Την Κυριακή 6 Δεκέμβρη, τα δυο μεγαλύτερα αντίπαλα στρατόπεδα, το δυτικόφιλο εξόριστο Κοινοβούλιο της Λιβύης και το Γενικό Εθνικό Κογκρέσο με βάση του την Τρίπολη, στο οποίο κυριαρχούν οι λεγόμενοι μετριοπαθείς ισλαμιστές, προχώρησαν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, διενέργειας εκλογών για το σχηματισμό κυβέρνησης εντός δύο χρόνων και αναδιάρθρωσης του συστήματος διακυβέρνησης της χώρας.
Δεν είναι η πρώτη φορά που τα δυο στρατόπεδα συνάπτουν συμφωνία για το μοίρασμα της εξουσίας, ποτέ όμως κάποια από τις συμφωνίες αυτές δεν έχει οδηγήσει πουθενά, με αποτέλεσμα το χάος και η διάλυση της χώρας να συνεχίζονται. Ηδη, οι πρώτες αντιδράσεις ενάντια στη συμφωνία ξεκίνησαν, με πολλά μέλη των δυο κυβερνήσεων να την απορρίπτουν, ενώ είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα καταφέρουν οι εμπνευστές της να την περάσουν από τα νομοθετικά συμβούλια των δυο κοινοβουλίων.
Η σύναψη της συμφωνίας έρχεται λίγες μέρες μετά την απόρριψη από τις δυο de facto κυβερνήσεις της χώρας της πρότασης του ΟΗΕ για τη συγκρότηση ενός εννιαμελούς προεδρικού συμβουλίου. Σημείο τριβής μεταξύ των δυο κυβερνήσεων αποτελεί ο στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ που διοικεί το στρατό του εξόριστου κοινοβουλίου. Οι ισλαμιστές του Γενικού Εθνικού Κογκρέσου, οι οποίοι έχουν μπει στο στόχαστρό του στο παρελθόν, επιδιώκουν την αποκαθήλωσή του, ενώ το Κοινοβούλιο της Λιβύης θέλει να αναλάβει τη διοίκηση του στρατού της κυβέρνησης που θα προκύψει από τη συμφωνία.
Βασικό κίνητρο για την σύναψη συμφωνίας είναι η συνεχής ενίσχυση με ταχύ ρυθμό του Ισλαμικού Κράτους στη χώρα. Σύμφωνα με δυτικούς στρατιωτικούς αναλυτές, το ΙSIS διαθέτει δύο με τρεις χιλιάδες μαχητές στη Λιβύη, πολλοί από τους οποίους είναι βετεράνοι του πολέμου στη Συρία, άλλοι είναι αποστάτες από ένοπλες ισλαμιστικές ομάδες της χώρας και άλλοι εθελοντές από τις γειτονικές χώρες του Μαγκρέμπ. Αυτή τη στιγμή, το ΙSIS ελέγχει τη Σύρτη που διαθέτει αεροδρόμιο και λιμάνι καθώς και τεράστια αποθέματα πετρελαίου στο γειτονικό λεκανοπέδιο της Σύρτης, κέντρο της βιομηχανίας εξόρυξης πετρελαίου της Λιβύης.