Το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη είναι ανέκδοτο. Η οικονομική κατάσταση της χώρας καταρρέει γοργά, ενώ όλες οι πλευρές συνεχίζουν να εφοδιάζουν τις αντιμαχόμενες παρατάξεις με όπλα, από ξηρά, αέρα και θάλασσα. Αυτό δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Στέφανι Γουίλιαμς, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μαζί με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας, μετά τη νέα σύνοδο της διαδικασίας του Βερολίνου, η οποία έγινε στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.
Ο Μάας εξήγησε ότι οι πρωταγωνιστές της λιβυκής σύρραξης αλληλοκατηγορούνται και πως «οι συμμετέχοντες έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για τις παραβιάσεις» και ζήτησε «συνέπειες» για όσους παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων. Ποιοι παραβιάζουν το εμπάργκο; Οι πάντες. Η Τουρκία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ρωσία και άλλες ιμπεριαλιστικές χώρες μέσω εμπόρων όπλων.
Μετά το Μόναχο είχαμε την κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών που γίνονταν στη Γενεύη. Η πλευρά του Αλ Σάρατζ αποχώρησε, καταγγέλλοντας την επίθεση που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις του Χάφταρ στο λιμάνι της Τρίπολης. Στόχος ήταν τουρκικό πλοίο γεμάτο όπλα και πυρομαχικά. Το γεγονός επιβεβαίωσαν και τούρκοι αξιωματούχοι, υποστηρίζοντας ότι τα πυρά των δυνάμεων του Χάφταρ «έχασαν το στόχο τους» και πως οι τουρκικές δυνάμεις απάντησαν. Σύμφωνα με το «Ελ Αραμπίγια», όμως, μετά την επίθεση, οι λιβυκές αρχές διέταξαν να μετακινηθούν όλα τα πλοία εκτός λιμανιού. Η επίθεση στο τουρκικό πλοίο ήταν η πρώτη από τότε που ο Χάφταρ άρχισε να πολιορκεί την Τρίπολη.
Ακολούθησε το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που αποφάσισε να αναπτυχθεί μια νέα ναυτική και αεροπορική αποστολή της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο, με στόχο να εμποδιστεί η παράδοση όπλων στις δύο παρατάξεις. Για να παρθεί η απόφαση, χρειάστηκε να πειστεί η Αυστρία να άρει το βέτο, το οποίο έθετε με το επιχείρημα ότι την παρουσία ευρωπαϊκών πολεμικών θα εκμεταλλευτούν μετανάστες που θα βυθίζουν τα πλοιάριά τους κοντά στα ευρωπαϊκά, εξασφαλίζοντας έτσι τη διάσωση και τη μεταφορά τους σε ευρωπαϊκό έδαφος. Ετσι, η απόφαση του Συμβουλίου προβλέπει ότι οι νηοψίες από τα ευρωπαϊκά πολεμικά σε ύποπτα για μεταφορά όπλων πλοία θα γίνονται στην Ανατολική Μεσόγειο, μακριά από τις θαλάσσιες οδούς που συνήθως χρησιμοποιούν οι μετανάστες.
Περιττεύει να πούμε ότι όπλα μπορούν να μεταφερθούν αεροπορικά, αλλά και χερσαία, μέσα από γειτονικές προς τη Λιβύη χώρες, οπότε το «ανέκδοτο» θα συνεχιστεί.
Τελευταία Νέα :
- Σαν σήμερα 14 Ιούλη
- Να μην ξεφορτώσει στο λιμάνι του Πειραιά το πλοίο που μεταφέρει ατσάλι για τη σιωναζιστική πολεμική βιομηχανία
- Δέσποινα Κουτσούμπα, να ανακαλέσεις άμεσα τη συκοφαντία
- Η Παλαιστινιακή Αντίσταση δεν υπογράφει «Λίβανο-Καζέρτα-Βάρκιζα» (πρωτοφανές video)
- Aνάς Αλ-Σαρίφ: «Δεν θα σωπάσω. Δεν θα σταματήσω. Η φωνή μου θα παραμείνει μάρτυρας για κάθε έγκλημα»
- 109η Σύνοδος Πρυτάνεων: Μέσα «ναι στη Λισαβόνα» και παζάρια για τις διαγραφές «αιώνιων», έξω ξύλο και χημικά