
Σε συνθήκες σύγχρονης δουλείας εργάζονται εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες στο Κατάρ για την κατασκευή των εγκαταστάσεων που θα υποδεχτούν το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το 2022. Οι περισσότεροι προέρχονται από το Νεπάλ και τις Φιλιππίνες, ενώ αποτελούν το 88% του πληθυσμού της χώρας. Ο μισθός ανά ώρα δεν ξεπερνά το ένα δολάριο, ενώ διαμένουν ανά εκατοντάδες σε στρατώνες, χωρίς κλιματισμό σε θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 50 βαθμούς το καλοκαίρι και χωρίς πρόσβαση σε καθαρό νερό. Δουλεύουν καθημερινά από το ξημέρωμα ως τη νύχτα κάνοντας βαριές οικοδομικές εργασίες χωρίς κανένα μέσο προστασίας. Μόνο μέσα στο 2012, 200 εργάτες από το Νεπάλ σκοτώθηκαν σε ώρα εργασίας, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση του Νεπάλ, ενώ δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τους θανάτους εργατών άλλων εθνικοτήτων.
Οι εργάτες έρχονται κατά χιλιάδες κάθε χρόνο στο Κατάρ για να δουλέψουν, μέσω εταιριών υπενοικίασης εργατικού δυναμικού, οι οποίες λειτουργούν ως σύγχρονοι δουλέμποροι. Μόλις οι εργάτες φτάσουν στο Κατάρ, οι εργοδότες τους κατάσχουν το διαβατήριό τους, ενώ προκειμένου ένας εργάτης να φύγει απ' τη χώρα πρέπει να διαθέτει βίζα εξόδου, την οποία μόνο οι εργοδότες μπορούν να χορηγήσουν. Αλυσοδένουν μ' αυτόν τον τρόπο τους εργάτες και τους αποτρέπουν από το να ψάξουν για μια καλύτερη τύχη σε κάποια άλλη χώρα.
Παράλληλα, το εργατικό δίκαιο στη χώρα είναι ανύπαρκτο, απαγορεύεται ο συνδικαλισμός και δεν υπάρχει θεσμοθετημένος κατώτατος μισθός. Οπως προαναφέρθηκε, απροσδιόριστος αριθμός εργατών σκοτώνεται και τραυματίζεται κάθε χρόνο στα εργασιακά κάτεργα της χώρας, ενώ εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατακόρυφα τα επόμενα χρόνια ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο πιο άγριος καπιταλισμός κυριαρχεί στη χώρα του εμίρη Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι, ο οποίος δηλώνει υπέρμαχος των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Είναι, βέβαια, γνωστός αμερικανόφιλος και συνεργάτης του ΝΑΤΟ στην επέμβαση των ιμπεριαλιστών στη Λιβύη.