Οι τραυματίες από τις συγκρούσεις ήταν εκατοντάδες, ανάμεσά τους και πολλοί άντρες των λιβανέζικων ΜΑΤ, ενώ η αστυνομία όρθωσε ένα τσιμεντένιο τείχος γύρω από τη βουλή προκειμένου να την προστατέψει από την οργή των διαδηλωτών. Η κατακραυγή ενάντια στην αστυνομική θηριωδία ήταν τέτοια που το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε εντολή στην αστυνομία να αφαιρέσει το τείχος γύρω από τη βουλή και ανακοίνωσε τη διενέργεια έρευνας σε βάρος των δυνάμεων καταστολής για το μακέλεμα των διαδηλωτών.
Οι διαδηλώσεις ανακοινώνονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ βασικός διοργανωτής των κινητοποιήσεων είναι η νεολαιίστικη οργάνωση με τον αλληγορικό τίτλο «Βρωμάτε», ο οποίος, σύμφωνα με δηλώσεις μελών της, δεν αναφέρεται μόνο στα αμάζευτα σκουπίδια αλλά γενικά στους πολιτικούς της χώρας. Την πολιτική κρίση έρχονται να οξύνουν καταγγελίες αντιπάλων της κυβέρνησης ότι η διαδικασία σύναψης συμβολαίου με την ιδιωτική εταιρία που θα αναλάμβανε τη διαχείριση των σκουπιδιών είναι στημένη, που οδηγούν στην ακύρωση της διαδικασίας.
Η κρίση των σκουπιδιών ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και οδήγησε στις μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών. Η πραγματική αιτία είναι η εκτεταμένη διαφθορά στον κρατικό τομέα και η ανικανότητα του κράτους να παρέχει ακόμη και τις ελάχιστες κοινωφελείς υπηρεσίες στους κατοίκους της Βηρυτού.
Οι διακοπές ρεύματος στη Βηρυτό είναι καθημερινές και μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και τρεις ώρες. Το καλοκαίρι, λόγω της χρήσης των κλιματιστικών, αυξάνονται σε διάρκεια, κάνοντας αφόρητη τη ζωή των κατοίκων ειδικά στις πιο υποβαθμισμένες συνοικίες της Βηρυτού. Πολλές φορές οι άνθρωποι αναγκάζονται να κοιμούνται γυμνοί στο πάτωμα προκειμένου να δροσιστούν λίγο, ενώ το χειμώνα σκεπάζονται με βουνά από κουβέρτες προκειμένου να αντέξουν στο κρύο.
Το 2014, ύστερα από ένα ιδιαίτερα άνυδρο χειμώνα, ιδιωτικές εταιρίες ύδρευσης έβγαλαν τεράστια κέρδη μεταφέροντας νερό με βυτιοφόρα προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση στην πρωτεύουσα, αφού η λειψυδρία οδήγησε σε εκτεταμένες διακοπές νερού, που ξεκίνησαν από την άνοιξη και κορυφώθηκαν τους θερμότερους μήνες του καλοκαιριού. Παράλληλα, το πεπαλαιωμένο δίκτυο ύδρευσης της Βηρυτού πάθαινε συνεχώς βλάβες, με αποτέλεσμα τεράστιες ποσότητες νερού να χύνονται στους δρόμους της πόλης εντείνοντας ακόμα περισσότερο το ήδη εκρηκτικό πρόβλημα.
Συν τοις άλλοις, η άρνηση παροχής περίθαλψης και στέγης στους περισσότερους από ένα εκατομμύριο σύριους πρόσφυγες, με στόχο να τους εμποδίσουν να εγκατασταθούν μόνιμα στο Λίβανο, όπως έγινε με τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες του 1948, έχει δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας, αν αναλογιστεί κάποιος ότι ο ντόπιος πληθυσμός δεν ξεπερνάει τα τέσσερα εκατομμύρια. Αυτή τη στιγμή, η συντριπτική πλειοψηφία των προσφύγων ζει σε συνθήκες απόλυτης εξαθλίωσης, ενώ το κράτος τους αρνείται το δικαίωμα να δουλέψουν. Οσοι δεν ζητιανεύουν στους δρόμους της Βηρυτού και των άλλων λιβανέζικων πόλεων δουλεύουν ως εργάτες γης με το ελάχιστο μεροκάματο και κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.
Το «Κίνημα του Μέλλοντος» του Σαάντ Χαρίρι, γιου του δολοφονηθέντα πολιτικού Ραφίκ Χαρίρι, που συσπειρώνει τους σουνίτες και αποτελεί μαζί με τη Χεζμπολά τους δύο ισχυρότερους πόλους εξουσίας στο Λίβανο, στήριξε τις διαδηλώσεις όσο αυτές δεν έπαιρναν βίαιο χαρακτήρα, ενώ στη συνέχεια κράτησε αποστάσεις καταδικάζοντας ανοιχτά την είσοδο και τη διαμαρτυρία των 30 διαδηλωτών του κινήματος «Βρωμάτε» την Τρίτη 1 Σεπτέμβρη στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Στήριξη στις διαδηλώσεις και στο κίνημα «Βρωμάτε», χωρίς να καταδικάσει τη δυναμική διαμαρτυρία του στο υπουργείο Περιβάλλοντος, έδωσε και η Χεζμπολά, ενώ παράλληλα κάλεσε την κυβέρνηση να παραιτηθεί.