Τουλάχιστον 164 νεκροί, 7 αγνοούμενοι και 72 διασωθέντες ανθρακωρύχοι είναι ο τραγικός απολογισμός μιας από τις πιο πολύνεκρες καταστροφές στα κινέζικα ανθρακωρυχεία τα τελευταία χρόνια. Η έκρηξη που εγκλώβισε τους εργάτες προκλήθηκε από βλάβη στο σύστημα εξαερισμού στο κρατικό ανθρακωρυχείο Dongfeng στη βορειοανατολική επαρχία Heilongjang.
Η Κίνα διαθέτει το χειρότερο επίπεδο ασφάλειας στον κόσμο στην ανθρακοβιομηχανία και έχει το μεγαλύτερο αριθμό ατυχημάτων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, την περασμένη χρονιά οι νεκροί ανθρακωρύχοι έφτασαν στις 6.000, όμως μη κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι πρέπει να φτάνουν στις 20.000, γιατί πολλά ατυχήματα σε ιδιωτικά ανθρακωρυχεία δεν δηλώνονται. Για το 2005, ο αριθμός των νεκρών εργατών που έχει καταγραφεί επίσημα ξεπερνά τις 3.000. Τη θλιβερή πρωτιά κατέχουν φυσικά τα χιλιάδες ιδιωτικά ανθρακωρυχεία, στην κυριολεξία κάτεργα, που λειτουργούν συχνά χωρίς άδεια, χωρίς κανένα έλεγχο και στοιχειώδη μέτρα ασφάλειας, με την ανοχή και την κάλυψη των τοπικών αρχών και διεφθαρμένων ελεγκτών. Ωστόσο, και στα κρατικά ανθρακωρυχεία τα πράγματα δεν είναι πολύ καλύτερα. Οι συγγενείς των θυμάτων στο ορυχείο Dongfeng είναι εξοργισμένοι και καταγγέλλουν ότι όλοι γνώριζαν ότι υπήρχαν προβλήματα ασφάλειας, αλλά η διοίκηση του ανθρακωρυχείου δεν έκανε τίποτα, ότι οι εργάτες παλιότερα είχαν απειλήσει ότι θα κατέβαιναν σε απεργία αν δεν βελτιώνονταν τα μέτρα ασφάλειας, αλλά η διοίκηση απέρριψε τα αιτήματά τους, γιατί εκμεταλλεύεται την απόγνωση και τη φτώχεια των ανθρώπων της περιοχής. Η πόλη Qitaihe, όπου βρίσκεται το ανθρακωρυχείο, είναι μια άχαρη ανθρακοφόρα περιοχή, σε απόσταση μικρότερη των 200 χιλιομέτρων από τη Σιβηρία, χωρίς άλλη βιομηχανία, και οι μισθοί των εργατών κυμαίνονται από 400 – 1.000 γιουάν (49 – 123 δολάρια) το μήνα.
Το κινέζικο οικονομικό «θαύμα» χτίζεται με τα εξευτελιστικά μεροκάματα, τη φοβερή εκμετάλλευση και το αίμα των κινέζων εργατών.