Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 8 Ιούλη
  • Death, death to the IDF!
  • Kαι οι πύραυλοι έπιπταν ράιτ θρου…
  • O Πούτιν παρασημοφορεί τον Ζιουγκάνοφ και επιβραβεύει τους σοσιαλ-ιμπεριαλιστές του
  • Ετσι θα τη γλίτωνε ο παπάς
  • Να σπάσουμε τον τσαμπουκά των σιωναζιστών που προκαλούν μέσα στην ίδια μας τη χώρα
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Κάτω από τα συντρίμμια του «αμερικάνικου ονείρου» (4)
Διεθνή

Κάτω από τα συντρίμμια του «αμερικάνικου ονείρου» (4)

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr3 Μάι 2014, 00:00

Οπως επισημάναμε στο προηγού-μενο φύλλο, το άπλωμα της εργασιακής ζούγκλας στις ΗΠΑ, με την επικράτηση της λιγότερα αμειβόμενης μερικής απασχόλησης, την αύξηση της ανεργίας, το πάγωμα των μισθών, τις μειώσεις των πραγματικών εισοδημάτων ακόμα και για τα μεσαία νοικοκυριά και τη συνδικαλιστική διάλυση, οδηγεί στην αύξηση του ποσοστού φτώχειας. Αυτό δεν μπορούσε να μην αποτυπωθεί στις επίσημες στατιστικές που ακόμα κι αν υποεκτιμούν το ποσοστό φτώχειας, όπως θα δούμε παρακάτω, δεν μπορούν να εξαφανίσουν την τάση αύξησής της.

Η αύξηση της φτώχειας

Αναφέρει η αμερικάνικη στατιστική υπηρεσία[1]: «Σε εθνικό επίπεδο, μεταξύ 2000 και 2012, το ποσοστό των φτωχών αυξήθηκε από 12.2% σε 15.9%, ενώ ο αριθμός των φτωχών αυξήθηκε από 33.3 εκατομμύρια σε 48.8 εκατομμύρια. Τόσο ο αριθμός όσο και το ποσοστό των φτωχών αυξήθηκαν σε 44 Πολιτείες μεταξύ 2000 και 2012. Το ποσοστό των ανθρώπων στις ΗΠΑ με εισόδημα κάτω του 50% των ορίων φτώχειας αυξήθηκε από 5% το 2000 σε 7% το 2012. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το ποσοστό των ανθρώπων με εισόδημα κάτω του 125% των ορίων φτώχειας αυξήθηκε από 16.5% σε 20.8%».

Τι σημαίνει όμως ότι είσαι φτωχός στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές; Ας πάρουμε ένα παράδειγμα. Για μια τετραμελή οικογένεια με δύο παιδιά το όριο φτώχειας το 2013 ήταν 23.624 δολάρια το χρόνο (γύρω στα 17.100 ευρώ)[2]. Αυτό σημαίνει 1.970 δολάρια το μήνα περίπου (ή γύρω στα 1.425 ευρώ). Αυτό το όριο είναι περίπου μιάμιση φορά παραπάνω από αυτό που ισχύει στην Ελλάδα, όπου ήταν γύρω στα 12.000 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια με δύο παιδιά κάτω των 14 ετών[3].

Αν αναλογιστεί κανείς, ότι οι τιμές των ενοικίων (για όλους τους τύπους διαμερισμάτων) στις ΗΠΑ ήταν το 2013 γύρω στα 734 δολάρια κατά μέσο όρο [4], ενώ για ένα διαμέρισμα με δύο υπνοδωμάτια ο μέσος όρος ενοικίου ήταν 1.141 δολάρια[5], μένουν άλλα 829 (=1.970 – 1.141) με 1.236 (=1970 – 734) δολάρια για όλα τα υπόλοιπα έξοδα της οικογένειας (διατροφή, ένδυση, μεταφορές, ηλεκτρική ενέργεια, θέρμανση κτλ.). Δηλαδή, απομένουν 200 με 300 δολάρια κατ’ άτομο (145 με 217 ευρώ) για να περάσει έναν ολόκληρο μήνα! Αυτό δεν είναι φτώχεια, αυτό είναι εξαθλίωση!


Τα… μαγειρέματα

Ας δούμε, όμως, πώς υπολογίζονται τα ποσοστά φτώχειας στις ΗΠΑ τα τελευταία 50 χρόνια. Τα όρια φτώχειας καθιερώθηκαν για πρώτη φορά τον Ιούλη του 1963 από μια ερευνήτρια του Οργανισμού Κοινωνικών Ασφαλίσεων ονόματι Μόλι Ορσάνσκι[6]. Η Ορσάνσκι ισχυρίστηκε ότι το επίπεδο διαβίωσης κάτω από το οποίο το οικογενειακό εισόδημα αρχίζει να μην είναι ικανό για να ικανοποιήσει με επάρκεια τις θρεπτικές ανάγκες των ατόμων, αποτελεί το όριο φτώχειας.
Χρησιμοποιώντας τις τιμές του φθηνότερου από τα τέσσερα επισιτιστικά προγράμματα του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, το «Economy Food Plan», η Ορσάνσκι υπολόγισε το χρηματικό ποσό που απαιτείται για να καλυφθούν οι ελάχιστες ανάγκες σε διατροφή για διάφορους τύπους οικογενειών. Για να υπολογίσει τα υπόλοιπα έξοδα της οικογένειας, πέρα από τη διατροφή, η Ορσάνσκι χρησιμοποίησε τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του 1955, σύμφωνα με τα οποία το ποσοστό του εισοδήματος που δαπανούνταν για τη διατροφή αντιστοιχούσε κατά μέσο όρο στο ένα τρίτο του μετά το φόρο (δηλαδή του καθαρού) εισοδήματος της μέσης αμερικάνικης οικογένειας της χρονιάς εκείνης. Ετσι, πολλαπλασιάζοντας το ποσό που υπολόγισε για την ελάχιστη διατροφή της οικογένειας με ένα συντελεστή (ίσο με τρία για τις οικογένειες πάνω από τρία άτομα και μεγαλύτερο για οικογένειες μικρότερες των τριών ατόμων), η Ορσάνσκι υπολόγισε το όριο φτώχειας.

Τα επίπεδα φτώχειας που υπολόγισε η Ορσάνσκι στις αρχές της δεκαετίας του '60 χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα, αναπροσαρμοσμένα μόνο με βάση τον επίσημο πληθωρισμό. Δηλαδή, με βάση τον πληθωρισμό όπως τον υπολογίζουν αυτοί, που δεν οδηγεί κατ' ανάγκη στην πραγματική μέτρηση της αγοραστικής δύναμης των αμερικάνων εργατών. Ομως εδώ δε θ' ασχοληθούμε μ' αυτό (ούτε και με το κατά πόσο η μέθοδος της Ορσάνσκι ανταποκρινόταν επαρκώς στη μέτρηση της φτώχειας εκείνη την εποχή). Θα θεωρήσουμε ότι η Ορσάνσκι είχε απόλυτο δίκιο και ότι η διόρθωση των επιπέδων φτώχειας με βάση τον επίσημο πληθωρισμό είναι αρκετή για να εξασφαλίσει ότι η αγοραστική δύναμη που αντιστοιχεί σε κάθε επίπεδο φτώχειας παραμένει η ίδια κατά μήκος του χρόνου. Ακόμα και μ' αυτές τις παραδοχές, λοιπόν, η μέθοδος υπολογισμού των ορίων φτώχειας βρίσκεται πολύ πίσω από την  αποτύπωση της πραγματικότητας.

Εξ οικείων τα βέλη

Αυτό δεν το λέμε εμείς. Το αναφέρει η έκθεση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, που κατ’ εντολή του Κογκρέσου εκπόνησε αναλυτική μελέτη πάνω στον τρόπο μέτρησης της φτώχειας στις ΗΠΑ[7]. Η μελέτη κράτησε τρία χρόνια (από το 1992, που συστήθηκε η επιτροπή μελέτης από το Κογκρέσο, μέχρι το 1995, που δημοσιεύτηκε το τελικό κείμενο). Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, ο τρόπος μέτρησης της φτώχειας είχε από την αρχή κάποιες αδυναμίες που έγιναν ακόμα πιο έντονες με τις μεταβολές που συντελέστηκαν τα επόμενα 30 χρόνια στην αμερικάνικη κοινωνία. Σημειώνει η έκθεση:

1. Η αυξημένη είσοδος των γυναικών που είναι μητέρες στην αγορά εργασίας είχε ως συνέπεια περισσότερες εργαζόμενες οικογένειες να πρέπει να πληρώνουν για τη φροντίδα των παιδιών τους (όσο οι γονείς λείπουν απ' το σπίτι, σε παιδικούς σταθμούς κλπ.). Ο σημερινός τρόπος μέτρησης της φτώχειας, όμως, δεν κάνει αυτό το διαχωρισμό μεταξύ των οικογενειών στις οποίες εργάζονται και οι δύο γονείς κι αυτών που δεν εργάζονται και οι δύο, μην παίρνοντας υπόψη αυτά τα απαραίτητα έξοδα.

2. Λόγω των διαφορών που υπάρχουν στην κατάσταση της υγείας και της ασφαλιστικής κάλυψης, οι διάφορες πληθυσμιακές ομάδες αντιμετωπίζουν τελείως διαφορετικές ανάγκες και επομένως διαφορετικά έξοδα για ιατρική περίθαλψη, πράγμα που δε λαμβάνει καθόλου υπόψη του ο σημερινός τρόπος μέτρησης της φτώχειας.

3. Τα όρια φτώχειας είναι τα ίδια για όλες τις περιοχές των ΗΠΑ, αν και υπάρχουν μεγάλες διαφορές στο κόστος διαβίωσης (όπως π.χ. στη στέγαση).

4. Η αλλαγή των δεδομένων διαβίωσης στις ΗΠΑ απαιτεί την αναθεώρηση των ορίων φτώχειας γενικότερα και όχι μόνο τη διόρθωση με βάση τον πληθωρισμό. Ιστορικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι τα όρια φτώχειας ακολουθούν τα εκάστοτε επίπεδα κατανάλωσης. Επομένως, μια νέα μέτρηση της φτώχειας, σύμφωνα με τα καταναλωτικά δεδομένα του σήμερα (και όχι του 1960), θα είχε σαν συνέπεια την αύξηση των ορίων φτώχειας πάνω από τα σημερινά.

5. Τελικά, επειδή ο σημερινός τρόπος μέτρησης της φτώχειας μετράει το ακαθάριστο οικογενειακό εισόδημα, δε λαμβάνει υπόψη του τα αποτελέσματα των κυβερνητικών πολιτικών στον τομέα της φορολογίας. Παραδείγματος χάριν, η αύξηση του φόρου κοινωνικής ασφάλισης επί του μισθού των εργατών οδηγεί στη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματός τους.

Το πιο σημαντικό όμως είναι αυτό που αναφέρεται σε άρθρο της Κατερίνας Πόρτερ το Νοέμβρη του 1999, για λογαριασμό του Κέντρου Δημοσιονομικών και Πολιτικών Προτεραιοτήτων[8]: «Από το 1950, η κατανομή των οικογενειακών εξόδων έχει αλλάξει. Εξοδα όπως η στέγαση έχουν ανέβει πολύ περισσότερο σε σχέση με τα έξοδα για τροφή. Αυτό έχει σαν συνέπεια οι δαπάνες για τροφή να αποτελούν ένα πολύ μικρότερο ποσοστό στα οικογενειακά έξοδα απ' ό,τι τη δεκαετία του '50».

Τί σημαίνει αυτό; Οτι η μέθοδος της Ορσάνσκι (η οποία βασιζόταν στο γεγονός ότι οι δαπάνες για τροφή απορροφούσαν το 1/3 του καθαρού εισοδήματος των οικογενειών) δεν μπορεί να ισχύει πλέον. Οι δαπάνες για τροφή είναι σχετικά πολύ μικρότερες σήμερα σε σχέση με πριν από 50 χρόνια κι επομένως το ποσοστό τους στις συνολικές δαπάνες είναι πολύ μικρότερο από το 1/3 που θεωρούσε η Ορσάνσκι. Αν πριν από 50 χρόνια τα υπόλοιπα 2/3 των εσόδων ενός νοικοκυριού επαρκούσαν (αν δεχτούμε την θεώρηση της Ορσάνσκι) για την κάλυψη όλων των υπόλοιπων εξόδων, εκτός της διατροφής, αυτό δε συμβαίνει πλέον.

Η κριτική του παρωχημένου τρόπου μέτρησης της φτώχειας στις ΗΠΑ ανάγκασε το Γραφείο Απογραφής να προχωρήσει από το 2010 (δεκαπέντε χρόνια μετά την έκθεση της Αμερικάνικης Ακαδημίας Επιστημών, που αναφέραμε παραπάνω) σε μια δεύτερη, συμπληρωματική μέθοδο μέτρησης της φτώχειας, που υποτίθεται ότι λαμβάνει υπόψη της τα σημερινά δεδομένα των εξόδων των αμερικάνικων οικογενειών καθώς και τα επιδόματα που δίνει το κράτος[9]. Λέμε «υποτίθεται», πρώτον γιατί από το κείμενο του Γραφείου Απογραφής δεν πειστήκαμε για την ορθότητα των παραδοχών που έχουν γίνει και δεύτερον γιατί το ίδιο το Γραφείο Απογραφής ξεκαθαρίζει ότι αυτή η μέθοδος είναι συμπληρωματική και δεν αναιρεί την επίσημη μέτρηση της φτώχειας που εξακολουθεί να ισχύει. Αν πράγματι το Γραφείο Απογραφής μπορούσε να τεκμηριώσει επιστημονικά την νέα μέτρηση (η οποία δίνει μόλις 1% παραπάνω το ποσοστό φτώχειας στις ΗΠΑ), τότε γιατί δεν το κάνει και παραθέτει αυτή τη συμπληρωματική μέτρηση απλά για… φιλολογικούς λόγους; Επειδή από τα όρια φτώχειας προκύπτουν και τα ποσά που θα πρέπει να δώσει το αμερικάνικο κράτος ως επιδόματα, το τελευταίο έχει κάθε λόγο να τα εμφανίσει μειωμένα, ώστε να μην αναγκάζεται να δίνει επιδόματα σε περισσότερο κόσμο.


Από το κακό στο χειρότερο

Μήπως όμως ο «άνεμος Ομπάμα» αντέστρεψε την πορεία χειροτέρευσης της κατάστασης των φτωχών; Δεν είναι μόνο η συνεχής αύξηση του ποσοστού των φτωχών την τελευταία δεκαετία, ακόμα και βάσει αυτών των μαγειρεμένων ορίων φτώχειας που αναφέραμε παραπάνω, που συνηγορεί υπέρ της αρνητικής απάντησης στο ερώτημα. Είναι και η χειροτέρευση άλλων δεικτών των συνθηκών ζωής, που δείχνει το ίδιο πράγμα. Οπως για παράδειγμα ο αριθμός των νοικοκυριών με τις χείριστες συνθήκες στέγασης. Δηλαδή των νοικοκυριών που ζουν με πολύ χαμηλά εισοδήματα (κάτω του μισού του μέσου εισοδήματος της περιοχής τους), που δεν παίρνουν κανένα κρατικό βοήθημα και ή πληρώνουν πάνω από το μισό των εισοδημάτων τους για νοίκι ή κατοικούν σε σπίτια «κάτω του μετρίου» ή και τα δύο.

Το 2011 8.5 εκατομμύρια νοικοκυριά στις ΗΠΑ ζούσαν σε αυτές τις «χείριστες συνθήκες στέγασης» (σύμφωνα με τον ορισμό του υπουργείου Οικιστικής & Αστικής Ανάπτυξης των ΗΠΑ, που αναφέραμε παραπάνω). Δηλαδή 1.4 εκατομμύρια νοικοκυριά περισσότερα από το 2009[10]! Αυτό, όπως επισημαίνει η έκθεση, αντιστοιχεί σε αύξηση 19% σε σχέση με το 2009 και 43% σε σχέση με το 2007!

Οσο για το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα υποχρεωτικής ιατρικής ασφάλισης (Obamacare), που μέχρι τις 31 Μάρτη 2014 (ημερομηνία που έληγε η υποχρεωτική αγορά κάποιου προγράμματος ασφάλισης, διαφορετικά υπάρχει πρόστιμο) οδήγησε στην ασφάλιση μόλις του 17% περίπου των ανασφάλιστων (από τα 47 εκατομμύρια ασφαλίστηκαν μόλις 8), δεν αποτελεί κάποιο φιλολαϊκό μέτρο. Κι αυτό γιατί οι εργαζόμενοι εξαναγκάζονται (επί ποινή προστίμου) να αγοράσουν την ασφάλισή τους και οι εργοδότες, που σύμφωνα με το νόμο θα πρέπει να πληρώσουν πρόστιμο αν δεν προσφέρουν κάποιο πακέτο ασφάλισης στους εργάτες, ίσως και να προτιμήσουν να το πληρώσουν αντί να προσφέρουν τέτοιο πακέτο, απλά γιατί το πρόστιμο είναι μικρότερο από τις εργοδοτικές εισφορές που θα πλήρωναν!

Αυτό δεν το λέμε εμείς, αλλά πρώην συνεργάτης του Ομπάμα, ονόματι Ezekiel J. Emanuel, ο οποίος διετέλεσε σύμβουλος του Ομπάμα σε θέματα Υγείας μεταξύ 2009 και 2011. Στο βιβλίο του με τίτλο: «Το τέλος της ασφάλισης υγείας από τους εργοδότες»[11], o Emanuel εκτιμά ότι μέχρι το 2025 ελάχιστοι εργοδότες θα προτιμούν να συμμετέχουν σε προγράμματα ιατρικής ασφάλισης των εργαζομένων τους, καθώς «για μια εταιρία με 1.000 εργαζόμενους, το κονδύλι για την ιατρική τους ασφάλιση είναι πιθανώς μεταξύ 7 και 10 εκατ. δολαρίων, ανάλογα με το πόσες οικογένειες καλύπτει. Με τον νόμο ACA (σ.σ. Affordable Care Act, ο περιβόητος Obamacare), αν δεν δώσουν ασφάλιση, η ποινή τους θα είναι 2 εκατ. δολάρια». Με άλλα λόγια, συμφέρει στους καπιταλιστές να πληρώσουν το πρόστιμο παρά να πληρώσουν εργοδοτικές εισφορές για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των εργαζομένων τους! Επειδή οι εργαζόμενοι θα πληρώνουν κι αυτοί πρόστιμο, θα αναγκαστούν να αγοράσουν κάποιο από τα ιδιωτικά συμβόλαια ασφάλισης Υγείας. Εκεί θα οδηγήσει ο «άνεμος Ομπάμα».

Αταξική Δικαιοσύνη;

Πριν από οκτώ δεκαετίες περίπου, ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ είπε τα εξής: «Το έθνος μας, τόσο πλούσια προικισμένο με φυσικούς πόρους και ένα ικανό και βιομηχανικό πληθυσμό, θα έπρεπε να είναι ικανό να βρει μέσα και τρόπους για να εξασφαλίσει σε όλους τους υγιείς άντρες και γυναίκες ένα δίκαιο μεροκάματο για μία δίκαιη εργάσιμη ημέρα»[12]. Πριν από ενάμιση αιώνα περίπου, ο επαναστάτης το όνομα του οποίου έμελλε να γίνει το φάντασμα του παγκόσμιου καπιταλισμού, ο Καρλ Μαρξ, σε μια ομιλία του στο Γενικό Συμβούλιο της Διεθνούς Ενωσης των Εργατών, κάλεσε την εργατική τάξη, αντί για το συντηρητικό σύνθημα «ένα δίκαιο μεροκάματο για μια δίκαιη εργάσιμη ημέρα», να γράψει στη σημαία της το επαναστατικό σύνθημα «κατάργηση του συστήματος της μισθωτής εργασίας».

Σήμερα που έχουν περάσει αρκετές δεκαετίες από τότε που ειπώθηκαν τα παραπάνω και από τον Ρούσβελτ και από τον Μαρξ, το «δίκαιο μεροκάματο για μια δίκαιη εργάσιμη ημέρα» φαντάζει ως το πιο σύντομο ανέκδοτο, κάνοντας το κάλεσμα του Μαρξ πιο επίκαιρο από ποτέ.  Η κατάσταση της εργατικής τάξης στις ΗΠΑ, την οποία μόνο περιληπτικά παρουσιάσαμε, δείχνει ότι όσο υπάρχει καπιταλισμός (ακόμα και με τον πιο «γλυκομίλητο» και «δημοκρατικό» πρόεδρο) θα χειροτερεύει. Και η κρίση θα οδηγεί ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού σε συνθήκες απόλυτης εξαθλίωσης, αν δεν ανατραπεί από μια κοινωνική επανάσταση που θα γράφει στις σημαίες της το σύνθημα της κατάργησης της εκμετάλλευσης και της οικοδόμησης μιας κοινωνίας με επίκεντρο τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις ανάγκες του και όχι το ανώτατο κέρδος μιας χούφτας παράσιτων.

Κώστας Βάρλας

Παραπομπές:

1. Γραφείο Απογραφής ΗΠΑ, «Household Income 2012 – American Community Survey Briefs» (Εισόδημα νοικοκυριών 2012 – Σύνοψη Αμερικάνικων Κοινοτικών Καταμετρήσεων) – Σεπτέμβρης 2013 (https://www.census.gov/prod/2013pubs/acsbr12-02.pdf).

2. Τα όρια φτώχειας σύμφωνα με το Γραφείο Απογραφής (US Census Bureau) δίνονται για κάθε χρόνο υπό μορφή πινάκων στην ιστοσελίδα του https://www.census.gov/hhes/www/poverty/data/threshld/index.html .

3. ΕΛΣΤΑΤ – Ερευνα εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών 2012 – Δελτίο Τύπου 29/11/2013  (https://www.statistics.gr/portal/page/portal/ver-1/ESYE/BUCKET/A0802/PressReleases/A0802_SFA10_DT_AN_00_2012_01_F_GR.pdf https://www.statistics.gr/portal/page/portal/ver-1/ESYE/BUCKET/A0802/PressReleases/A0802_SFA10_DT_AN_00_2012_01_F_GR.pdf).

4. Γραφείο Απογραφής ΗΠΑ, Μέσες τιμές ενοικίων ανά έτος: www.census.gov/housing/hvs/data/histtab11.xls.

5. http://www.myapartmentmap.com/rental_data/.

6. Mollie Orshansky, "Children of the Poor", Social Security Bulletin, Vol. 26, July 1963, p.3-13. (Μόλι Ορσάνσκι, «Τα παιδιά των φτωχών», Δελτίο Κοινωνικής Ασφάλισης, τεύχος 26, Ιούλης 1963, σελ.3-13, https://www.ssa.gov/policy/docs/ssb/v26n7/v26n7p3.pdf).

7. «Measuring Poverty: A New Approach», National Academy of Science, 1995 (Μια νέα προσέγγιση για τη μέτρηση της φτώχειας, Εθνική Ακαδημία Επιστημών, 1995). Η μελέτη προτείνει την αναθεώρηση των ορίων φτώχειας που έχουν ορισθεί από το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ για ν' ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα της σύγχρονης εποχής (https://www.census.gov/hhes/povmeas/methodology/nas/files/ack.pdf).

8. Proposed Changes in The Official Measure of Poverty, by Kathryn Porter, 15/11/ 1999, Center on Budget and Policy Priorities, (Προτεινόμενες αλλαγές στην επίσημη μέτρηση της φτώχειας, της Κάθριν Πόρτερ, 15/11/1999, Κέντρο Δημοσιονομικών και Πολιτικών Προτεραιοτήτων). Στο κείμενο αυτό παρουσιάζονται λεπτομέρειες σχετικά με την πρωτοεφαρμοζόμενη μέθοδο μέτρησης της φτώχειας που ακολουθείται μέχρι και σήμερα (https://www.cbpp.org/cms/index.cfm?fa=view&id=1385).

9. https://www.census.gov/how/pdf/poverty_measure-how-paginated.pdf.

10. Οικιστικά επιδόματα για τους ηλικιωμένους – Εκθεση του αμερικάνικου υπουργείου Οικιστικής και Αστικής Ανάπτυξης για το 2014. https://portal.hud.gov/ hudportal/documents/huddoc?id=HSGELDERLY.pdf.

11. Global Research, https://www.globalresearch.ca/white-house-ally-reveals-anti-working-class-agenda-behind-obamacare/5375963.

12. Franklin Delano Roosevelt, 1937, https://ccrjustice.org/working-and-poor-usa.
 
 
 

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΒίντεο: Ισραηλινοί στρατιώτες στη Χεβρώνα συλλαμβάνουν εξάχρονο αγόρι την ώρα που πήγαινε σχολείο
Επόμενο άρθρο ΤΟ ΕΠΕΤΕΙΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Σχετικά Αρθρα

Kαι οι πύραυλοι έπιπταν ράιτ θρου…

Διεθνή 7 Ιούλ 2025, 18:57

O Πούτιν παρασημοφορεί τον Ζιουγκάνοφ και επιβραβεύει τους σοσιαλ-ιμπεριαλιστές του

Διεθνή 7 Ιούλ 2025, 13:00

Γάζα: Σκληρές διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός

Διεθνή 6 Ιούλ 2025, 21:34

Η αγωνία του σιωνιστή… τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι

Διεθνή 6 Ιούλ 2025, 13:54

Kοινό Επιτελείο των Παλαιστινιακών Αντιστασιακών Οργανώσεων: Εξοντώστε τους προδότες

Διεθνή 6 Ιούλ 2025, 13:16

«Το ψύχος του πάγου στα μάτια μας / και στις καρδιές μας μια κόκκινη κόλαση»*

«Ξεσάλωσε» η Παλαιστινιακή Αντίσταση

Διεθνή 6 Ιούλ 2025, 11:15
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Ιούλη

8 Ιούλ 2025, 00:01
Πολιτισμός

Death, death to the IDF!

7 Ιούλ 2025, 19:49
Διεθνή

Kαι οι πύραυλοι έπιπταν ράιτ θρου…

7 Ιούλ 2025, 18:57
Διεθνή

O Πούτιν παρασημοφορεί τον Ζιουγκάνοφ και επιβραβεύει τους σοσιαλ-ιμπεριαλιστές του

7 Ιούλ 2025, 13:00
Κόντρες

Ετσι θα τη γλίτωνε ο παπάς

7 Ιούλ 2025, 08:00
Πολιτική

Να σπάσουμε τον τσαμπουκά των σιωναζιστών που προκαλούν μέσα στην ίδια μας τη χώρα

7 Ιούλ 2025, 05:51
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Ιούλη

7 Ιούλ 2025, 00:01
Διεθνή

Γάζα: Σκληρές διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός

6 Ιούλ 2025, 21:34
Διεθνή

Η αγωνία του σιωνιστή… τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι

6 Ιούλ 2025, 13:54
Διεθνή

Kοινό Επιτελείο των Παλαιστινιακών Αντιστασιακών Οργανώσεων: Εξοντώστε τους προδότες

6 Ιούλ 2025, 13:16
Διεθνή

«Το ψύχος του πάγου στα μάτια μας / και στις καρδιές μας μια κόκκινη κόλαση»*

«Ξεσάλωσε» η Παλαιστινιακή Αντίσταση

6 Ιούλ 2025, 11:15
Πολιτισμός

Αβι Μόγκραμπι, ισραηλινός σκηνοθέτης: «Η γενοκτονία των Παλαιστινίων διαρκεί εδώ και 77 χρόνια – Το Ισραήλ δεν υπήρξε ποτέ δημοκρατία»

Ενας συνεπής αντισιωνιστής μιλάει έξω από τα δόντια

6 Ιούλ 2025, 05:55
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Ιούλη

6 Ιούλ 2025, 00:01
Ιστορία

Μια μικρή εκδίκηση της Ιστορίας

5 Ιούλ 2025, 13:37
Αγροτικά

Τι λες για το φούντωμα της ευλογιάς στη Θεσσαλία, περιφερειάρχη Κουρέτα;

Με την απόφαση για τη διακίνηση ζωοτροφών παντού, η ευλογιά φούντωσε σε Λάρισα και Μαγνησία, αντί να περιοριστεί

5 Ιούλ 2025, 10:41
Πολιτισμός

«Λίβε Παλαιστίνα»: Η δεύτερη ζωή ενός τραγουδιού

5 Ιούλ 2025, 09:14
Εργατικά

Αν δεν γίνουν σκληροί αγώνες, δεν πρόκειται να ανατραπεί η κυβερνητική απόφαση για δύο χρόνια δυνητική αργία στη Χρύσα Χοτζόγλου

Στις 30 Οκτώβρη στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά θα εκδικαστεί η αγωγή κατά της απόφασης επιβολής δυνητικής αργίας

5 Ιούλ 2025, 07:49
Υγεία

«Αγία Ολγα»: Στάση εργασίας ενάντια στην εξαθλίωση του νοσοκομείου και στην εξάντληση του προσωπικού

5 Ιούλ 2025, 07:30
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

5 Ιούλ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Ιούλη

5 Ιούλ 2025, 00:01
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Ιούλη

Ημέρα κατά της αλλεργίας.

1949: Εκτελείται ο φοιτητής της νομικής Παύλος Παπαμερκούριος, (“χρυσός αετός“), που ενέπνευσε τον Μίκη Θεοδωράκη για το “τραγούδι του νεκρού αδερφού“.

1949: Ανακαλύπτονται σε κρύπτη στην παλιά Κοκκινιά τα τυπογραφεία της ΚΕ του ΚΚΕ, συλλήψεις στελεχών.

1968: Καταδίκες δώδεκα μελών της ΔΑ.

1972: Συλλαμβάνονται οι Κλάους Γίνσχκε και Ιρμγκαρντ Μέλερ (RAF).

1982: Ανοίγουν οι ελληνικές τράπεζες μετά από 45ήμερη απεργία.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι σοβαρή και δεν την υποτιμούμε. Είναι, όπως είπε ο πρωθυπουργός, μια αποτυχία. Δυστυχώς αντίστοιχα ζητήματα απασχολούν πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ, δείχνοντας ένα διαχρονικό πρόβλημα διαχείρισης αγροτικών ενισχύσεων. Οι στρεβλώσεις, με εικονικά βοσκοτόπια και ανύπαρκτους ελέγχους, δεν ξεκίνησαν σήμερα είναι γνωστές εδώ και δεκαετίες. Υπάρχουν ευθύνες και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ωστόσο, η δική μας κυβέρνηση δεν αποποιείται τις ευθύνες της. Είμαστε εκείνοι που πήραμε τις πρώτες ουσιαστικές πρωτοβουλίες, θέτοντας αρχικά τον ΟΠΕΚΕΠΕ υπό ειδική εποπτεία και τώρα μεταφέροντας την αρμοδιότητα στην ΑΑΔΕ.

Νότης Μηταράκης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΝΔ

Οι παρατυπίες και η κακοδιαχείριση κοινοτικών κονδυλίων είναι πράγματι ένα πρόβλημα που το βλέπουμε να εξελίσσεται σε όλη την Ευρώπη και δυστυχώς και στη χώρα μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είναι ένα πρόβλημα εξαιρετικά σοβαρό, καθώς στερεί από τη μεγάλη πλειοψηφία των έντιμων παραγωγών κεφάλαια που δικαιούνται και είναι απαραίτητα για τη δουλειά τους. Η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά απαθής έμεινε σε αυτή την κατάσταση. Αφενός προσπάθησε να λύσει αυτό τον γόρδιο δεσμό του ΟΠΕΚΕΠΕ χωρίς να διακόψει τη λειτουργία του, αφετέρου έγινε πολύ σοβαρή δουλειά στο να κλείσουν διάφορα παραθυράκια που επέτρεπαν τις παράνομες δοσοληψίες. Μιλάω για τους χάρτες βόσκησης, το κτηματολόγιο αλλά και την ψηφιοποίηση των διαδικασιών. Δυστυχώς οι παθογένειες ήταν τόσο βαθιά ριζωμένες που απαιτήθηκε τελικά η δραστική λύση της κατάργησης του οργανισμού και της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων του στην ΑΑΔΕ. Μια ανεξάρτητη αρχή με εχέγγυα διαφάνειας και αποτελεσματικότητας. Πρόκειται για μια κίνηση που δείχνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να λύσει προβλήματα που κανείς άλλος δεν είχε τολμήσει.

Αλεξάνδρα Σδούκου, εκπρόσωπος Τύπου ΝΔ

(Πώς το έγραψε ο Κούλης στο facebook; «Για να ξεκαθαρίσω εξαρχής ότι από εμένα δεν πρόκειται να ακούσετε κανένα συμψηφισμό με το παρελθόν -στη λογική “και οι άλλοι τα ίδια έκαναν”- που να δικαιολογεί αδράνεια για το παρόν και για το μέλλον». Την ίδια στιγμή βάζει τα παρτάλια του να υποστηρίξουν το ακριβώς αντίθετο. Να ανοίξουν τη βεντάλια σε όλη την Ευρωλάνδη: «Σε όλη την Ευρώπη το ίδιο γινόταν εδώ και χρόνια». Και με αφετηρία αυτόν τον συμψηφισμό του κερατά, να προσπαθούν να βγουν και από πάνω: «Εμείς είμαστε αυτοί που κόψαμε το γόρδιο δεσμό και βάλαμε τέλος στο σκάνδαλο»! Είναι να τους στήνεις στη σειρά και να τους μπατσίζεις όλους μαζί με μια κίνηση: παφ-παφ-παφ-παφ… Ο τελευταίος πρόεδρος που έβαλαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο συνταξιούχος δικαστικός Σαλάτας -ναι, ναι, αυτός που είχε τη γνώμη ότι η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή δεν είναι εγκληματική οργάνωση!- δεν έδινε τα στοιχεία που του ζητούσε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η οποία πήρε τους μπάτσους και έκαναν ντου στα γραφεία του οργανισμού εξυπηρέτησης λαμόγιων, κατάσχοντας κομπιούτερ και συρταροθήκες! Κι έχουν το θράσος να λένε ότι αυτοί προχώρησαν σε δραστικές λύσεις. Προκαλούν ο Κούλης και τα παρτάλια του. Προκαλούν τον ελληνικό λαό που -αν μη τι άλλο- διαθέτει τον λεγόμενο κοινό νου για να αντιληφθεί -πέρα από λεπτομέρειες- ότι είχαν στήσει μια μηχανή και γάζωναν τις επιδοτήσεις. Και τα λεφτά τα μοιράζονταν λαμόγια, κομματάρχες, διεφθαρμένοι υπάλληλοι και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo