Σημαντικές εξελίξεις, οι οποίες αναμφίβολα θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην εξέλιξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν σημειώνονται τις τελευταίες μέρες στα πολεμικά μέτωπα του δυτικού Πακιστάν.
Το πολεμικό μέτωπο της Κοιλάδας Σουάτ κλείνει, τουλάχιστον σ’ αυτή τη φάση. Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, στην οποία κατέληξαν στις 16 Φεβρουαρίου τοπικοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι του «Κινήματος για την εφαρμογή του Ισλαμικού Νόμου», παρατείνεται επ’ αόριστον. Υπενθυμίζουμε ότι η συμφωνία, εκτός από τον τερματισμό των επιχειρήσεων του πακιστανικού στρατού και την εφαρμογή του ισλαμικού νόμου, προβλέπει την αποζημίωση κάθε οικογένειας που είχε νεκρό, λόγω του πολέμου, με 300.000 ρουπίες (3.760 δολάρια) και κάθε οικογένειας που είχε τραυματία με 100.000 ρουπίες. Το πρώτο πακέτο αποζημιώσεων, ύψους 480 εκατομμυρίων ρουπιών (6 εκατομμυρίων δολαρίων) έχει ήδη φτάσει στην Κοιλάδα Σουάρ. Επιπλέον, ο κληρικός Σουφί Μουχάμαντ, επικεφαλής του «Κινήματος για την εφαρμογή του Ισλαμικού Νόμου», που υπέγραψε τη συμφωνία, ζήτησε την περασμένη Δευτέρα την κατάργηση των φυλακίων του πακιστανικού στρατού και την αποχώρησή του από την περιοχή καθώς και την ανταλλαγή των αιχμαλώτων με όλους τους μαχητές Ταλιμπάν που έχουν συλληφθεί στη διάρκεια των 16 μηνών του πολέμου.
Ανάλογη πιθανόν θα είναι η εξέλιξη και στο δεύτερο πολεμικό μέτωπο, την επαρχία Μπαγιαούρ, όπου οι Ταλιμπάν και ο πακιστανικός στρατός έχουν κηρύξει ολιγοήμερη κατάπαυση του πυρός.
Ομως εξίσου, αν όχι πιο σημαντικό, γεγονός είναι η δημιουργία μιας νέας συμμαχίας των πακιστανών Ταλιμπάν το περασμένο Σαββατοκύριακο (21 – 22 Φεβρουαρίου) ανάμεσα στους ισχυρότερους πακιστανούς πολέμαρχους, τον Μπαϊτουλάχ Μεχσούντ, επικεφαλής του «Tehreek-e-Taliban Pakistan» (TTP), το Χαφίζ Γκιουλ Μπαχαντούρ από το βόρειο Βαζιριστάν και το Μουλβί Ναζίρ από το Νότιο Βαζιριστάν. Οι πολέμαρχοι αυτοί συγκρότησαν τη «Σούρα (συμβούλιο) των Μουτζαχεντίν» και αποφάσισαν να συνενώσουν τις δυνάμεις τους σε ένα κοινό αγώνα εναντίον των αμερικανονατοϊκών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν και να σταματήσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του πακιστανικού στρατού.
Σημαντικό μεσολαβητικό ρόλο λέγεται ότι έπαιξε ο πανίσχυρος αφγανός πολέμαρχος Σιρατζουντίν Χακανί, ενώ, σύμφωνα με την πακιστανική εφημερίδα «The News» (24/2/09), και ο ίδιος ο Μουλάς Ομάρ, ο πνευματικός ηγέτης των Ταλιμπάν, απευθύνθηκε πρώτα με απεσταλμένο του και έπειτα με επιστολή του στους τρεις πακιστανούς πολέμαρχους και τους συμβούλεψε ότι, αν πραγματικά θέλουν να πάρουν μέρος στη Τζιχάντ, πρέπει να πολε- μούν τα αμερικανονατοϊκά στρατεύματα μέσα στο Αφγανιστάν, γιατί οι επιθέσεις εναντίον του πακιστανικού στρατού υπονομεύουν τους στόχους του πολέμου εναντίον των εισβολέων και την υπόθεση του κινήματος των Ταλιμπάν. «Σκοπός μας –αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του σύμφωνα με την πακιστανική εφημερίδα– είναι να απελευθερώσουμε το Αφγανιστάν από τις δυνάμεις κατοχής. Ο θάνατος και η καταστροφή στο γειτονικό Πακιστάν δεν ήταν ποτέ στόχος μας. Οι ΗΠΑ καταστρώνουν νέα στρατηγική και υιοθετούν νέες τακτικές για να συντρίψουν τους Μουτζαχεντίν στο Αφγανιστάν, γι’ αυτό και οι Ταλιμπάν πρέπει να σφυρηλατήσουν την ενότητα στις γραμμές τους και, αντί να επιχειρούν στο Πακιστάν, πρέπει να συγκεντρωθούν σε επιχειρήσεις εναντίον των αμερικανονατοϊκών δυνάμεων».
Οπως είναι γνωστό, η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και εφαρμογής του ισλαμικού νόμου στην επαρχία Σουάτ προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις του Λευκού Οίκου και άλλων δυτικών κυβερνήσεων, όχι μόνο γιατί θεωρείται ήττα του πακιστανικού στρατού και της κυβέρνησης Ζαρντάρι, αλλά κυρίως γιατί θα δώσει τη δυνατότητα στους πακιστανούς Ταλιμπάν να ανασυγκροτηθούν και να τροφοδοτούν συνεχώς την αφγανική αντίσταση με καλά εκπαιδευμένους μαχητές από τη Σουάτ. Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη και πολύπλοκη για τους Αμερικάνους μετά τη δημιουργία της «Σούρας των Μουτζαχεντίν», όταν δηλαδή θα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα πολύ ισχυρότερο μέτωπο των Ταλιμπάν, με αστείρευτες εφεδρείες από το Πακιστάν. Ολα δείχνουν ότι η ερχόμενη άνοιξη επιφυλάσσει πολλές και πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις για τις δυνάμεις κατοχής στο Αφγανιστάν.