηκαν να το κάνουν προκειμένου να πετύχουν την ανταλλαγή κι αυτό ήταν μεγάλη νίκη της Παλαιστινιακής Αντίστασης.
Στη Γάζα οι απελευθερωμένοι αγωνιστές έτυχαν υποδοχής ηρώων με ένα πλήθος 200 χιλιάδων να φωνάζει «θέλουμε κι άλλο Γκίλαντ» (το όνομα του ισραηλινού λοχία). Στη συνέντευξη που έδωσε ο τελευταίος στην αιγυπτιακή τηλεόραση, αμέσως μετά την απελευθέρωσή του, παραδέχτηκε ότι η Χαμάς του συμπεριφέρθηκε καλά, πράγμα που φάνηκε από την καλή κατάσταση της υγείας του μετά από πέντε χρόνια αιχμαλωσίας. Σε αντίθεση με τους «τρομοκράτες», η «καλύτερη δημοκρατία της Μέσης Ανατολής» έχει επανειλημμένα κατηγορηθεί για τα βασανιστήρια, τις ταπεινώσεις και την παραβίαση στοιχειωδών δικαιωμάτων των κρατουμένων (πράγμα που είχε σαν αποτέλεσμα να ξεσπάσει η πρόσφατη απεργία πείνας). Ο καθένας ας κάνει τις συγκρίσεις του.
Επίσης, ο ανταλλαγείς Ισραηλινός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως ελπίζει να απελευθερωθούν και οι υπόλοιποι 5.000 παλαιστίνιοι κρατούμενοι και να γυρίσουν στις οικογένειές τους, γιατί τώρα ξέρει και ο ίδιος τι σημαίνει να είσαι κρατούμενος. Ο παλαιστινιακός λαός, όμως, γνωρίζει πως μόνο με μαχητικές ενέργειες και σύλληψη αιχμαλώτων μπορεί να ελπίζει σε μαζικές αποφυλακίσεις. Κι αυτό δεν μπορεί να το κάνει η προδοτική κλίκα του Μαχμούντ Αμπάς, αλλά μόνο οι δυνάμεις της Αντίστασης.
(Στη φωτογραφία, απελευθερωθέντες παλαιστίνιοι κρατούμενοι περνούν τα σύνορα της Γάζας).








