Την Τετάρτη 12 Δεκέμβρη, το Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας, ο ενιαίος συνασπισμός των κομμάτων της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης, που σχηματίστηκε αμέσως μετά το πραξικόπημα του Μοχάμεντ Μόρσι στις 22 Νοέμβρη, ανακοίνωσε διά στόματος Χαμντίν Σαμπάχι ότι θα συμμετάσχει στο δημοψήφισμα, καλώντας το λαό να ψηφίσει κατά του σχεδίου Συντάγματος που παρουσίασε το Σάββατο 1 Δεκέμβρη ο Μόρσι ενώπιον της Συντακτικής Συνέλευσης, από την οποία απείχαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις πλην της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και των κομμάτων των Σαλαφιστών. Ο Σαμπάχι ανακοίνωσε ότι η αντιπολίτευση απαιτεί από την κυβέρνηση συγκεκριμένους όρους εξασφάλισης δημοκρατικής διαδικασίας και αποκλεισμού εκλογικής νοθείας και αν οι όροι αυτοί δεν πραγματοποιηθούν το πρωί του Σαββάτου 15 Δεκέμβρη, η αντιπολίτευση θα καλέσει το λαό να απόσχει μαζικά από το δημοψήφισμα.
Την ίδια μέρα, ο Μόρσι εξέδωσε έκτακτο διάταγμα, με το οποίο χωρίζει την εκλογική διαδικασία για το δημοψήφισμα σε δυο διαδοχικά Σάββατα (15 και 22 Δεκέμβρη) για δυο διαφορετικά υποσύνολα του συνόλου των περιφερειών της χώρας. Ο λόγος που επικαλέστηκε είναι η έλλειψη δικαστών για την επιτήρηση της εκλογικής διαδικασίας σε μια μέρα. Δεν είναι τυχαίο ότι στην πρώτη φάση περιλαμβάνονται οι περιφέρειες στις οποίες κυρίως αναπτύσσονται οι δυναμικές κινητοποιήσεις ενάντια στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, όπως το Κάιρο και η Αλεξάνδρεια. Μ’ αυτό τον τρόπο δίνεται στο καθεστώς ο απαραίτητος χρόνος για ν’ αντιδράσει ανάλογα, τόσο στη διάρκεια της ψηφοφορίας όσο και της καταμέτρησης. Αν τα βασικά αυτά κυβερνεία εξασφαλιστούν υπέρ του Μόρσι από το πρώτο Σάββατο, τα πράγματα θα γίνουν εύκολα.
Παρά τις αρχικές βερμπαλιστικές διακηρύξεις και τις κορόνες, είναι ολοφάνερο ότι η αντιπολίτευση «σέρνεται» πίσω από τις πρωτοβουλίες του Μόρσι και του στρατού και ότι σ’ αυτή τη φάση δεν είναι σε θέση να συνδιαμορφώσει τους κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού. Υπό το ίδιο πρίσμα θα πρέπει να ειδωθούν και οι δηλώσεις του Σαμπάχι, ότι η αντιπολίτευση θα καλέσει σε αποχή μετά από «αυτοψία» το πρωί του Σαββάτου 15 Δεκέμβρη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του καιροσκοπισμού της αντιπολίτευσης είναι η στάση της έναντι της βολιδοσκόπησης των προθέσεών της που πραγματοποίησε ο στρατός την Τρίτη, κάνοντας έκκληση για εθνικό διάλογο υπό την αιγίδα του. Μια μέρα μετά, η αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στο διάλογο αυτό. Λίγες ώρες αργότερα, ο στρατός έφτυνε κατάμουτρα τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, ανακοινώνοντας ότι η πρότασή του αποσύρεται οριστικά, λόγω της «άτονης ανταπόκρισης» από τις πολιτικές δυνάμεις!
Είναι γεγονός ότι ο Μόρσι εξαναγκάζεται σε ελιγμούς από τις 22 Νοέμβρη. Ομως, οι ελιγμοί του πραγματοποιούνται κάτω από τα χτυπήματα του λαού της Αιγύπτου, που ξεσηκώθηκε μαζικά μετά την πρόκληση του βοναπαρτιστικού πραξικοπήματος Μόρσι, με αποκορύφωμα τις κινητοποιήσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Αιγύπτου την Παρασκευή 7 Νοέμβρη. Το Σάββατο, ο Μόρσι κατέφυγε σε έναν τέτοιο ελιγμό στο πλαίσιο της φαρσοκωμωδίας «εθνικού διαλόγου» που πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό μέγαρο. Φορείς που πρόσκεινται αποκλειστικά στην Αδελφότητα και στους Σαλαφιστές ακακοίνωσαν ότι αποσύρεται το προεδρικό διάταγμα της 22ης Νοέμβρη. Στην πραγματικότητα, οι αποφάσεις που πάρθηκαν βάσει αυτού του του διατάγματος παραμένουν σε ισχύ, όπως π.χ. η διατήρηση στη θέση του του γενικού εισαγγελέα που ορίστηκε από τον ίδιο τον Μόρσι.
Την Κυριακή, ο Μόρσι «κλείδωσε» τη συμφωνία με το στρατό για την υποβολή του σχεδίου Συντάγματος σε δημοψήφισμα. Πρόκειται για Σύνταγμα που αφήνει αλώβητο το κέντρο εξουσίας του στρατού στο μελλοντικό κοινοβουλευτικό καθεστώς. Η συμφωνία Μόρσι-στρατού επισφραγίστηκε με την έκδοση διατάγματος με το οποίο παρέχονται στους αξιωματικούς του στρατού δικαστικές και αστυνομικές υπερεξουσίες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 1 του διατάγματος αυτού, ο στρατός σε συνεργασία με την αστυνομία θα είναι υπεύθυνος για την προστασία και ασφάλεια καίριων εγκαταστάσεων της χώρας, μέχρι να εγκριθεί το νέο σύνταγμα και χωρίς να πραγματοποιηθούν βουλευτικές εκλογές. Σύμφωνα με το άρθρο 2 του διατάγματος, οι αξιωματούχοι του στρατού που θ’ αναλάβουν τα καθήκοντα αυτά θα έχουν δικαστικές εξουσίες και θα μπορούν ν’ ασκούν την εξουσία τους σε όποιο βαθμό κρίνουν αναγκαίο για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους. Το «τυράκι», υπάρχει στο άρθρο 3 του διατάγματος, σύμφωνα με το οποίο ο στρατός θα μεταφέρει τις πιθανές ποινικές υποθέσεις που θα προκύψουν στους αρμόδιους εισαγγελείς και όχι στα στρατοδικεία.
Γνωρίζουμε, όμως, και από την Ελλάδα, ότι στην πράξη η αστυνομία αυθαιρετεί ασύστολα, αξιοποιώντας περιορισμένες ανακριτικές αρμοδιότητες που της έχουν παραχωρηθεί για το στάδιο της προδικασίας. Φανταστείτε τι έχει να γίνει με τον στρατό στην Αίγυπτο και μάλιστα τις μέρες και τις ώρες που θα διεξάγεται η ψηφοφορία και αργότερα η καταμέτρηση των ψήφων. Ο Μόρσι βάζει το λύκο σκόπιμα να φυλάει τα πρόβατα. Μια μέρα μετά την έκδοση αυτού του διατάγματος, τη Δευτέρα, δυνάμεις του στρατού άρχισαν να προωθούνται από το πρωί στους δρόμους του Καΐρου και να καταλαμβάνουν τις θέσεις τους σε καίρια σημεία μέσα στην πόλη.
Το δημοψήφισμα θα πραγματοποιηθεί με εκλογές «βίας και νοθείας», προκειμένου να διασφαλιστεί η συμφωνία Μόρσι και στρατού. Ο λαός της Αιγύπτου, όμως, έδειξε ότι δεν παραδίδει τα όπλα. Ας ελπίσουμε ότι οι Αιγύπτιοι μας επιφυλάσσουν εκπλήξεις, μαθήματα που οφείλουμε να καταγράψουμε και από τα οποία πρέπει να ωφεληθού-με στη δική μας πάλη, στη δική μας εσχατιά του παγκόσμιου χάρτη.
ΥΓ: Για τις εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας, τις συγκρούσεις, τις οδομαχίες, τα βασανιστήρια μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας κατά διαδηλωτών έχουμε γράψει σε αναλυτικά ρεπορτάζ, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην ηλεκτρονική έκδοση της «Κόντρας» (www.eksegersi.gr), αλλά λόγω χώρου δεν μπο- ρούν να αναδημοσιευτούν στην έντυπη έκδοση.