Την ώρα που ο αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι όρκιζε στο προεδρικό μέγαρο δεκατέσσερις από τους υπουργούς της κυβέρνησής του και λίγες μέρες πριν από τη διεθνή σύνοδο στο Λονδίνο, στις 28 Ιανουαρίου, για το Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν πραγματοποίησαν μια θεαματική και καλά συντονισμένη επίθεση, μετατρέποντας σε πεδίο μάχης για αρκετές ώρες την καρδιά της αφγανικής πρωτεύουσας.
Η επίθεση άρχισε λίγο πριν τις 10 το πρωί της 18ης Ιανουαρίου στο πολύ καλά φρουρούμενο κέντρο της Καμπούλ, όπου βρίσκονται το προεδρικό μέγαρο και υπουργεία, οχυρωμένα με ψηλούς τσιμεντένιους τοίχους, η Κεντρική Τράπεζα, το πεντάστερο ξενοδοχείο Σερένα που φιλοξενεί δυτικούς και νεόκτιστα πολυτελή εμπορικά κέντρα, και τελείωσε πέντε ώρες περίπου αργότερα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αφγανικού υπουργείου Εσωτερικών, η επιχείρηση των Ταλιμπάν ξεκίνησε με ένα βομβιστή αυτοκτονίας που ανατινάχτηκε κοντά στη κεντρική είσοδο του προεδρικού μεγάρου. Ακολούθησαν κι άλλες εκρήξεις και παράλληλα ξέσπασαν συγκρούσεις με τα αφγανικά στρατεύματα που έφτασαν γρήγορα και απέκλεισαν την περιοχή. Κάποιοι μαχητές εισέβαλαν και ταμπουρώθηκαν σε ένα εμπορικό κέντρο ανταλλάσσοντας για ώρες πυρά με το στρατό, με αποτέλεσμα να καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά. Ενας δεύ-τερος βομβιστής αυτοκτονίας, οδηγώντας ένα αυτοκίνητο βαμμένο σαν στρατιωτικό ασθενοφόρο, ανατινάχτηκε στο σημείο ελέγχου κοντά στο υπουργείο Παιδείας. Τρεις άλλοι μαχητές εισέβαλαν σε ένα εμπορικό κτίριο με γραφεία ανταλλάσσοντας πυρά με το στρατό για δύο ώρες περίπου πριν σκοτωθούν.
Ο απολογισμός της επιχείρησης είναι 12 νεκροί, μεταξύ των οποίων 7 μαχητές, και 71 τραυματίες.
Αυτή η επιχείρηση των Ταλιμπάν έδειξε πόσο ευάλωτη είναι η Καμπούλ, παρά τα αυστηρά μέτρα ασφάλειας σ’ όλη την πόλη, ακόμη και στην καρδιά της, που είναι πραγματικό φρούριο. Ηταν δείγμα της αποφασιστικότητας των Ταλιμπάν να απαντήσουν με κλιμάκωση των επιθέσεων στη νέα αμερικάνικη «surge» του Ομπάμα αλλά και στα σχέδια που εξυφαίνονται με στόχο τη διάσπαση και την αποδυνάμωσή τους, με βάση το προηγούμενο του Ιράκ. Ενισχύει το αίσθημα ανασφάλειας και την αναξιοπιστία της κυβέρνησης Καρζάι και των πατρώνων της. Προδικάζει την τύχη που θα έχει το σχέδιο για τη «συμφιλίωση» με τους Ταλιμπάν και την «ενσωμάτωσή» τους στην αφγανική κοινωνία, που πρόκειται να παρουσιάσει ο Καρζάι στη διεθνή σύνοδο για το Αφγανιστάν, που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο στις 28 Ιανουαρίου. Το σχέδιο αυτό, λεπτομέρειες του οποίου δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές, θα προσφέρει στους Ταλιμπάν δουλειές, επαγγελματική εκπαίδευση και οικονομικά κέντρα, υπό τον όρο ότι θα καταθέσουν τα όπλα και θα αποδεχτούν το σύνταγμα που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση Καρζάι. Το σχέδιο αυτό, το κόστος του οποίου υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει το 1δις δολάρια, συζητήθηκε στις 12 Ιανουαρίου στο Αμπού Ντάμπι με τη συμμετοχή του ειδικού απεσταλμένου για το Αφγανιστάν Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, των υπουργών Εξωτερικών της Ιορδανίας και των Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων και με την παρουσία υψηλόβαθμων αξιωματούχων από κάποιες ακόμη αραβικές χώρες. Να υπενθυμίσουμε ότι όλες οι μέχρι τώρα ανάλογες προσπάθειες έχουν αποτύχει, γιατί η ηγεσία των Ταλιμπάν θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε διαπραγμάτευση την άμεση και πλήρη αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από το Αφγανιστάν. Πόσο μάλλον σήμερα που η αφγανική αντίσταση είναι ισχυρότερη από ποτέ και κερδίζει συνεχώς έδαφος.
Το πρακτορείο «Reuters» (20/1/10) σε σχετικό ρεπορτάζ, με τίτλο «Οι Ταλιμπάν σημείωσαν μια στρατηγική και πολιτική νίκη με τις τολμηρές, καλά συντονισμένες επιθέσεις στην καρδιά της Καμπούλ τη Δευτέρα, όμως οι αποτυχημένες έφοδοι σε κυβερνητικά κτίρια – κλειδιά έδειξαν επίσης τα όρια της στρατιωτικής τους ικανότητας», μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Οι επιθέσεις, που πραγματοποιήθηκαν από τουλάχιστον 10 ένοπλους, συμπεριλαμβανομένων των βομβιστών αυτοκτονίας, ήταν καλά συντονισμένες και τολμηρές ακόμη και για το Αφγανιστάν και παρέλυσαν την πρωτεύουσα για μερικές ώρες. Εντούτοις, παρόλο που απλώθηκαν σε μια στρατηγική περιοχή κοντά σε υπουργεία και ένα πολυτελές ξενοδοχείο, δεν κατάφεραν να καταλάβουν κανέναν από τους διακηρυγμένους στόχους τους και αντ’ αυτού ταμπουρώθηκαν σε ένα ανεπαρκώς φρουρούμενο εμπορικό κέντρο»
Είναι προφανές ότι μια τέτοια εκτίμηση, όπως και άλλες, που προβάλλουν ως επιτυχία τον μικρό αριθμό νεκρών και την «ετοιμότητα και την επιχειρησιακή ικανότητα που επέδειξε ο αφγανικός στρατός», έχουν στόχο να υποβαθμίσουν το νέο σοβαρό πλήγμα, μετά την επίθεση στη βάση της CIA, που δέχτηκαν οι δυνάμεις κατοχής και τα ανδρείκελά τους.
Οι 10 μαχητές, σύμφωνα με του αφγανικό υπουργείο Εσωτερικών, ή οι 20, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Ταλιμπάν, που πήραν μέρος στην επιχείρηση, δεν ήταν δυνατόν ούτε να καταλάβουν υπουργεία ούτε να κρατήσουν για πολύ τα κτίρια στα οποία ταμπουρώθηκαν στην πιο αυστηρά φρουρούμενη περιοχή της Καμπούλ.
Είναι φανερό ότι στόχος των Ταλιμπάν ήταν άλλος. Να στείλουν το μήνυμα ότι «είμαστε παντού, είμαστε δυνατοί, μπορούμε να χτυπάμε όταν και όπου θέλουμε. Πουθενά δεν είστε ασφαλείς. Θα διαπραγματευτούμε όταν θέλουμε και με τους δικούς μας όρους».