Μέσα στη δεκαετία του ’90, η Ιρλανδία γνώρισε μια έκρηξη των ρυθμών ανάπτυξης που της έδωσαν το χαρακτηρισμό «κέλτικη τίγρης». Το ΑΕΠ αυξανόταν τότε κατά μέσον όρο 6.4% το χρόνο και η ανεργία έπεσε από το 15% στο 4%. Η «ανάπτυξη» οδήγησε στην έκρηξη του χρέους των νοικοκυριών, που διπλασιάστηκε μέσα σε μία πενταετία, σύμφωνα με παλαιότερη έκθεση του ΔΝΤ (Εκθεση για την Ιρλανδία, Νο. 06/292, Αυγουστος 2006). Η έκρηξη του χρέους των νοικοκυριών, εξαιτίας κυρίως της αγοράς ενυπόθηκων κατοικιών, η τιμή των οποίων αυξανόταν κατά 10% το χρόνο από το 2000, δηλαδή πιο γρήγορα από την αύξηση του μέσου εισοδήματος, έδωσε τεράστια κέρδη στις τράπεζες. Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ που αναφέραμε παραπάνω, τα περιουσιακά στοιχεία (assets) του εγχώριου τραπεζικού τομέα αυξάνονταν κατά 25% το χρόνο κατά μέσο όρο, δηλαδή με ρυθμό διπλάσιο από το μέσο όρο των τραπεζών της ζώνης του Ευρώ!
Η φούσκα δεν ήταν δυνατόν να μη σκάσει! Οι τράπεζες… κατέρρευσαν και τώρα ζητούν ζεστό χρήμα για να μπαλώσουν τα σπασμένα. Ετσι, σήμερα η Ιρλανδία βρίσκεται αντιμέτωπη με τη… θανάσιμη αγκαλιά της τρόικας, με το ΑΕΠ να αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,5% σε σχέση με το 2009, που είχε σημειώσει πτώση της τάξης του 7.1%, από τα μεγαλύτερα ποσοστά συρρίκνωσης μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών.
Οι τροϊκανοί πήγαν την περασμένη Τετάρτη για να συζητήσουν το πακέτο στήριξης που η κυβέρνηση φαίνεται να μη θέλει, αλλά η τρόικα φαίνεται αποφασισμένη να το δώσει! Σύμφωνα με την εφημερίδα The Sunday Business Post (14/11/2010), που επικαλείται τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την προηγού-μενη Παρασκευή, οι ιρλανδικές τράπεζες έχουν ήδη αντλήσει χρήματα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Τα δημοσιεύματα τόσο της παραπάνω εφημερίδας όσο και των Irish Times (16/11) μιλούν για 130 δισ. ευρώ, η πλειοψηφία των οποίων (100 δισ.) πήγε στις έξι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας! Ποσά που –όπως αναφέρουν οι Irish Times– αντιστοιχούν στο ένα πέμπτο του ποσού των 510 δισ. ευρώ που έχει δανείσει η ΕΚΤ σε όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες!
Φυσικά αυτά δεν δίνονται με το αζημίωτο. Η στήριξη του ιρλανδικού τραπεζικού τομέα από την ΕΚΤ, που προσφέρεται να δώσει άλλα 80 δισ. ευρώ στην ιρλανδική κυβέρνηση, απαιτεί τη λήψη νέων επώδυνων μέτρων. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση ετοιμάζεται για νέο τετραετές πρόγραμμα λιτότητας, που θα περιλαμβάνει πετσόκομμα συντάξεων στο δημόσιο τομέα καθώς και επιδομάτων των συνταξιούχων, όπως άφησαν να διαρρεύσει κυβερνητικά στελέχη στη The Sunday Business Post.
Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι τις τελευταίες βδομάδες οι αξιωματούχοι της Κομισιόν βρίσκονται σε στενή επικοινωνία με το υπουργείο Οικονομικών για την ολοκλήρωση του τετραετούς προγράμματος και του προϋπολογισμού του 2011, που θα ανακοινωθεί στις 7 Δεκέμβρη. Το πρόγραμμα λιτότητας –που ήδη χαιρετίστηκε από το ΔΝΤ την περασμένη Τρίτη, πριν ακόμα ανακοινωθεί– δεν πρόκειται να ανακοινωθεί επίσημα, όπως επισημαίνει η ίδια εφημερίδα, μέχρι να ολοκληρωθούν την ερχόμενη Πέμπτη (25/11) στη βορειοδυτική επαρχία του Ντόνεγκαλ οι εκλογές για την κάλυψη της κενής θέσης βουλευτίνας του κυβερνώντος Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, μετά τη μεταπήδησή της στην Ευρωβουλή. Ισως γι’ αυτό η κυβέρνηση το παίζει «σκληρή» υπέρ της «εθνικής κυριαρχίας». Ποιας «εθνικής κυριαρχίας», όταν σχεδιάζει πρόγραμμα λιτότητας μαζί με τους Κομισάριους της ΕΕ;
Λιτότητα για τους εργαζόμενους, λεφτά για τις τράπεζες, μη τυχόν καταρρεύσουν και χάσουν τα χρήματά τους οι βρετανοί τραπεζίτες (που έχουν δάνεια της τάξης 222 δισ. ευρώ στις ιρλανδικές τράπεζες, σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών) και οι λοιποί τραπεζίτες που κάνουν μπίζνες με τις ιρλανδικές τράπεζες. Η καπιταλιστική κρίση μετέτρεψε την Ιρλανδία από «κέλτικη τίγρη» σε κατσιασμένη γάτα που φοβάται όσο οτιδήποτε άλλο το χείμαρρο της λαϊκής αντίδρασης. Γι’ αυτό και το παίζει «αντι-μνημονιακή», την ίδια στιγμή που η χώρα ετοιμάζεται να δεθεί με τις αλυσίδες ενός μνημονίου για τη σωτηρία των τραπεζών…