Τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η κατευθυνόμενη από το Λευκό Οίκο προπαγανδιστική εκστρατεία εναντίον των προέδρων της Βενεζουέλας και του Εκουαδόρ, με βάση τα υποτιθέμενα αρχεία του υπολογιστή του Ραούλ Ρέγιες, ηγετικού στελέχους των FARC, που «διασώθηκαν» κατά μαγικό τρόπο από τον αεροπορικό βομβαρδισμό του καταυλισμού των ανταρτών, κατά οποίο σκοτώθηκαν ο Ρέγιες και 20 αντάρτες, ένα νέο σκάνδαλο-κόλαφος για τον αμερικανόδουλο κολομβιανό πρόεδρο, Αλβάρο Ουρίμπε, συγκλονίζει την Κολομβία.
Πρόκειται για την έκδοση στις ΗΠΑ, στις 13 Μαϊου, 14 διοικητών των αποσπασμάτων θανάτου, για την οποία στο προηγούμενο φύλλο της «Κόντρας» είχαμε διατυπώσει την εκτίμηση ότι αποτελεί προϊόν συμφωνίας όλων των εμπλεκόμενων πλευρών και αναμένεται να αξιοποιηθεί κατάλληλα στα πλαίσια του αμερικάνικου σχεδίου κλιμάκωσης της έντασης και αποσταθεροποίησης στη Λατινική Αμερική.
Εχουμε και λέμε λοιπόν. Στη διάρκεια του 2006, οι περισσότεροι διοικητές και 31.000 ένοπλοι των αποσπασμάτων θανάτου κατέθεσαν τα όπλα, στα πλαίσια ενός προκλητικά ευνοϊκού νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση Ουρίμπε, ο οποίος πρόβλεπε μικρές ποινές (ανώτατη ποινή φυλάκισης 8 χρόνια) και μη έκδοση στις ΗΠΑ όσο απέχουν από εγκληματικές πράξεις, αν ομολογήσουν τα εγκλήματά τους και αποζημιώσουν τα θύματά τους. Και ενώ η ανακριτική διαδικασία βρισκόταν σε εξέλιξη, φέρνοντας καθημερινά στο φως νέα στοιχεία για τις σχέσεις και τη συνεργασία των αποσπασμάτων θανάτου και στενών συνεργατών και συμμάχων του κολομβιανού προέδρου, ο Ουρίμπε αποφάσισε εντελώς αιφνιδιαστικά την έκδοση στις ΗΠΑ των 14 αρχιδολοφόνων, προκαλώντας κατάπληξη ακόμη και στους εισαγγελείς που έχουν αναλάβει την υπόθεση αυτή, όπως επισημαίνεται σε σχετικό ρεπορτάζ (28/5/08) του Associated Press. Ο λόγος; Γιατί, όπως δήλωσε ο Ουρίμπε, συνέχιζαν να καθοδηγούν από τη φυλακή τις εγκληματικές δραστηριότητες των συμμοριών τους. Η έκδοσή τους έγινε τα μεσάνυχτα, με άκρα μυστικότητα και πρωτοφανή μέτρα ασφάλειας. Χωρίς όμως τα σημαντικότερα αποδεικτικά στοιχεία για το έγκλημα της διακίνησης ναρκωτικών, για το οποίο θα δικαστούν στις ΗΠΑ. Και αυτά είναι οι φορητοί υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα που είχαν μέσα στα κελιά τους οι κατηγορούμενοι, στο πλαίσιο της ευνοϊκής μεταχείρισης που τους πρόσφερε ο προαναφερόμενος νόμος.
Οπως αποκαλύφτηκε λίγες μέρες αργότερα, 6 από τους 11 φορητούς υπολογιστές και κάποια κινητά τηλέφωνα των αρχιδολοφόνων που εκδόθηκαν στις ΗΠΑ είχαν κάνει φτερά. Ο ένας υπολογιστής, που ανήκε στο διαβόητο Σαλβατόρε Μανκούσο, δεν έχει ακόμη εντοπιστεί. «Εντελώς συμπτωματικά», ο υπολογιστής του Μανκούσο είχε βγει από τη φυλακή για επισκευή στις 10 Μαΐου, μόλις τρεις μέρες πριν την έκδοση, όπως δήλωσε ο διευθυντής της φυλακής. Ο Μανκούσο έχει ενοχοποιήσει με τις αποκαλύψεις του τους περισσότερους πολιτικούς και αξιωματικούς του στρατού που είχαν σχέσεις με τα αποσπάσματα θανάτου. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι, σε συνεργασία με πολιτικούς και αξιωματικούς του Κολομβιανού στρατού, είχε αναλάβει στη δεκαετία του ’90 να χτυπήσει τους αριστερούς αντάρτες και να αποκτήσει τον έλεγχο των κολομβιανών ακτών της Καραϊβικής, δολοφονώντας χιλιάδες ανθρώπους και αρπάζοντας εκατομμύρια εκταρίων γης. Ο δεύτερος υπολογιστής, που ανήκε στο Ραμίρο Βανόι, παραδόθηκε στις δικαστικές αρχές από το δικηγόρο του μια ολόκληρη βδομάδα μετά την έκδοσή του και οι υπόλοιποι τέσσερις δύο μέρες μετά την έκδοση των κατόχων τους.
Ο σάλος που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις αυτές, ανάγκασαν το διευθυντή των φυλακών της Κολομβίας, Εδουάρδο Μοράλες, να κάνει δηλώσεις, που επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τη θέση της κυβέρνησης Ουρίμπε και επιβεβαιώνουν τη συνεργασία της με τους αρχιδολοφόνους των αποσπασμάτων θανάτου ακόμη και στην υπόθεση της έκδοσής τους. Σύμφωνα με το προαναφερόμενο ρεπορτάζ του Associated Press, o Μοράλες δήλωσε ότι δεν είχε καμιά δυνατότητα να εμποδίσει τους παραστρατιωτικούς διοικητές να συνεχίζουν να καθοδηγούν τα εγκληματικά δίκτυα από τα κελιά τους και ότι δεν έλαβε καμιά διαταγή από τους προϊσταμένους του (προφανώς από τον κύκλο του Ουρίμπε στην προκειμένη περίπτωση, γιατί μόνος αυτός γνώριζε την απόφαση έκδοσης) να προστατέψει τα αποδεικτικά στοιχεία στα κελιά τους, γι’ αυτό προφανώς παραδόθηκαν ως απλά προσωπικά τους αντικείμενα, όπως οι τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα, στις οικογένειές τους! Το ίδιο και η αστυνομική δύναμη που είχε αναλάβει τη διαδικασία της έκδοσής τους. Οχι μόνο δεν είχε εντολή να κατάσχει αποδεικτικά στοιχεία, αλλά δεν είχε ούτε το δικαίωμα να μπει στα κελιά τους, όπως δήλωσε ο επικεφαλής αξιωματικός.
Τα γεγονότα αυτά δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία ότι η έκδοση των αρχιδολοφόνων παραστρατιωτικών στις ΗΠΑ είναι αποτέλεσμα συμφωνίας και συναλλαγής της κυβέρνησης Ουρίμπε μαζί τους, με ανταλλάγματα προφανώς πολύ μεγαλύτερα από την εξαφάνιση των επίμαχων υπολογιστών και των κινητών τηλεφώνων με τα σημαντικότερα ενοχοποιητικά στοιχεία, όχι μόνο σε βάρος των κατηγορουμένων, αλλά και σε βάρος πολιτικών και στρατιωτικών παραγόντων και αξιωματούχων. Οι αποκαλύψεις για τις ύποπτες διαδρομές των υπολογιστών και τη βέβαιη παραποίηση των αρχείων τους, η οποία δεν θα αποδειχτεί φυσικά ποτέ, μπορεί προσωρινά να δημιουργούν προβλήματα στην προσπάθειά του Ουρίμπε να προβληθεί ως αποφασιστικός διώκτης των παραστρατιωτικών που παραβιάζουν το νόμο και να αποστασιοποιηθεί από τους συνεργάτες τους που κατηγορού-νται ή έχουν καταδικαστεί και φυλακισθεί για συνεργασία με τα αποσπάσματα θανάτου.
Παρόλα αυτά, θα καταφέρει να εκπληρώσει ένα βασικό στόχο. Να κλείσει το παραστρατιωτικό σκάνδαλο που συγκλονίζει εδώ και πολλούς μήνες την Κολομβία. Μέχρι στιγμής, με βάση τις αποκαλύψεις των παραστρατιωτικών ναρκωδολοφόνων, 65 μέλη του κογκρέσου αντιμετωπίζουν κατηγορίες για δεσμούς και συνεργασία με τα αποσπάσματα θανάτου και 31 έχουν ήδη καταδικαστεί και βρίσκονται στη φυλακή, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι συνεργάτες και πολιτικοί σύμμαχοι του κολομβιανού προέδρου.
Οσο για τους 14 παραστρατιωτικούς που έχουν εκδοθεί στις ΗΠΑ, θα δικαστούν μόνο για την κατηγορία του εμπορίου ναρκωτικών. Το αμερικάνικο υπουργείο Δικαιοσύνης δεν ενδιαφέρεται να μάθει πόσες χιλιάδες συνδικαλιστές, αγρότες, αριστερούς ανθρώπους έχουν δολοφονήσει και πόση γη έχουν αρπάξει. Αν μάλιστα συμφωνήσουν να συνεργαστούν και «αποκαλύψουν» αυτά που θέλουν οι Αμερικάνοι, δηλαδή να συνδέσουν τον Τσάβες και τις άλλες μη αρεστές στο Λευκό Οίκο κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής με το εμπόριο ναρκωτικών, δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα.
Σημειωτέον, ότι πριν από λίγες μέρες δόθηκαν από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Κολομβίας τα τελευταία στοιχεία για τα θύματα των αποσπασμάτων θανάτου, με βάση τις καταθέσεις τους, από τα οποία προκύπτει ότι έχουν ομολογήσει 5.841 εγκλήματα, ότι έχουν βρεθεί τα πτώματα 1.492 θυμάτων σε μαζικούς τάφους και ότι υπάρχουν ακόμη περίπου 4.000 μαζικοί τάφοι που δεν έχουν ανοίξει.