Περισσότεροι από 1.500 παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι ξεκίνησαν τη Δευτέρα 17 Απρίλη απεργία πείνας διαρκείας, με πρωτοβουλία του φυλακισμένου ηγετικού στελέχους της Φάταχ, Μαρουάν Μπαργούθι. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές η απεργία πείνας διανύει την 9η μέρα της και ήδη αρκετοί απεργοί πείνας έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία των φυλακών όπου κρατούνται λόγω της επιδείνωσης της υγείας τους. Ανάμεσά τους είναι και ο Μπαργούθι που υποφέρει από χαμηλή πίεση και ζάχαρο λόγω της σωματικής εξάντλησης που έχει υποστεί από την απεργία πείνας, ενώ αρνείται τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής από το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου της φυλακής Αλ Ζαλάμ όπου κρατείται.
Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου της Επιτροπής για Ζητήματα των Παλαιστίνιων Κρατούμενων, δεκάδες δεσμοφύλακες της φυλακής Ναφχά επιτέθηκαν απρόκλητα εναντίον των απεργών πείνας ξυλοκοπώντας τους και πετώντας δακρυγόνα μέσα στις πτέρυγες όπου βρίσκονται φυλακισμένοι, γεγονός που προκάλεσε την οργή των υπόλοιπων παλαιστίνιων κρατούμενων, που δε συμμετέχουν στην απεργία πείνας, οι οποίοι δήλωσαν μέσω των δικηγόρων τους ότι θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στην απεργία πείνας μέσα στη φυλακή.
Παράλληλα, ο λιβανέζος κομμουνιστής Ζορζ Ιμπραχίμ Αμπνταλά ξεκίνησε τη Δευτέρα 24 Απρίλη τριήμερη απεργία πείνας αλληλεγγύης στον αγώνα των παλαιστίνιων πολιτικών κρατούμενων από τη γαλλική φυλακή Λαμενζάν όπου κρατείται. Στην απεργία πείνας συμμετέχουν μαροκινοί, αλγερινοί, τυνήσιοι και βάσκοι πολιτικοί κρατούμενοι.
Η Εθνική Επιτροπή Υποστήριξης των Απεργών Πείνας Παλαιστίνιων Πολιτικών Κρατούμενων κάλεσε σε γενική απεργία την Πέμπτη 27 Απρίλη, ενώ η Φατάχ κήρυξε την Παρασκευή 28 Απρίλη, «Μέρα Οργής» και κάλεσε σε διαδηλώσεις και συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό σε ένδειξη αλληλεγγύης του παλαιστινιακού λαού στην απεργία πείνας.
Το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης αρχικά δήλωσε ότι δε θα συμμετάσχει, επειδή η Φάταχ δεν επεδίωξε συνεννόηση μεταξύ όλων των οργανώσεων για την από κοινού οργάνωση της απεργίας πείνας, απόφαση που τελικά ακύρωσε μπαίνοντας μαζικά στην απεργία.
Τα αιτήματα της απεργίας πείνας είναι: μόνιμη και σταθερή επικοινωνία των παλαιστίνιων πολιτικών κρατούμενων με τους συγγενείς τους, αύξηση των επισκεπτηρίων για τους συγγενείς και επέκτασή τους και σε συγγενείς δεύτερου βαθμού, καλύτερη υγειονομική περίθαλψη και κλείσιμο του νοσοκομείου της φυλακής Ράμλα, που μόνο σαν κολαστήριο μπορεί να χαρακτηριστεί, βελτίωση των συνθηκών μεταφοράς και διαβίωσης των κρατούμενων, κατάργηση της απομόνωσης και της διοικητικής κράτησης, πρόσβαση των κρατούμενων στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση κ.ά.
Ανάμεσα στους απεργούς πείνας είναι και εφτά παλαιστίνιοι κρατούμενοι που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες. Αυτοί ήταν και οι πρώτοι που μπήκαν στο στόχαστρο της καταστολής. Οι δεσμοφύλακες τους αφαίρεσαν όλα τους τα υπάρχοντα, αφήνοντάς τους μόνο τρεις κουβέρτες, ένα ζευγάρι εσώρουχα, μια πετσέτα και μια οδοντόβουρτσα, που θα πρέπει να τα μοιράζονται και οι εφτά! Οι εφτά κρατούμενοι δήλωσαν ότι θα σταματήσουν να λαμβάνουν τη φαρμακευτική αγωγή τους, αν οι σιωνιστές αποπειραθούν να τους υποβάλουν σε υποχρεωτική σίτιση.
Οι διοικήσεις των ισραηλινών φυλακών τιμωρούν τους απεργούς πείνας απαγορεύοντάς τους να έρθουν σε επαφή με τους δικηγόρους ή τους συγγενείς τους, ενώ τους μεταφέρουν από φυλακή σε φυλακή προκειμένου να τους απομονώσουν από τους κρατούμενους που δεν συμμετέχουν στην απεργία πείνας. Οι σιωνιστές έχουν πετάξει στην απομόνωση τα καθοδηγητικά στελέχη του αγώνα. Ανάμεσά τους είναι ο Μπαργούθι, ο Γιουνίς, ο Καμίλ Αμπού Χανίς, ηγετικό στέλεχους του ΛΜΑΠ, ο Ανάς Ζαραντά και ο Ουαντί Ζαουντά. Με αυτή την κίνηση στοχεύουν να αποκόψουν τον μεγάλο όγκο των απεργών πείνας από την οργανωτική τους ηγεσία.
Εντωμεταξύ, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης του Ισραήλ, Γκιλάντ Ερντάν, διέταξε το στήσιμο πρόχειρου στρατιωτικού νοσοκομείου στη φυλακή Κτζιότ, που θα αναλάβει την «περίθαλψη» των απεργών πείνας, ώστε να μην μεταφέρονται σε πολιτικά νοσοκομεία. Η κίνηση αυτή ενισχύει την υποψία ότι οι σιωνιστές σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε αναγκαστική σίτιση των απεργών πείνας, όταν η κατάσταση της υγείας τους επιδεινωθεί, ενέργεια στην οποία αρνούνταν να συμπράξει το πολιτικό ιατρικό προσωπικό (για λόγους ιατρικής δεοντολογίας), μολονότι το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ έχει κρίνει νόμιμη την υποχρεωτική σίτιση. Παράλληλα οι σιωνιστές εκκένωσαν πλήρως τη φυλακή Χανταρίμ μεταφέροντας στη φυλακή Κτζιότ όλους τους κρατούμενους, κίνηση που σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΖΠΚ πιθανόν να οδηγήσει στην μετατροπή της Χανταρίμ σε νοσοκομείο για τους απεργούς πείνας.
Από τη μέρα έναρξης της απεργίας πείνας μέχρι σήμερα, ένα κύμα διαδηλώσεων του παλαιστινιακού λαού σαρώνει τη Γάζα και τη Δυτική Οχθη. Εκατοντάδες παλαιστίνιοι νεολαίοι που συμμετέχουν σ’ αυτές συγκρούονται καθημερινά με τον ισραηλινό στρατό που δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει ακόμα και αληθινές σφαίρες προκειμένου να τις καταστείλει.
Οι σιωνιστές γνωρίζουν πως το μόνο όπλο που διαθέτουν ενάντια στην απεργία πείνας είναι η ωμή καταστολή. Οσο θα περνούν οι μέρες, η υγεία των απεργών πείνας θα επιδεινώνεται, ενώ η πίεση που θα ασκεί ο αγώνας τους στους σιωνιστές θα αυξάνεται κατακόρυφα με αποτέλεσμα την αύξηση της καταστολής χωρίς όμως αποτέλεσμα. Οι παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι είναι αποφασισμένοι και ιδιαίτερα σκληραγωγημένοι, ενώ η ικανοποίηση των αιτημάτων τους αποτελεί μονόδρομο για τους σιωνιστές αν δεν θέλουν να βρεθούν μπροστά σε απρόβλεπτες καταστάσεις.