Η ανακατάληψη την περασμένη Δευτέρα, από τις δυνάμεις του Ασαντ, της στρατηγικής πόλης Σαρακέμπ στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας αποτέλεσε πλήγμα για τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις που στηρίζονται από την Τουρκία. Κι αυτό γιατί η Σαρακέμπ βρίσκεται στο σημείο που περνούν δύο μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι (Μ5 & Μ4). Ο πρώτος, συνδέει την πρωτεύουσα Δαμασκό με τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, το Χαλέπι, με σημαντική οικονομική σημασία, ενώ ο δεύτερος συνδέει το Χαλέπι με την παραλιακή πόλη Λατάκια. Και οι δύο αυτοκινητόδρομοι είναι σημαντικά εμπορικά περάσματα και σύμφωνα με τη συμφωνία του Σότσι του 2018, θα ελέγχονταν από κοινές περιπολίες Ρωσίας και Τουρκίας και δε θα εμπλέκονταν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις των δύο πλευρών, προκειμένου να μην παρεμποδιστεί το εμπόριο.
Είναι η τρίτη φορά που η πόλη αλλάζει χέρια μέσα στο τελευταίο δίμηνο. Οι δυνάμεις του Ασαντ την κατέλαβαν για πρώτη φορά στις 8 Φλεβάρη (με ρωσική στήριξη) για να την χάσουν σχεδόν τρεις βδομάδες μετά (στις 27 Φλεβάρη) από τους αντικαθεστωτικούς (με τουρκική στήριξη). Τώρα, η πόλη φαίνεται να πέφτει ξανά στα χέρια των δυνάμεων του Ασαντ, αν και τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές οι μάχες συνεχίζονται.
Η Τουρκία έχει μπλεχτεί σε έναν πόλεμο χαμένο από χέρι, αφού οι δυνάμεις του Ασαντ έχουν πίσω τους την ιμπεριαλιστική Ρωσία που διαθέτει σημαντικά μεγαλύτερη στρατιωτική και πολιτική ισχύ, ενώ οι ΗΠΑ δε φαίνονται διατεθειμένες να στηρίξουν την Τουρκία σε έναν τέτοιο πόλεμο (απόδειξη η άρνηση να παρέχουν στην Τουρκία τους πυραύλους Πάτριοτ που ζήτησε από την Ουάσιγκτον).
Την περασμένη Δευτέρα, ο επικεφαλής του Ρωσικού Κέντρου Συντονισμού (σχετίζεται με το ρωσικό υπουργείο Πολέμου), Ολεγκ Ζουράβλεφ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η ρωσική στρατιωτική ηγεσία δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των τουρκικών αεροσκαφών πάνω από τον εναέριο χώρο της Συρίας. Πριν από μια μέρα, ο συριακός στρατός είχε δηλώσει ότι ο εναέριος χώρος της βορειοδυτικής Συρίας πάνω από την επαρχία Ιντλίμπ είναι απαγορευμένος και οποιοδήποτε ξένο αεροσκάφος αναγνωρίζεται θα καταρρίπτεται. Αυτό και έγινε με την κατάρριψη τριών τουρκικών drones. Σε αντίποινα, η Τουρκία κατέρριψε δύο συριακά μαχητικά, πράγμα που επιβεβαιώθηκε από το συριακό στρατό.
Η αύξηση της τουρκικής εμπλοκής μετά από το θάνατο 34 τούρκων στρατιωτών σε αεροπορική επίθεση στο Ιντλίμπ την προηγούμενη Πέμπτη (27/2), που οδήγησε στην έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης «Ανοιξιάτικη Ασπίδα», ήταν μονόδρομος για τον Ερντογάν, προκειμένου να προλάβει αντιδράσεις στο εσωτερικό. Ομως είναι ένας μονόδρομος με σίγουρο αδιέξοδο. Οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις που στηρίζει η Τουρκία δε θα μπορέσουν να κρατήσουν πολύ στο συνεχές σφυροκόπημα της ρωσικής αεροπορίας και των επίγειων δυνάμεων του Ασαντ, που έχει πλέον υπερισχύσει σε όλη την υπόλοιπη Συρία (μέχρι και τους Κούρδους κατάφερε να υποτάξει). Αυτό το ξέρει καλά ο Ερντογάν, γι’ αυτό και διαμηνύει ότι δεν επιζητεί πόλεμο με τη Ρωσία.
Ενώ ο Ερντογάν δήλωνε σε καθημερινή βάση ότι επίκειται συνάντησή του με τον Πούτιν στην Ιστανμπούλ, η ρωσική πλευρά τον αντιμετώπισε με έσχατη περιφρόνηση.
Τελευταία Νέα :
- Χρύσα Χοτζόγλου: «Το μόνο που μπορεί να μας φοβίσει είναι το μέλλον που μας ετοιμάζουν. Απέναντι σε αυτό θα αγωνιστούμε»
- «Στον κουβά» η έφεση της ελληνικής κυβέρνησης για την καταδίκη της για παράνομο pushback
- Σαν σήμερα 4 Ιούλη
- Πρόκληση: Aποφυλακίζουν τα γκεσέμια της νεοναζιστικής εγκληματικής συμμορίας
- Αηδιάζει ακόμα και ο γυμνοσάλιαγκας
- Η διασύνδεση με τους «κοινωνικούς εταίρους» πασπαλισμένη με μπόλικη προπαγανδιστική φλυαρία