Σε παταγώδη αποτυχία για το Λευκό Οίκο εξελίχτηκε η παναμερικάνικη σύνοδος που πραγματοποιήθηκε στις 4 και 5 Νοέμβρη στο θέρετρο Μαρ Ντελ Πλάτα της Αργεντινής, με τη συμμετοχή 34 χωρών.
Κεντρικό θέμα της συνόδου ήταν η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με βάση τις υπάρχουσες συμφωνίες, για τη δημιουργία της διαβόητης Περιφέρειας Ελεύθερου Εμπορίου της Αμερικής (FTAA), που θα εκτείνεται από τον Καναδά μέχρι τη Χιλή. Μια πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση θα ήταν μεγάλη ανάσα για το Λευκό Οίκο, όχι μόνο γιατί θα άνοιγε το δρόμο για τη δημιουργία της FTAA, αλλά και γιατί θα τη χρησιμοποιούσε προπαγανδιστικά για να αντισταθμίσει τα πυρά που δέχεται στο εσωτερικό σε πολλά μέτωπα και την κατακόρυφη πτώση της δημοτικότητάς του.
Τελικά, παρόλο που οι διαπραγματεύσεις παρατάθηκαν πέρα από το προκαθορισμένο όριο με την ελπίδα να γίνει κάποιος συμβιβασμός ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές, οι εργασίες της συνόδου έληξαν χωρίς να υπάρξει συμφωνία για τον καθορισμό χρονοδιαγράμματος επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Ετσι, στο τελικό κείμενο υπάρχει ένα συμπλήρωμα στο οποίο έχουν καταγραφεί οι δύο αντίθετες θέσεις. Συγκεκριμένα, οι 29 από τις 34 χώρες δήλωσαν ότι θέλουν να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις μέσα στο 2006, ενώ οι υπόλοιπες 5, η Βραζιλία, η Αργεντινή, η Βενεζουέλα, η Ουρουγουάη και η Παραγουάη, οι οποίες αντιτίθενται στη FTAA, αρνήθηκαν να αποδεχτούν κάποιο χρονοδιάγραμμα και δήλωσαν ότι θα περιμένουν τα αποτελέσματα της συνόδου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, που θα γίνει τον επόμενο μήνα στο Χονγκ Κονγκ. Το πρόβλημα για το Λευκό Οίκο δεν είναι μόνο ότι δεν εξασφάλισε την συμφωνία που ήθελε για να την αξιοποιήσει προπαγανδιστικά ως μεγάλη επιτυχία της εξωτερικής του πολιτικής, αλλά και ότι στο αντίπαλο στρατόπεδο βρίσκονται οι μεγαλύτερες και σημαντικότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής (Βραζιλία, Αργεντινή, Βενεζουέλα). Αν μάλιστα στις πέντε προστεθεί στο επόμενο διάστημα και η Βολιβία, όπου είναι πολύ πιθανόν να εκλεγεί πρόεδρος ο ακτιβιστής Ινδιάνος Εβο Μοράλες, ο οποίος μαζί με το Ντιέγκο Μαραντόνα και τον πρόεδρο της Βενεζουέλα Ούγο Τσάβες πρωτοστάτησε στις αντιαμερικάνικες κινητοποιήσεις, τότε οι χώρες που αντιτίθενται στη FTAA θα ξεπεράσουν συνολικά σε έκταση τα τρία τέταρτα της Νότιας Αμερικής.
Τα πρόσωπα που συγκέντρωσαν τα φώτα της δημοσιότητας κατά τη διάρκεια της συνόδου ήταν αναμφίβολα ο Ούγο Τσάβες, ο οποίος πήρε μέρος και μίλησε με το γνωστό καταγγελτικό αντιαμερικάνικο λόγο του σε συγκέντρωση 40.000 διαδηλωτών σε γήπεδο της πόλης που φιλοξενούσε τη σύνοδο, και ο Ντιέγκο Μαραντόνα, που τολμά να υψώνει το ανάστημά του και να καταγγέλλει τη δολοφονική συμμορία του Λευκού Οίκου, όταν τόσοι άλλοι μεγαλόσχημοι διανοούμενοι και καλλιτέχνες κάνουν την πάπια.
Ωστόσο, το γεγονός που έβαλε τη σφραγίδα του στη σύνοδο ήταν οι μεγάλες αντιαμερικάνικες διαδηλώσεις που έγιναν σε αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής. Στην Αργεντινή, η μεγάλη διαδήλωση που έγινε την πρώτη μέρα της συνόδου στη Μαρ Ντελ Πλάτα κατέληξε σε συγκρούσεις με την αστυνομία. Διαδηλωτές έκαψαν αμερικάνικες σημαίες, επιτέθηκαν με πέτρες και βόμβες μολότοφ στην αστυνομία και έβαλαν φωτιά σε μια τράπεζα.
Η Λατινική Αμερική είναι καζάνι που βράζει, οι λαοί έχουν πληρώσει πολύ ακριβά τις αμερικάνικες νεοφιλελεύθερες συνταγές σκληρής λιτότητας και ο αντιαμερικανισμός έχει φουντώσει ακόμη περισσότερο λόγω του πολέμου στο Ιράκ. Στο έδαφος αυτό πατούν οι σοσιαλδημοκράτες ηγέτες που ορθώνουν το ανάστημά τους στον ένα ή στον άλλο βαθμό στο Λευκό Οίκο.