Μετά από έξι μέρες διαδηλώσεων έξω από το πρωθυπουργικό μέγαρο, ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Σορίν Γκριντεάνου ανακοίνωσε την απόσυρση του νόμου που απαλλάσσει κρατικούς υπαλλήλους από κατηγορίες για δωροδοκία, αν το ύψος της δωροδοκίας δεν ξεπερνά τις 44.000 ευρώ. Μόνο την Κυριακή 5 Φλεβάρη -μέρα που ο Γκριντεάνου ανακοίνωσε την απόσυρση του νόμου- οι διαδηλωτές στους δρόμους των μεγαλύτερων ρουμάνικων πόλεων ξεπέρασαν τις 500.000, από τους οποίους οι 300.000 διαδήλωσαν στο Βουκουρέστι, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ρωσικού ειδησεογραφικού πρακτορείου RIA Novosti.
Ο νέος νόμος, αν έμπαινε σε εφαρμογή, θα έβαζε ταφόπλακα ακόμα και στην οπερετική επιχείρηση «καταπολέμησης της διαφθοράς», που αποτελούσε λαϊκή απαίτηση ύστερα από την τραγωδία στο κλαμπ «Κολεκτίβ» στο Βουκουρέστι. Στη φωτιά που ξέσπασε στο κλαμπ τον Οκτώβρη του 2015 είχαν σκοτωθεί 64 νέοι άνθρωποι και είχαν τραυματιστεί 180. Εμπειρογνώμονες που εξέτασαν το χώρο μετά τη φωτιά είχαν διαπιστώσει ότι το κέντρο δε διέθετε πυροπροστασία, ενώ η άδεια λειτουργίας είχε εκδοθεί ύστερα από δωροδοκία του αρμόδιου υπαλλήλου του δήμου, που ήταν στέλεχος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.
Από τους πρώτους που θα επωφελούνταν από το νέο νόμο θα ήταν ο ηγέτης του κόμματος των σοσιαλδημοκρατών, Λιβίου Ντραγκνέα, που αντιμετωπίζει κατηγορίες για υπεξαίρεση 24.000 ευρώ από τα κρατικά ταμεία. Εκατοντάδες είναι τα στελέχη του κόμματος που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για διαφθορά και διασπάθιση δημοσίου χρήματος, γεγονός που φούντωσε περισσότερο την οργή του λαού που βλέπει αυτό το νόμο, τον πρώτο νόμο που ψήφισαν οι σοσιαλδημοκράτες αφότου ανέλαβαν την κυβέρνηση πριν από ένα μήνα, σαν προσπάθεια να απαλλάξουν τα στελέχη τους από τα νομικά μπλεξίματα που έχουν σε μια χώρα που η κρατική διαφθορά είναι παροιμιώδης.
Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, το Δεκέμβρη του 2016, ο ρουμάνικος λαός είχε να επιλέξει ανάμεσα στη Σκύλλα και στη Χάρυβδη. Από τη μια οι σοσιαλδημοκράτες, που παρέδωσαν την κυβέρνηση στη Δεξιά ύστερα από την τραγωδία του «Κολεκτίβ» και το σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε τον Οκτώβρη του 2015, και από την άλλη η Δεξιά, που από την πρώτη μέρα που ανέλαβε την κυβέρνηση ψήφισε σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που βύθισαν ακόμα περισσότερο στη φτώχεια το ρουμάνικο λαό. Τελικά, ο λαός, ελλείψει πραγματικής ταξικής κατεύθυνσης, επανέφερε τους σοσιαλδημοκράτες στην εξουσία με ποσοστό που έφτανε το 46%.
Από το 2012 και τις λαϊκές διαδηλώσεις ενάντια στο ξεπάτωμα της δημόσιας υγείας (βλ. https://www.eksegersi.gr/issue/672/Διεθνή/15719.Η-θύελλα-της-οργής) έχουν να γίνουν μεγάλες διαδηλώσεις στη Ρουμανία που να διεκδικούν τη βελτίωση της ζωής των πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Στις ογκώδεις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών κυριαρχούσε η ρουμάνικη σημαία δίνοντάς τους έναν πατριωτικό τόνο.
Σε παλιότερο ρεπορτάζ (βλ. https://www.eksegersi.gr/issue/781/Διεθνή/21802.Συνθήκες-Μπαγκλαντές-στην-Ευρώπη) είχαμε δημοσιεύσει οικονομικά στοιχεία που απεικονίζουν σε ένα βαθμό τη σκληρή καπιταλιστική εκμετάλλευση που βιώνει η ρουμάνικη εργατική τάξη από ντόπιες επιχειρήσεις και από δυτικά μονοπώλια. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η Ρουμανία κατατάσσεται στις χώρες με τη χαμηλότερη τιμή της εργατικής δύναμης στην Ευρώπη μαζί με την Τουρκία, τη Βουλγαρία και τη Μακεδονία, με το ωρομίσθιο να μην ξεπερνά τα 7 λέι την ώρα. Οι χώρες αυτές σχηματίζουν το λεγόμενο «ευρωπαϊκό Μπαγκλαντές». Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Ρουμανίας, ο μέσος μηνιαίος μισθός το Νοέμβρη του 2011 ήταν 2.054 λέι μικτά (ισοδυναμούσαν με 472 ευρώ περίπου) και 1.491 λέι καθαρά (δηλαδή 342 ευρώ περίπου).
Οίκοι μόδας όπως οι Prada και Hugo Boss και μεγάλες αλυσίδες ρούχων όπως οι Adidas, Primark, Zara και H&M είναι ανάμεσα στις φίρμες που ράβουν τα εμπορεύματά τους στο «ευρωπαϊκό Μπαγκλαντές». Από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία μέχρι τη Σλοβακία, τη Μολδαβία και τη Γεωργία, περίπου τρία εκατομμύρια εργάτες, στην πλειοψηφία γυναίκες, ράβουν ρούχα για τις φίρμες αυτές με εξευτελιστικά μεροκάματα, σε εξοντωτικές συνθήκες, χωρίς εργατικά δικαιώματα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του βρετανικού «Guardian» τον Ιούνη του 2014. Στη Ρουμανία, πολλοί εργάτες στον ίδιο κλάδο πληρώνονται για πλήρη απασχόληση με 124 ευρώ το μήνα, δηλαδή 55 ευρώ λιγότερο από τον κατώτερο μισθό που είναι 179 ευρώ.