Περισσότερα από 50 πανεπιστήμια της Γερμανίας τελούν υπό κατάληψη από φοιτητές. Το εναρκτήριο λάκτισμα των κινητοποιήσεων δόθηκε πριν μερικές βδομάδες στην όμορη Αυστρία. Ο λόγος είναι η εφαρμογή της συνθήκης της Μπολόνια, που αλλάζει ριζικά τα προγράμματα σπουδών στις δυο χώρες, υποβαθμίζοντας τα πανεπιστήμια, μετατρέποντάς τα σε παραρτήματα των επιχειρήσεων.
Μετά τη συνθήκη του Βερολίνου, το 2003, άρχισε σταδιακά η μετατροπή των πεντάχρονων προπτυχιακών σπουδών σε δύο κύκλους σπουδών, ένα τρίχρονο για μπάτσελορ συν ένα ή δυο χρόνια για μάστερ. Το «τυράκι» για την εφαρμογή των δύο κύκλων σπουδών ήταν η εξίσωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των τρίχρονων και πεντάχρονων προπτυχιακών σπουδών, καθώς και η ψευτοανωτατοποίηση των αντίστοιχων ΤΕΙ (Fachhochschule). Στη συνέχεια, τα περισσότερα πανεπιστήμια στη Γερμανία προσέφεραν τρίχρονες σπουδές, με τη δυνατότητα συνέχισης των σπουδών στο δεύτερο κύκλο του μεταπτυχιακού. Η κρατική υποχρηματοδότηση οδήγησε τα πανεπιστήμια σε καθιέρωση διδάκτρων στα μεταπτυχιακά και στη σταδιακή μετακύληση του κόστους σπουδών και στον πρώτο (προπτυχιακό) κύκλο. Και μια ωραία πρωία, οι θέσεις για το δεύτερο κύκλο σπουδών πετσοκόπηκαν, λόγω… ανωτέρας βίας (οικονομική κρίση, χρόνια κρατική υποχρηματοδότηση πανεπιστημίων).
Αυτό ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και οδήγησε τους γερμανούς φοιτητές –μετά από τρεις δεκαετίες– σε καταλήψεις κεντρικών αιθουσών διδασκαλίας και σε μπλοκάρισμα των μαθημάτων. Οι καταλήψεις βρίσκονται στη δεύτερη βδομάδα και εξαπλώνονται ραγδαία σε όλη την Γερμανία. Σε αρκετά ιδρύματα εισβάλλουν οι μπάτσοι για να ανακαταλάβουν τους χώρους και να διώξουν ή να συλλάβουν τους καταληψίες. Την περασμένη Τρίτη πραγματοποιήθηκαν πορείες σε όλη τη Γερμανία κατεβάζοντας στο δρόμο πάνω από 80.000 φοιτητές με συνθήματα ενάντια στη Μπολόνια, στα δίδακτρα και στην υποβάθμιση των σπουδών τους.
Το χρονικό της εφαρμογής της Μπολόνια στην Γερμανία θυμίζει απίστευτα όσα συμβαίνουν στα καθ’ ημάς. Τα τρίχρονα κολέγια περιμένουν στη γωνία.