Με τον παραπάνω τίτλο προσγείωνε την περασμένη Τετάρτη το κεντρικό άρθρο στην ηλεκτρονική έκδοση του CNN-Money (ιστοσελίδας του γνωστού ειδησεογραφικού πρακτορείου, που ασχολείται με τα οικονομικά θέματα), όσους εκτιμούσαν ότι η μεγάλη μπόρα πέρασε και η αμερικάνικη οικονομία βγήκε από την κρίση της.
Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν είναι γνωστό αν οι εκτιμήσεις ορισμένων οικονομολόγων για αύξηση του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο του 2009 κατά 3.2% θα βγουν σωστές ή αν οι «ειδικοί» θα πέσουν πάλι έξω. Ομως, αυτό έχει τη μικρότερη σημασία. Γιατί ακόμα κι αν αυξηθεί το ΑΕΠ, η αύξηση θα οφείλεται πρώτα και κύρια στο κρατικό παραδάκι που δόθηκε άφθονο στους καπιταλιστές από την κυβέρνηση. Αλλωστε, κάποια στιγμή το ΑΕΠ θα αυξηθεί ξανά και η αμερικάνικη οικονομία θα επιστρέψει στην «ανάκαμψη». Αυτό που έχει σημασία είναι τι είδους «ανάκαμψη» θα είναι αυτή και πόσο θα κρατήσει.
Σύμφωνα με το CNN, αρκετοί οικονομολόγοι δεν είναι και τόσο αισιόδοξοι. Υποστηρίζουν ότι μια καλή επίδοση της οικονομίας σε ένα τρίμηνο δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένουμε μια Μεγάλη Ανάκαμψη (ο όρος δεν αναγράφεται τυχαία με κεφαλαία γράμματα, αλλά μπαίνει σε αντιδιαστολή με τη Μεγάλη Υφεση, τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση στην ιστορία των ΗΠΑ τη δεκαετία του ’30). «Η ανεργία συνεχίζει να αυξάνεται και περίπου το 30% των εργοστασίων παραμένει ανενεργό. Οι πιστώσεις για τις επιχειρήσεις είναι ακόμα σφικτές και η καταναλωτική εμπιστοσύνη πέφτει», σημειώνει το CNN, συμπληρώνοντας ότι αύξηση στο ΑΕΠ σημειώθηκε και το δεύτερο τρίμηνο του 2008 (λόγω των επιστροφών χρημάτων στους περισσότερους φορολογούμενους), όμως αυτό δεν εμπόδισε την κατάρρευση των χρηματιστηριακών αγορών το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς.
Οσο για την συμπεριφορά των καταναλωτών το CNN επισημαίνει: «Υπάρχει διπλή ερμηνεία για την υγεία των καταναλωτών κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου. Το κυβερνητικό πρόγραμμα “Cash for Clunkers” (“Ρευστό για τις σακαράκες”, δηλαδή οι γνωστές και στη χώρα μας αποσύρσεις παλιών αυτοκινήτων) προκάλεσε μια αιχμή στις πωλήσεις αυτοκινήτων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Ομως οι πωλήσεις έπεσαν κατακόρυφα όταν το Σεπτέμβριο το πρόγραμμα τελείωσε». Σήμερα, τα χρηματιστήρια φαίνεται να αγνοούν ξανά την «πραγματική οικονομία», δηλαδή τα εκατομμύρια των ανέργων, το στένεμα των πιστώσεων, την περιστολή της κατανάλωσης. Η ραγδαία άνοδος των διεθνών χρηματιστηρίων –που φαίνεται να ανέκτησαν το 53% των χρημάτων που έχασαν όταν οι αγορές κατέρρευσαν τον περασμένο Μάρτη– θυμίζει περισσότερο ανάλογα φαινόμενα την περίοδο του κραχ της δεκαετίας του ’30 παρά ενδείξεις εξόδου από την κρίση.