Εχοντας καταφέρει να προσελκύσει τις ξένες πολυεθνικές και να γίνει η ατμομηχανή του παγκόσμιου καπιταλισμού, η Κίνα πετύχαινε τεράστιες αυξήσεις στην αξία του παραγόμενου πλούτου, που η αστική οικονομολογία τον μετρά με το ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν). Οι ετήσιες αυξήσεις ήταν της τάξης του 9%-14% κατά την πενταετία πριν το ξέσπασμα της παγκόσμιας κρίσης του 2008, υπερτριπλάσιες δηλαδή των υπόλοιπων ανεπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών.
Τώρα, όμως, τα «καλά χρόνια» πέρασαν. Καλά χρόνια, φυσικά, μόνο για τους κινέζους καπιταλιστές και όχι για τους εργάτες, που βίωναν εργασιακές συνθήκες μεσαίωνα. Η κινέζικη πολιτική ηγεσία προσπαθεί να εμφανίσει την κατρακύλα σαν κάτι το φυσιολογικό για μια οικονομία που γίνεται ολοένα και λιγότερο κρατικά ελεγχόμενη, όμως η ουσία είναι ότι η κρίση έχει χτυπήσει το καμπανάκι της και στην Κίνα. Αυτό το είδαμε τον περασμένο Ιούλη, όταν το χρηματιστήριο της Σαγκάης κατακρημνίστηκε μέσα σε λίγες μέρες εξαιτίας της πτώσης των τιμών των πρώτων υλών (πρώτα απ’ όλα του χαλκού, του οποίου η Κίνα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο σε κατανάλωση) και της επιβράδυνσης της οικονομίας που διαφαινόταν από τότε ότι θα κινηθεί στα επίπεδα του 7%.
Η κατακρήμνιση συγκρατήθηκε από το ίδιο το κράτος, που έσπευσε να αγοράσει μετοχές και να απαγορεύσει ορισμένες χρηματιστηριακές συναλλαγές (όπως το short-selling ή η για ένα εξάμηνο απαγόρευση πώλησης μετοχών από τους μεγαλομετόχους), όμως το κακό είχε γίνει.
Πέρα από τη μείωση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ στο χαμηλότερο ποσοστό της τελευταίας 25ετίας, αυτό που αποτελεί το πιο ανησυχητικό για την κινέζικη οικονομία είναι η ταυτόχρονη επιβράδυνση της αύξησης των επενδύσεων πάγιου κεφαλαίου (εγκαταστάσεις, μηχανήματα, εξοπλισμός κτλ), το ποσοστό της οποίας ήταν πέντε ποσοστιαίες μονάδες περίπου κάτω από το 2014. Αυτό σημαίνει ότι η επιβράδυνση της «ανάπτυξης» μάλλον θα συνεχιστεί.
Η άσχημη κατάσταση της κινέζικης οικονομίας οδηγεί κινέζους οικονομολόγους στην πρόβλεψη για ακόμα μικρότερα ποσοστά αύξησης του ΑΕΠ. Οπως ο He Xiaoyu, καθηγητής στο Κεντρικό Πανεπιστήμιο Οικονομικών του Πεκίνου, που δήλωσε στο Al Jazeera ότι προβλέπει ακόμα μικρότερη ανάπτυξη το 2016, της τάξης του 6.5% .