Μια σημαντική αλλά αθέατη πλευρά του πολέμου στο Ιράκ είναι η κατακόρυφη αύξηση του αναλφαβητισμού στη χώρα. Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του ιρακινού υπουργείου Παιδείας, το ένα πέμπτο των Ιρακινών είναι σήμερα αναλφάβητοι και ως βασική αιτία γι αυτό θεωρούνται οι συνέπειες της αμερικάνικης εισβολής το 2003. Ειδικά τα παιδιά και των δύο φύλων, ηλικίας 10 – 14 ετών, σε ποσοστό 19% δεν πηγαίνουν στο σχολείο.Τα στοιχεία αυτά συμπίπτουν με τα στοιχεία που έχουν δώσει στη δημοσιότητα οργανώσεις του ΟΗΕ, σύμφωνα με τα οποία το 20% των Ιρακινών, ηλικίας 10 – 49 ετών, δεν γνωρίζουν γραφή και ανάγνωση.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας, Ουαλίντ Ηασάν, παραδέχτηκε ότι «το ψηλό ποσοστό του αναλφαβητισμού μετά την αμερικάνικη εισβολή οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι πολλά παιδιά εγκατέλειψαν το σχολείο για να δουλέψουν και να βοηθήσουν τις οικογένειές τους, που είχαν χάσει τα πάντα στον πόλεμο». Και ακόμη ότι εξαιτίας του πολέμου ήταν δύσκολο για την κυβέρνηση να εφαρμόσει το νόμο για την υποχρεωτική εκπαίδευση, ο οποίος προβλέπει την επιβολή ποινής στις οικογένειες που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο ή τους επιτρέπουν να το εγκαταλείψουν πριν συμπληρώσουν τα χρόνια της βασικής εκπαίδευσης.
Και δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς για να συγκαλύψει τις ευθύνες των Αμερικάνων κατακτητών και των ιρακινών λακέδων τους, αφού η προ του πολέμου πραγματικότητα ήταν πολύ διαφορετική. Στα μέσα της δεκαετίας του ’80, το Ιράκ είχε χαρακτηριστεί ως χώρα χωρίς αναλφαβητισμό, ύστερα από μια εκτεταμένη εκστρατεία για την εξάλειψή του, στα πλαίσια της οποίας οι Ιρακινοί, ακόμη και σε απομακρυσμένα χωριά και πόλεις, υποχρεώθηκαν να πάρουν στα σχολεία τη βασική εκπαίδευση.