Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σκάνδαλο υποκλοπών: Νέο κοινοβουλευτικό πραξικόπημα ετοιμάζει ο Μητσοτάκης
  • Περονόσπορος θερίζει γενικούς γραμματείς
  • EΣΥ: Τα ψέματα του Μητσοτάκη και η αλήθεια των αριθμών
  • ΑΘΩΟΙ ΟΛΟΙ! | Δίκη 5 αγωνιστών – Συνεχής ενημέρωση
  • Ο Μητσοτάκης με το πηλίκιο του Παπαδόπουλου και το σκήπτρο του Λουδοβίκου ΙΕ
  • Ιδιωτικά πανεπιστήμια: απροκάλυπτοι και «ντροπαλοί» υποστηρικτές
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Εμφύλιος χωρίς ορατό τέλος στη Συρία
Διεθνή

Εμφύλιος χωρίς ορατό τέλος στη Συρία

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr28 Ιούλ 2012, 00:00

 

Λίγες μέρες μετά την έκρηξη βόμβας στις 18 Ιουλίου στα άδυτα του συριακού καθεστώτος, στο κτίριο της Εθνικής Ασφάλειας στη Δαμασκό, που προκάλεσε το θάνατο τεσσάρων κορυφαίων κυβερνητικών αξιωματούχων, και τη συντονισμένη επίθεση των ανταρτών εναντίον του κυβερνητικού στρατού σε διάφορες συνοικίες της συριακής πρωτεύουσας, γίνεται φανερό ότι επρόκειτο μόνο για ένα ακόμη πολεμικό επεισόδιο σε ένα πιθανότατα παρατεταμένο εμφύλιο πόλεμο. 
 
Από την περασμένη Δευτέρα, 23 Ιουλίου, ύστερα από σφοδρή αντεπίθεση του κυβερνητικού στρατού, οι αντάρτες υποχώρησαν από  κάποιες από τις συνοικίες της Δαμασκού που είχαν περάσει για λίγο υπό τον έλεγχό τους, ενώ ανταλλαγή πυρών συνεχίζεται ακόμη και τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές σε κάποια σημεία της πρωτεύουσας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Ουάσιγκτον Ποστ» (23/7/12), ο συνταγματάρχης Μαλίκ Κούρντι, εκπρόσωπος της διοίκησης του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, δήλωσε ότι οι αντάρτες δεν είχαν άλλη επιλογή παρά να αποσυρθούν από τις συνοικίες της Δαμασκού λόγω της έλλειψης οπλισμού για να αντιμετωπίσουν τον πολύ καλύτερα εξοπλισμένο τακτικό στρατό. «Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός κάνει ένα πόλεμο καταπόνησης του κυβερνητικού στρατού μέχρι να τον εξαντλήσει, χρησιμοποιώντας τακτικές ανταρτοπόλεμου, δεν μπορούμε να διατηρήσουμε τον έλεγχο μιας περιοχής, γι αυτό κινούμαστε από μέρος σε μέρος, από πόλη σε πόλη, για να εξαντλήσουμε το καθεστώς», είπε, μιλώντας τηλεφωνικά από στρατόπεδο προσφύγων στη νότια Τουρκία, όπου έχει την έδρα της η ηγεσία του Ελεύθερου Συριακού Στρατού. 
 
Παράλληλα, συνεχίζονται οι μάχες σε άλλες περιοχές της χώρας, με επίκεντρο αυτή τη στιγμή το Χαλέπι, το οικονομικό κέντρο της χώρας, όπου τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές γίνονται μάχες ακόμη και στο ιστορικό κέντρο της πόλης.
 
Σύμφωνα με το προαναφερόμενο ρεπορτάζ της «Ουάσιγκτον Ποστ», οι αντάρτες έχουν πετύχει σημαντικά κέρδη στις βόρειες αγροτικές περιοχές της χώρας τους τελευταίους μήνες, όμως ακόμη κι εκεί οι γραμμές των μετώπων είναι ρευστές και πόλεις και χωριά αλλάζουν συχνά χέρια. Το ίδιο συμβαίνει με την κατάληψη κάποιων συριακών συνοριακών περασμάτων από αντάρτες τις τελευταίες μέρες, τα οποία έχουν αλλάξει αρκετές φορές χέρια. Σημειωτέον ότι η κατάληψή τους δεν έχει στρατηγική, αλλά ψυχολογική σημασία, γιατί σπάει το ηθικό του κυβερνητικού στρατού.
 
Στο διπλωματικό πεδίο, το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ, στις 20 Ιουλίου,  έδωσε 30ήμερη παράταση στην αποστολή του Κόφι Ανάν, παρόλο που οι προοπτικές για διπλωματική λύση σ’ αυτή τη φάση είναι από ανύπαρκτες έως ελάχιστες, ενώ η Ρωσία και η Κίνα προέβαλαν ξανά βέτο για νέες κυρώσεις σε βάρος της Συρίας με βάση το άρθρο 7, που ανοίγει το δρόμο για στρατιωτική επέμβαση. Τρεις μέρες αργότερα, στις 23 Ιουλίου, η συριακή κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση του Αραβικού Συνδέσμου που καλούσε τον Ασαντ να παραιτηθεί το συντομότερο για να σταματήσει η αιματοχυσία και το Συριακό Εθνικό Συμβού-λιο και την ηγεσία του Ελεύθερου Συριακού Στρατού να σχηματίσουν μεταβατική κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Την ίδια μέρα, με τη θέση του καθεστώτος Ασαντ τάχθηκε η ιρακινή κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι «μόνο ο συριακός λαός είναι υπεύθυνος να αποφασίσει για την τύχη του και δεν πρέπει να επεμβαίνουν άλλοι».
 
Η κατάσταση αυτή τη στιγμή στη Συρία είναι εξαιρετικά πολύπλοκη. Παρόλο που η έκρηξη βόμβας στο κτίριο Εθνικής Ασφάλειας στη Δαμασκό σε συνδυασμό με τις επιθέσεις των ανταρτών σε συνοικίες της ήταν βαρύ πλήγμα για το καθεστώς Ασαντ, οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι ο κυβερνητικός στρατός παραμένει ισχυρός, το καθεστώς αντέχει και θα συνεχίσει να πολεμά, ώστε η κλίκα του Ασαντ να εξασφαλίσει τουλάχιστον μια αξιοπρεπή έξοδο από την εξουσία, όπως για παράδειγμα ο δικτάτορας Αλί Σάλεχ στην Υεμένη, και μια μεταβατική πολιτική λύση με τη συμμετοχή παραγόντων του καθεστώτος. Γιατί το αίμα που έχει χυθεί δεν επιτρέπει σε καμιά περίπτωση την παραμονή του Μπασάρ Ασαντ στην εξουσία.
 
Παράλληλα, η Ρωσία, στηρίζοντας το καθεστώς και εκμεταλλευόμενη την πολυδιάσπαση και τις αδυναμίες των αντιπάλων του, αντιστέκεται σε διπλωματικό επίπεδο και διαπραγματεύεται για να διασφαλίσει τα συμφέροντά της στη Συρία και στο Ιράν και να διατηρήσει το ρόλο της ως μεγάλη ιμπεριαλιστική δύναμη στην περιοχή.
 
Από την άλλη, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και οι λοιποί δυτικοί εταίροι τους, που πρωτοστατούν μαζί με τα αμερικανόδουλα αραβικά καθεστώτα στην ανατροπή του καθεστώτος Ασαντ δεν έχουν μέχρι στιγμής καταφέρει να βρουν μια αξιόπιστη εναλλακτική πολιτική λύση που θα διαδεχθεί το καθεστώς Ασαντ και θα εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους.
Η λεγόμενη πολιτική αντιπολίτευση παραμένει διασπασμένη, ανίκανη να συμφωνήσει σε μια κοινή πολιτική ατζέντα. Ολες οι συναντήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα στο εξωτερικό γι’ αυτό το σκοπό, στις οποίες σημειωτέον δεν συμμετέχουν όλες οι πολιτικές συλλογικότητες, έχουν αποβεί άκαρπες. Την ίδια κατάληξη είχε και η τελευταία, που έγινε στις αρχές Ιουλίου σε πεντάστερο ξενοδοχείο του Καΐρου. Υστερα από δύο μέρες έντονων αντιπαραθέσεων, που κατέληξαν ακόμη και σε γρονθοκόπημα για τα κουρδικά αιτήματα (οι κούρδοι αντιπρόσωποι αποχώρησαν), οι συμμετέχοντες δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν ούτε στην εκλογή μιας ομάδας που θα τους εκπροσωπεί.
 
Το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο, που αποτελείται κυρίως από σύριους τεχνοκράτες και ακαδημαϊκούς του εξωτερικού, έχει προβληθεί από τους δυτικούς αντιπάλους του καθεστώτος Ασαντ και τα δυτικά ΜΜΕ ως εκπρόσωπος της συριακής εξέγερσης και έχει ταχθεί εξαρχής υπέρ της ξένης στρατιωτικής επέμβασης, δεν έχει ούτε συνοχή ούτε αξιοπιστία και σοβαρή επιρροή στο εσωτερικό της Συρίας. Οι Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού, που πρωτοστατούν στην οργάνωση της εξέγερσης και έχουν επίσης ποικιλοχρωμία πολιτικών θέσεων στις γραμμές τους, δεν το εμπιστεύονται. Σε σχετικό άρθρο της εφημερίδας του αμερικάνικου ομίλου «McClatchy Newspapers» (20/7/12), μεταξύ άλλων, αναφέρεται: «Οι βασικές ομάδες της αντιπολίτευσης που υποστηρίζει η Ουάσιγκτον δεν διαθέτουν συνοχή, αξιοπιστία και, το σημαντικότερο, τη διοίκηση των ένοπλων ανταρτών…». Αυτό ακριβώς είναι που αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα για το Λευκό Οίκο και φρενάρει τις προσπάθειές του να επιταχύνει την πτώση του καθεστώτος Ασαντ. 
 
Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός είναι ο πλέον αστάθμητος και απρόβλεπτος παράγοντας στις εξελίξεις. Μπορεί να υπάρχει μια κεντρική διοί-κηση με έδρα τη νότια Τουρκία, η οποία σημειωτέον δεν έχει στενές σχέσεις με το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο, ωστόσο αποτελείται από εκατοντάδες ένοπλες ομάδες, που δρουν κυρίως αποκεντρωμένα, χωρίς τον έλεγχο της κεντρικής διοίκησης. Στις ομάδες αυτές, που σχηματίστηκαν αρχικά από στρατιώτες που αποσκίρτησαν από τον κυβερνητικό στρατό και πολίτες που πήραν τα όπλα για να υπερασπίσουν τα σπίτια και τον τόπο τους, προστέθηκαν τους τελευταίους μήνες ξένοι μαχητές του ριζοσπαστικού Ισλάμ, οπαδοί της Αλ – Κάιντα από διάφορες χώρες, στους οποίους αποδίδονται και οι πολύνεκρες επιθέσεις αυτοκτονίας. 
 
Συν τοις άλλοις, ο εμφύλιος πόλεμος που βρίσκεται σε εξέλιξη αποκτά όλο και περισσότερο διχαστικό ενδοθρησκευτικό χαρακτήρα, σουνίτες εναντίον αλεβιτών (αίρεση του Ισλάμ, την οποία οι φανατικοί σουνίτες θεωρούν προδοσία). Σ’ αυτό έχει συμβάλει και το καθεστώς Ασαντ, αλλά και η δράση, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, ομάδων μαχητών του ριζοσπαστικού Ισλάμ στη Συρία, καθώς και τα αντίποινα και άλλες βαρβαρότητες από ομάδες σύριων ανταρτών σε βάρος θρησκευτικών μειονοτήτων.
 
Πρέπει επίσης να προσθέσουμε ότι, όπως επισημαίνουν διάφορα δυτικά έντυπα, το καθεστώς Ασαντ διαθέτει ακόμη κάποια λαϊκή αποδοχή, όχι μόνο ανάμεσα στο 30% περίπου των θρησκευτικών μειονοτήτων αλλά και ανάμεσα στα μεσαία και ανώτερα κοινωνικά στρώματα των σουνιτών, που είχαν ευνοϊκή οικονομική κυρίως μεταχείριση από το καθεστώς. Η Συρία είναι ένα μωσαϊκό ταυτοτήτων και κουλτούρας: σουνίτες , αλεβίτες, χριστιανοί, δρού-ζοι, Κούρδοι, Αρμένιοι και Ασσύριοι (κυρίως στο Χαλέπι οι δύο τελευταίοι), πολλοί από τους οποίους θεωρούν ότι θα χάσουν με την πτώση του κοσμικού Μπάαθ και ότι κινδυνεύουν σε περίπτωση που επιβληθεί μια σουνιτική εξουσία.
 
Ολοι αυτοί οι παράγοντες συνηγορούν υπέρ της εκτίμησης ότι ο εμφύλιος πόλεμος δεν θα τελειώσει γρήγορα και ότι ακόμη και μετά την πτώση του καθεστώτος Ασαντ ελεύ-θερη Συρία δεν θα υπάρξει. Αντίθετα τα δεινά του λαού θα συνεχιστούν μαζί με τη διάλυση, την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα. Απτό παράδειγμα το γειτονικό Ιράκ και η Λιβύη.
Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΣυμμορία παράσιτων
Επόμενο άρθρο Νίκησαν οι απεργοί κλωστοϋφαντουργοί

Σχετικά Αρθρα

Ποιανού η σημαία κυματίζει; Οι ηγέτες του Λιβάνου συντάσσονται με το Ισραήλ εναντίον του ίδιου τους του λαού

Διεθνή 10 Ιούν 2026, 20:07

Γαλλία: Απαγόρευση εισόδου και στον σιωναζιστή Σμότριτς

Την ίδια απόφαση έχουν πάρει Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Noρβηγία

Διεθνή 10 Ιούν 2026, 11:51

Μπεν Κάσπιτ: Συσσωρευόμενες στρατηγικές αποτυχίες αφήνουν το Ισραήλ αντιμέτωπο με αυξανόμενες απειλές και ελάχιστες σαφείς οδούς προς μακροπρόθεσμη ασφάλεια

Διεθνή 9 Ιούν 2026, 22:31

Γάζα: Εξουδετέρωση δικτύου πρακτόρων των σιωναζιστών

Διεθνή 9 Ιούν 2026, 21:50

Το τζογάρισμα της Ντάχια: Πώς η κλιμάκωση του Νετανιάχου κατέληξε σε ιρανική νίκη

Διεθνή 9 Ιούν 2026, 13:46

Φαντάζεστε τον Μητσοτάκη να αποχωρεί από τηλεοπτική συνέντευξη;

Διεθνή 9 Ιούν 2026, 11:34
Ροή Ειδήσεων
Πολιτική

Σκάνδαλο υποκλοπών: Νέο κοινοβουλευτικό πραξικόπημα ετοιμάζει ο Μητσοτάκης

11 Ιούν 2026, 21:26
Πολιτική

Περονόσπορος θερίζει γενικούς γραμματείς

11 Ιούν 2026, 19:32
Υγεία

EΣΥ: Τα ψέματα του Μητσοτάκη και η αλήθεια των αριθμών

11 Ιούν 2026, 12:07
Καταστολή

ΑΘΩΟΙ ΟΛΟΙ! | Δίκη 5 αγωνιστών – Συνεχής ενημέρωση

11 Ιούν 2026, 11:54
Η παπάρα

Ο Μητσοτάκης με το πηλίκιο του Παπαδόπουλου και το σκήπτρο του Λουδοβίκου ΙΕ

11 Ιούν 2026, 10:44
Παιδεία

Ιδιωτικά πανεπιστήμια: απροκάλυπτοι και «ντροπαλοί» υποστηρικτές

11 Ιούν 2026, 07:19
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Ιούνη

11 Ιούν 2026, 00:01
Καταστολή

Ολοι αύριο (11/6) στις 9:30 στην Ευελπίδων (κτίριο 6 αίθουσα 4): Να σταθούμε στο πλευρό των αγωνιστών και να απαιτήσουμε την αθώωσή τους

10 Ιούν 2026, 22:24
Καταστολή

Μητσοτάκης-Χρυσοχοΐδης υλοποιούν το βρόμικο αφήγημα της Μοσάντ

10 Ιούν 2026, 21:12
Διεθνή

Ποιανού η σημαία κυματίζει; Οι ηγέτες του Λιβάνου συντάσσονται με το Ισραήλ εναντίον του ίδιου τους του λαού

10 Ιούν 2026, 20:07
Πολιτική

Eπιχείρηση «Αποδομήστε τον Σαμαρά»

10 Ιούν 2026, 19:25
Κόντρες

Mπαρτζώκα, Τράκη, μάθετε μπαλίτσα από τον άρχοντα

10 Ιούν 2026, 13:10
Διεθνή

Γαλλία: Απαγόρευση εισόδου και στον σιωναζιστή Σμότριτς

Την ίδια απόφαση έχουν πάρει Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Noρβηγία

10 Ιούν 2026, 11:51
Πολιτική

Μην ψωνίζετε από τη ZARA – Στηρίζει τη γενοκτονία στην Παλαιστίνη

10 Ιούν 2026, 08:49
Παιδεία

Κυβέρνηση και διοίκηση ΕΚΠΑ ιδρύουν ξενόγλωσσα διατμηματικά προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών με ΔΙΔΑΚΤΡΑ στο Φυσικό

10 Ιούν 2026, 05:50
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Ιούνη

10 Ιούν 2026, 00:01
Διεθνή

Μπεν Κάσπιτ: Συσσωρευόμενες στρατηγικές αποτυχίες αφήνουν το Ισραήλ αντιμέτωπο με αυξανόμενες απειλές και ελάχιστες σαφείς οδούς προς μακροπρόθεσμη ασφάλεια

9 Ιούν 2026, 22:31
Διεθνή

Γάζα: Εξουδετέρωση δικτύου πρακτόρων των σιωναζιστών

9 Ιούν 2026, 21:50
Καταστολή

Προβοκάτσια Μοσάντ – ΕΥΠ/ΚΥΠ – Αντιτρομοκρατικής

9 Ιούν 2026, 21:36
Διεθνή

Το τζογάρισμα της Ντάχια: Πώς η κλιμάκωση του Νετανιάχου κατέληξε σε ιρανική νίκη

9 Ιούν 2026, 13:46
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Ιούνη

1903: Δολοφονούνται ο βασιλιάς Αλέξανδρος και η βασίλισσα Ντράγκα (Βελιγράδι).

1921: Οι γυναίκες στη Βραζιλία αποκτούν δικαίωμα ψήφου.

1929: Επεισόδια στο Βοτανικό σε απεργία κεραμοποιών για τη μη εφαρμογή του οκτάωρου από τους εργοδότες.

1945: Αποκηρύσσεται ο Αρης Βελουχιώτης από το ΚΚΕ.

1969: Βόμβα (ΔΑ) στο θέατρο “Ορβο“, τέσσερις τραυματίες.

1984: Πεθαίνει ο Ενρίκο Μπερλίνγκουερ

1997: Κυρώνεται από την ελληνική βουλή η συνθήκη Σένγκεν.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Αυτή, λοιπόν, η κωμικοτραγική «Βαβέλ», αν και μιλάει με τελείως διαφορετικές γλώσσες, μπορεί να συνεννοηθεί. Και μπορεί να συνεννοηθεί μόνο σε ένα κοινό σύνθημα: «να πέσει η Νέα Δημοκρατία και ο Μητσοτάκης». Λοιπόν, δεν θα τους κάνουμε το χατίρι. Έτσι, μην περιμένετε ότι στην προεκλογική περίοδο θα συγκριθούν προγράμματα, θέσεις και ιδέες, παρά μόνο καταγγελίες, fake news και προπαγάνδα. Από τη μία πλευρά, θα παρελαύνουν με τάχα σημερινά προσωπεία χθεσινοί πρωταγωνιστές, με προχθεσινά συνθήματα, αλλά και κόμματα που εισηγούνται ένα εύκολο και κυρίως ακοστολόγητο αύριο, την ώρα που η δική τους βελόνα παραμένει κολλημένη σε περασμένες δεκαετίες. Ενώ, από την άλλη πλευρά, ο αριστερός και δεξιός λαϊκισμός θα συναντιούνται στο πεδίο του αντισυστημισμού. «Πλαστογράφοι της ελπίδας» και «τυμβωρύχοι του θυμού» θα γίνονται ένα, για να ενωθούν τελικά στην πράξη και με όσους «πωλούν» τη θρησκεία με το μέτρο και τον πατριωτισμό με το κιλό. Μια συμμαχία κατά της Νέας Δημοκρατίας, που καταλήγει τελικά απειλή κατά της ίδιας της δημοκρατίας. Μη γελιέστε, ο θίασος αυτός δεν έχει στόχο να κυβερνήσει, αλλά να εξαντλήσει την Ελλάδα.

Κυριάκος Μητσοτάκης

(Αν αναρωτιέστε τι σας θυμίζει αυτή η τοποθέτηση του Μητσοτάκη στη συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής της ΝΔ, να σας το πούμε για να μην κουράζεστε. Θυμίζει την τοποθέτηση του αρχιχουντικού Παπαδόπουλου στην πρώτη συνέντευξη που έδωσε μετά το στρατιωτικοφασιστικό πραξικόπημα της 21ης Απρίλη του 1967. Οπως ο Παπαδόπουλος τσουβάλιασε όλο τον αστικό πολιτικό κόσμο στο τσουβάλι της «φαυλοκρατίας» έτσι και ο Μητσοτάκης τσουβαλιάζει όλη την αντιπολίτευση στον «αντισυστηματισμό». Ταυτίζει την αστική αριστερά και κεντροαριστερά με την ακροδεξιά. Και κατηγορεί όλα τα κόμματα – πλην ΝΔ – ότι δε θέλουν να κυβερνήσουν αλλά να «εξαντλήσουν» τη χώρα. Να την οδηγήσουν «εις τον κρημνόν» όπως έλεγε ο αρχιχουντικός Παπαδόπουλος. Η μόνη διαφορά είναι ότι ο Παπαδόπουλος με τη χούντα του έβαλαν τη χώρα «εις τον γύψον», ενώ ο Μητσοτάκης είναι αναγκασμένος να πάει σε εκλογές. Θέλει να πάει, όμως, σε εκλογές χρησιμοποιώντας τη λογική Παπαδόπουλου ως εργαλείο εκφοβισμού. ‘Η, αν θέλετε, τροποποιώντας τη λογική του Λουδοβίκου ΙΕ’: Après moi, le déluge – Μετά από εμένα η καταστροφή)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo