Ενα χρόνο περίπου από την αποχώρηση του μεγαλύτερου μέρους των αμερικάνικων στρατευμάτων από το Ιράκ, η κατάσταση ασφάλειας στη χώρα δεν έχει βελτιωθεί. Δεν είναι μόνο οι εκατοντάδες νεκροί και τραυματίες κάθε μήνα, θύματα των επιθέσεων που συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Οι οικογένειες ζουν σε συνεχή φόβο λόγω της δραματικής αύξησης των περιστατικών απαγωγής παιδιών.
Σύμφωνα με έρευνα του Brussells Tribunal (28/ 11/12), μόνο σε μια μέρα, στις 6 Νοεμβρίου, 21 παιδιά έπεσαν θύματα απαγωγής σε διάφορες περιοχές της Βαγδάτης. Ωστόσο, ο ακριβής αριθμός των απαγωγών παραμένει άγνωστος, γιατί πολλοί γονείς δεν τις αναφέρουν στις αρχές γιατί φοβούνται. Οι απαγωγές γίνονται από συμμορίες είτε για να αποσπάσουν οι απαγωγείς λύτρα, είτε για να διοχετεύσουν τα παιδιά στα δίκτυα της πορνείας, είτε για να πουλήσουν τα όργανά τους, είτε για να τεκνοποιήσουν τα κορίτσια και να πουληθούν τα μωρά. Τα θύματα προέρχονται και από πλού-σιες και από φτωχές οικογένειες, ενώ τα λύτρα κυμαίνονται από 20.000 μέχρι και 100.000 δολάρια, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση της οικογένειες. Σε αρκετές περιπτώσεις τα παιδιά δολοφονούνται, παρόλο που έχουν καταβληθεί τα λύτρα.
Η πιο ευάλωτη κατηγορία και εύκολος στόχος για τις εγκληματικές συμμορίες είναι τα ορφανά παιδιά. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, που δημοσιοποιήθηκε σε ρεπορτάζ του BBC (28/11/12), τα παιδιά που έχουν χάσει τον ένα ή και τους δυο γονείς τους στο Ιράκ υπολογίζονται σε 800.000 – 1.000.000. Τα παιδιά αυτά, για τα οποία δεν υπάρχει καμιά προστασία από τη νομοθεσία, πέφτουν θύματα απαγωγής από εμπόρους ανθρώπινων οργάνων.
Η κατάσταση αυτή προκαλεί πολλά προβλήματα στις οικογένειες και στη μόρφωση των παιδιών, γιατί πολλοί γονείς για να προστατέψουν τα παιδιά τους δεν τα αφήνουν να πάνε ούτε στο σχολείο ή αναγκάζονται να τα συνοδεύουν παντού έξω από το σπίτι.