«Αν νομίζετε ότι οι νέοι θα βρουν δουλειά χωρίς να αλλάξει τίποτα σ’ αυτή τη χώρα, κάνετε λάθος». Μ’ αυτά τα λόγια απάντησε ο Γάλλος πρωθυπουργός Ντομινίκ Ντε Βιλπέν στις ενστάσεις του «σοσιαλιστικού» κόμματος για την κοινωνική ένταση που επικρατεί στη Γαλλία, μετά την ψήφιση του «Συμβολαίου Πρώτης Πρόσληψης» (CPE), που επιτρέπει στους καπιταλιστές να προσλαμβάνουν νέους κάτω των 26 για δύο χρόνια με δυνατότητα άμεσης απόλυσης.
Λίγες μέρες πριν (το Σάββατο), είχε στείλει τα ΜΑΤ να διαλύσουν την κατάληψη εισβάλλοντας στη Σορβόνης, μετά από αίτημα του πρύτανη, που υποστήριξε ότι οι 300 καταληψίες εισέβαλαν παράνομα στο πανεπιστήμιο την προηγούμενη Παρασκευή και δεν ήταν όλοι φοιτητές. Το σπάσιμο της κατάληψης από τα ΜΑΤ πυροδότησε νέα ένταση. Στα δεκάδες πανεπιστήμια (σχεδόν τα μισά πανεπιστήμια της χώρας) που είχαν διάφορες μορφές κινητοποιήσεων απ’ την Παρασκευή, προστέθηκαν και οι μαθητές μετά το Σαββατοκύριακο. Ετσι, μεγάλες διαδηλώσεις φοιτητών και μαθητών έγιναν τη Δευτέρα και την Τρίτη στους δρόμους του Παρισιού.
Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές (Τετάρτη βράδυ) δεν είναι γνωστή η συμμετοχή στις μεγάλες συγκεντρώσεις που έχουν προαναγγελθεί για την Πέμπτη, οι κινητοποιήσεις όμως φαίνονται να αυξάνονται. Η γαλλική νεολαία ξεπερνά τα γραφειοκρατικά συνδικάτα που τώρα αναγκάζονται να θέσουν ως προαπαιτούμενο για το «διάλογο» την απόσυρση του μέτρου.
ΥΓ: Με ιδιαίτερη χαρά δημοσίευσε ο «Ριζοσπάστης» την παρακάτω είδηση: «Οι εκπρόσωποι των φοιτητών κατηγόρησαν τις αστυνομικές δυνάμεις ότι στις κινητοποιήσεις της προηγούμενης βδομάδας “μπορούσαν αλλά δε θέλησαν να απομονώσουν τις ολιγομελείς ομάδες ταραξιών που προκάλεσαν επεισόδια και δεν είχαν σχέση με τους φοιτητές”». Προφανώς, σ’ αυτές τις «ολιγομελείς ομάδες ταραξιών» συμπεριλαμβάνονται και οι καταληψίες της Σορβόνης, που αντιστάθηκαν -όσο μπόρεσαν- στην εισβολή των γαλλικών ΜΑΤ. Ο Περισσός αισθάνεται ικανοποίηση όταν βλέπει και στην αλλοδαπή ομοϊδεάτες του να παίζουν τον ίδιο προβοκατόρικο και ενίοτε χαφιέδικο ρόλο.