Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 21 Οκτώβρη
  • Νέο φρικτό σιωναζιστικό έγκλημα στη Γάζα (videos)
  • Αναβλήθηκε η δίκη Χλύκα (πατέρα και γιου) και Καλφούτζου – Σίγουρη η καταδίκη
  • Σαν σήμερα 20 Οκτώβρη
  • Μια πληρωμένη απάντηση στον διοικητή της 2ης ΥΠΕ
  • «Και για την κόκκινη ελευθερία υπάρχει μια πόρτα, που τη χτυπά κάθε χέρι λουσμένο στο αίμα»
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελάει πατέρα;
Διεθνή

Γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελάει πατέρα;

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr14 Νοέ 2009, 00:00

Η φιέστα για τα εικοσάχρονα της πτώσης του τείχους του Βερολίνου είχε απ’ όλα. Φώτα, τραγούδια, χάπενινγκ και την… παλιοπαρέα (Βαλέσα και συντροφία) να αγκαλιάζονται σαν φίλοι από παλιά και να πίνουν στην υγειά του καπιταλισμού που ένωσε τη Γερμανία και τον κόσμο ολόκληρο. Μέχρι και τους U2 κουβάλησαν για να μαζέψουν κόσμο, μη τυχόν και ξεχάσει να πανηγυρίσει για τη «νίκη της δημοκρατίας».

Μακριά από εμάς οι νοσταλγικές αναζητήσεις (τύπου Περισσού) για τα «παλιά καλά τα χρόνια» του «σοσιαλισμού» του Χόνεκερ, που είχε τόση σχέση με το σοσιαλισμό όση και η σημερινή «δημοκρατία» με τη λαϊκή δημοκρατία. Είμαστε από τους λίγους που τότε βροντοφωνάζαμε ότι όλα αυτά τα καθεστώτα του «υπαρκτού σοσιαλισμού», που κατέρρευσαν εν μιά νυκτί, μόνο με καρικατούρες έμοιαζαν μιας ηρωϊκής ιστορίας του κομμουνιστικού κινήματος. Γιατί εδώ και πολλές δεκαετίες (από τα μέσα της δεκαετίας του ‘50) δεν ήταν παρά σκέτος καπιταλισμός. Ενας καπιταλισμός διαφορετικός μόνο στη μορφή και όχι στο περιεχόμενο.

Η διχοτόμηση

Αν και ο υποτιθέμενος σοσιαλισμός της Ανατολικής Γερμανίας, που κατέρρευσε με την πτώση του τείχους, δεν ήταν παρά ένας καπιταλισμός κρατικού τύπου, είναι μεγάλο ψέμα ότι δεν υπήρχε κομμουνιστικό κίνημα στην Γερμανία και ότι η Ανατολική Γερμανία ήταν δημιούργημα των σοβιετικών στρατευμάτων. Την εποχή της «Δημοκρατίας της Βαϊμάρης» (1919-1933), το Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας ήταν το μεγαλύτερο κομμουνιστικό κόμμα της Ευρώπης με 130 χιλιάδες μέλη. Στις εκλογές του 1933 εξέλεξε 81 βουλευτές, οι οποίοι όμως ποτέ δεν θα μπουν στο κοινοβούλιο, γιατί λίγο αργότερα ο Χίτλερ θα ακυρώσει την εκλογή τους. Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΓ, Ερνεστ Τέλμαν, θα συλληφθεί δύο μέρες πριν τις εκλογές, θα βασανιστεί και θα εκτελεστεί 11 χρόνια αργότερα στο κρεματόριο του Μπούχενβαλτ (στις 18 Αυγούστου 1944).

Στις 7 Οκτωβρίου του 1949 θα δημιουργηθεί η Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας στον ανατολικό τομέα της χώρας. Αν και η διχοτόμηση της Γερμανίας εμφανίζεται σαν δημιούργημα των καθεστώτων του «παραπετάσματος», λίγοι ίσως γνωρίζουν ότι το 1952 ήταν ο Στάλιν[1] που πρότεινε την επανένωση των δύο Γερμανιών με ταυτόχρονη αποστρατιωτιωτικοποίησή τους. Πρόταση που συνάντησε τη σφοδρή αντίδραση των ΗΠΑ και απορρίφθηκε μετά βδελυγμίας από τον καγκελάριο της Δυτικής Γερμανίας, Κόνραντ Αντενάουερ.

Ηταν η εποχή που οι δυτικοί ετοίμαζαν ένα νέο πόλεμο κατά της Σοβιετικής Ενωσης, έχοντας αγκαλιάσει πολλά από τα αποβράσματα του χιτλερικού καθεστώτος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού του «αγκαλιάσματος» ήταν ο Fritz ter Meer, ο άνθρωπος που αν και καταδικάστηκε στη δίκη της Νυρεμβέργης (1948) σε επτά χρόνια φυλάκιση για την εμπλοκή του στην δημιουργία του στρατοπέδου συγκέντρωσης Μόνοβιτς (ενός από τα τρία στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Αουσβιτς, που πήρε την κωδική ονομασία Αουσβιτς ΙΙΙ), δεν κάθισε μέσα ούτε τα μισά. Τρία χρόνια μετά (1951), όχι μόνο αποφυλακίστηκε αλλά και διορίστηκε πρόεδρος του συμβουλίου της γνωστής φαρμακοβιομηχανίας Bayer (θέση που κατείχε πριν τον πόλεμο στην εταιρία IG Farben, προκάτοχο της Bayer)!

Από τον κρατικό καπιταλισμό…

Η δημιουργία της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας δεν οδήγησε τελικά σε κανένα «σοσιαλιστικό κράτος», όπως επί χρόνια το παρουσίαζαν τα παπαγαλάκια της «σοβιετικής» μπουρζουαζίας (βλέπε Περισσό). Κι αυτό γιατί εκείνη την περίοδο συντελούνταν η παλινόρθωση του καπιταλισμού στην ίδια τη Σοβιετική Ενωση, με το οικονομικό γονάτισμα των συνεταιρισμών (κολχόζ), το χοντρεμπόριο των μέσων παραγωγής, την υπονόμευση της σχεδιασμένης ανάπτυξης, το άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στα διευθυντικά στελέχη και τους εργαζόμενους και άλλα μέτρα που ο χώρος της εφημερίδας δεν μας επιτρέπει να επεκταθούμε περισσότερο[2].

Χωρίς να θέλουμε να επεκταθούμε σε αναλυτική περιγραφή της ανατολικογερμανικής κοινωνίας, θα θέλαμε να σημειώσουμε μόνο μερικά στοιχεία που είναι πολύ λίγο γνωστά. Το πρώτο είναι ότι στην Ανατολική Γερμανία, ακόμα και μετά την μετατροπή της σε δορυφόρο της «Σοβιετικής» Ενωσης, υπήρξαν κομμουνιστές που κατήγγειλαν την επιστροφή του καπιταλισμού. Ορισμένοι μάλιστα απ’ αυτούς οδηγήθηκαν στις φυλακές, όπως ο Αντρέας Μπόρτφελτ και ο Μάνφερντ Βίλχεμ από το Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας – τμήμα Λ.Δ.Γερμανίας, που το 1982 η κυβέρνηση Χόνεκερ καταδίκασε σε πολύχρονη φυλάκιση με την κατηγορία ότι μοίραζαν προκηρύξεις για τα γεγονότα της Πολωνίας κι ότι ήταν μέλη του παράνομου στην Ανατολική Γερμανία, Κομμουνιστικού Κόμματος της Γερμανίας[3].

Το κόμμα αυτό εξέδιδε την εφημερίδα Roter Morgen, στην οποία πολλές φορές καταγγέλλονταν τα έργα και οι ημέρες των ανατολικογερμανών ηγετών. Σε άρθρο της εφημερίδας[4] σχετικά με την άνοδο των τιμών που σημειώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’70 στην Ανατολική Γερμανία αναφέρονται τα εξής αποκαλυπτικά: «Για να διατηρήσει σταθερές τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης, το κράτος κάνει κάθε χρόνο περισσότερες επιχορηγήσεις. Το 1978 λ.χ., αυτές ήταν 14.2 εκ. μάρκα – λεφτά που τα βγάζει απ’ τους εργαζόμενους από άλλους τομείς. Οι εργαζόμενοι πληρώνουν αλλού διπλά και τρίδιπλα τις φτηνές τιμές (σσ. στα είδη πρώτης ανάγκης)… Ετσι από το 1978 ως το 1979 ανέβηκαν 10% οι τιμές των ενδυμάτων χωρίς να έχει βελτιωθεί ουσιαστικά η ποιότητά τους… Οι ηλεκτρικές κουζίνες έγιναν ακριβότερες κατά 20%. Οι τιμές των επίπλων ανέβηκαν κατά μέσον όρο 20%… Στη διάρκεια του 1979 ανέβηκαν μέχρι 300% οι τιμές στα χαρτομάντιλα, κλινοσκεπάσματα, ποδήλατα, μπαταρίες αυτοκινήτων… Για να καλυφθεί η άνοδος των τιμών συχνά εφαρμόζεται το εξής κόλπο: Τα φτηνά εμπορεύματα εξαφανίζονται από τα μαγαζιά, για να ξαναπροσφερθούν αργότερα, δήθεν ελαφρά βελτιωμένα. Ετσι η ακρίβεια των υφασμάτινων ειδών δικαιολογείται με την εισαγωγή νέων ινών και υφασμάτων. Ενώ για μήνες υπήρχε έλλειψη σε κλινοσκεπάσματα, ξαφνικά εμφανίστηκαν στις βιτρίνες με ωραίες διπλάσιες τιμές».

Τα διάφορα τερτίπια δεν ήταν δυνατόν να κρατήσουν πολύ περισσότερο. Τρεις δεκαετίες ήταν υπεραρκετές για να φάει τα ψωμιά του ο καπιταλισμός με κρατική μορφή και να δώσει επιτέλους τη θέση του στην «ελεύθερη αγορά». Ηταν η εποχή που η μορφή θα αντιστοιχούσε πλήρως στο περιεχόμενο.

…στον ορίτζιναλ

Το κρατικοκαπιταλιστκό απόστημα έσπασε με την κατάρρευση του τείχους του Βερολίνου. Ο λαός βγήκε στους δρόμους πιστεύοντας σε μια νέα εποχή. Μια εποχή όμως που δεν σηματοδότησε την «ελευθερία» του, αλλά την υποδούλωσή του σε νέα δεσμά. Είναι γνωστό πως αντιμετωπίστηκαν οι Ανατολικογερμανοί από τους ομοεθνείς τους του δυτικού τομέα της χώρας, μετά την ενοποίηση: ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Αυτούς, για την ελευθερία των οποίων υποτίθεται ότι κόπτονταν οι Δυτικοί, τους χλεύασαν και τους χρησιμοποίησαν με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιούν τώρα τους μετανάστες.

Σήμερα, 20 χρόνια μετά, η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης της Ανατολικής Γερμανίας είναι τόσο έντονη που δύσκολα μπορεί να κρυφτεί, όσα ξεφωνητά κι αν βγάλει η μπάντα του Μπόνο στην πύλη του Βραδεμβούργου. Αυτό δεν το λέμε εμείς. Προκύπτει αβίαστα από τα στοιχεία της ίδιας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Γερμανίας, που κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει.

Τα δώρα του «φιλελεύθερου» καπιταλισμού

Είκοσι χρόνια, λοιπόν, μετά την πτώση του τείχους και η Στατιστική Υπηρεσία μας πληροφορεί ότι οι ανατολικογερμανοί εργαζόμενοι βγάζουν μόλις το 70% των δυτικογερμανών συναδέλφων τους[5]. Καταπληκτική κατάκτηση, δεν νομίζετε;

Για να έχετε μια πιο πλήρη εικόνα της κατάστασης της εργατικής τάξης του ανατολικού τομέα της Γερμανίας σε σχέση με τον δυτικό, σας παρουσιάζουμε δύο πίνακες. Ο πίνακας 1[6] αναφέρεται στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του λιανικού εμπορίου στη Δυτική και την Ανατολική Γερμανία μετά την ενοποίηση. Αν και τα στοιχεία που παρουσιάζει η Στατιστική Υπηρεσία μετά την ενοποίηση αφορούν μόνο στην πρώτη δεκαετία μετά την πτώση του τείχους (γιατί μετά το 2000 παρουσιάζονται συνολικά και για τις δύο περιοχές), μια ματιά αρκεί για να καταλάβει κανείς το σοκ που υπέστησαν οι ανατολικογερμανοί εργαζόμενοι. Οι αυξήσεις των προϊόντων στην Ανατολική Γερμανία μέσα στην πρώτη δεκαετία της «απελευθέρωσής τους» ήταν υπερδιπλάσιες από αυτές που σημειώθηκαν στον δυτικό τομέα της χώρας (40% έναντι 18%).

Μήπως όμως οι ανατολικογερμανοί εργαζόμενοι «απολάμβαναν» τα ίδια μεροκάματα με τους συναδέλφους τους στο δυτικό τομέα της χώρας; Ο πίνακας 2, που επίσης δημοσιεύει η Στατιστική Υπηρεσία[7], για τις μέσες ακαθάριστες αποδοχές των εργαζόμενων στην παραγωγή και τις υπηρεσίες το δεύτερο τρίμηνο του 2007 είναι εξίσου αποκαλυπτικός. Ο πίνακας δεν περιλαμβάνει τους Δημόσιους Υπαλλήλους, ενώ εντάσσει το Ανατολικό Βερολίνο στα «παλαιά κρατίδια». Ομως, στο Ανατολικό Βερολίνο (στο οποίο όποιος έχει πάει δεν μπορεί να μην παρατηρήσει τη διαφορά που ακόμα υπάρχει από το Δυτικό) ζει και εργάζεται ένα μεγάλο μέρος της εργατικής τάξης της πάλαι ποτέ Ανατολικής Γερμανίας. Γι’ αυτό και ο πίνακας αυτός αμβλύνει τις διαφορές του μεροκάματου. Ομως, ακόμα κι έτσι, βγάζει μάτι η αντίθεση. Κάντε τον κόπο να ρίξετε μια ματιά στις ακαθάριστες ωριαίες αποδοχές. Θα διαπιστώσετε ότι οι εργαζόμενοι που δουλεύουν με πλήρη απασχόληση στην Ανατολική Γερμανία παίρνουν μόλις το 66% των συναδέλφων τους της Δυτικής!

Το ποσοστό «βελτιώνεται» στη σύγκριση των μηνιαίων αποδοχών μόνο και μόνο γιατί οι Ανατολικογερμανοί δουλεύουν περισσότερες ώρες από τους Δυτικογερμανούς. Αυτό συμβαίνει μόνο όταν οι Ανατολικογερμανοί έχουν τη δυνατότητα να δουλέψουν φυσικά, μια και η ανεργία θερίζει στην Ανατολική Γερμανία, με ποσοστό διπλάσιο από αυτό που τρέχει στη Δυτική (12% στην Ανατολική έναντι 6.6% στη Δυτική). Οι διαφορές στα ωρομίσθια της «μερικής απασχόλησης» είναι πιο μικρές (βλέπετε στη μερική απασχόληση δουλεύουν τα πιο εκμεταλλευόμενα τμήματα της εργατικής τάξης), αλλά κι εκεί οι Ανατολικογερμανοί δουλεύουν πάνω από 20% περισσότερες ώρες από τους Δυτικογερμανούς για να μπορέσουν να κερδίσουν περίπου τους ίδιους μηνιαίους μισθούς.

Ορισμένα ακόμα στοιχεία συμπληρώνουν το παζλ. Σύμφωνα πάντα με τη Στατιστική Υπηρεσία[8], «οι συνθήκες στέγασης μεταξύ της πρώην επικράτειας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας (εκτός του Βερολίνου) και των νέων κρατιδίων (συμπεριλαμβανομένου του Βερολίνου) εξακολουθούν να διαφέρουν σημαντικά. Το 2006 ο μέσος χώρος στέγασης ανά άτομο στην Δυτική Γερμανία ήταν 44.1 τετραγωνικά μέτρα. Στην Ανατολική Γερμανία το αντίστοιχο νούμερο ήταν 38.6 τετραγωνικά μέτρα (σ.σ. ποσοστό 88% περίπου)». Σ’ αυτή την περίπτωση η Στατιστική Υπηρεσία επέλεξε να συγκαταλέξει το Βερολίνο στην Ανατολική Γερμανία (ενώ στον προηγούμενο πίνακα το έβαζε στη Δυτική). Ισως για να φαίνονται πιο μικρές οι διαφορές, οι οποίες όμως δεν καλύπτονται με κανένα στατιστικό κόλπο.

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε περισσότερα ακόμα (όπως η δραματική πτώση –κατά 45.5%– του αριθμού των μαθητών στα σχολειά της Ανατολικής Γερμανίας το σχολικό έτος 2008-09 σε σχέση με το σχολικό έτος 1992-93, το κλείσιμο των μισών παιδικών σταθμών τη δεκαετία του ’90 στην Ανατολική Γερμανία, τη στιγμή που στη Δυτική αυξάνονταν κατά 35% κτλ), όμως θα σταματήσουμε εδώ. Τα «δώρα» του «ορίτζιναλ» καπιταλισμού στους ανατολικογερμανούς εργάτες φαίνεται πόσο «πλούσια» ήταν!

Κώστας Βάρλας

Παραπομπές
[1] Η πρόταση ενοποίησης των δύο Γερμανιών που έκανε ο Στάλιν με σημείωμά του το 1952 δεν αμφισβητείται από κανέναν. Τα επιχειρήματα των δυτικών αναφέρονται μόνο στο ότι ήταν μια «κακή λύση» γιατί υπήρχε δικαίωμα βέτο από τους κομμουνιστές σε όλα τα σημαντικά ζητήματα της κεντρικής διοίκησης.
[2] Για περισσότερες πληροφορίες βλ. την συνοπτική ανάλυση «Περεστρόικα – Η ανώτατη φάση του παλινορθωμένου καπιταλισμού» (έκδοση της ΣΑΚΕ, Σεπτέμβρης 1988).
[3] Εφημερίδα «Οχτώβρης», Γενάρης 1983.
[4] Roter Morgen, 6-6-1980
[5] Δελτίο τύπου της Στατιστικής Υπηρεσίας Γερμανίας για το «εργατικό κόστος» το 2008 που αλιεύσαμε από το διαδίκτυο (https://www.destatis.de/jetspeed/portal/cms/Sites/destatis/Internet/EN/Content/Statistics/VerdiensteArbeitskosten/Aktuell,templateId=renderPrint.psml)
[6] Δείκτης Τιμών Καταναλωτή του λιανικού εμπορίου στη Γερμανία – Πίνακας Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Γερμανίας. (https://www.destatis.de/jetspeed/portal/cms/Sites/destatis/Internet/EN/Content/Statistics/Preise/Verbraucherpreise/Tabellen/Content100/VerbraucherEinzelhandelspreise.psml)
[7]https://www.destatis.de/jetspeed/portal/cms/Sites/destatis/Internet/DE/Presse/pm/2007/10/PD07__418__623,templateId=renderPrint.psml#Fussnote2

[8] Δελτίο τύπου No.089 / 2008-03-03 (https://www.destatis.de/jetspeed/portal/cms/Sites/destatis/Internet/EN/press/pr/2008/03/PE08__089__122.psml)

 

 
Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΤετάρτη, 11.11.09
Επόμενο άρθρο Δευτέρα, 16.11.09

Σχετικά Αρθρα

Νέο φρικτό σιωναζιστικό έγκλημα στη Γάζα (videos)

Βομβαρδισμοί αμάχων με πάνω από 44 νεκρούς, ανάμεσά τους πολλά παιδιά

Διεθνή 20 Οκτ 2025, 19:29

Οι σιωναζιστές έκαναν κλοπή οργάνων από Παλαιστίνιους που δολοφόνησαν

Επίσημη καταγγελία από την κυβέρνηση της Γάζας, που ζητά διεθνή έρευνα

Διεθνή 19 Οκτ 2025, 10:01

Η Παλαιστινιακή Αντίσταση δεν συζητά καν τον αφοπλισμό της

Ιδού η συμφωνία του Σαρμ Ελ-Σέιχ

Διεθνή 17 Οκτ 2025, 21:04

Bασάνιζαν, ακρωτηρίαζαν και εκτελούσαν εν ψυχρώ Παλαιστίνιους που έπαιρναν ομήρους από τη Γάζα

Αυτό αποκαλύπτουν οι σοροί ομήρων που παραδόθηκαν στις αρχές της Λωρίδας

Διεθνή 17 Οκτ 2025, 14:27

Ενας χρόνος από τον ηρωικό θάνατο του Γιάχια Σινουάρ

Διεθνή 16 Οκτ 2025, 21:49

Σιωναζιστές: Οταν συντρίβεται το γκεμπελίστικο αφήγημα, πέφτει η κουρτίνα της λογοκρισίας

Διεθνή 16 Οκτ 2025, 13:01
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Οκτώβρη

21 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

Νέο φρικτό σιωναζιστικό έγκλημα στη Γάζα (videos)

Βομβαρδισμοί αμάχων με πάνω από 44 νεκρούς, ανάμεσά τους πολλά παιδιά

20 Οκτ 2025, 19:29
Αγροτικά

Αναβλήθηκε η δίκη Χλύκα (πατέρα και γιου) και Καλφούτζου – Σίγουρη η καταδίκη

20 Οκτ 2025, 09:21
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 20 Οκτώβρη

20 Οκτ 2025, 00:01
Υγεία

Μια πληρωμένη απάντηση στον διοικητή της 2ης ΥΠΕ

19 Οκτ 2025, 20:17
Ιστορία

«Και για την κόκκινη ελευθερία υπάρχει μια πόρτα, που τη χτυπά κάθε χέρι λουσμένο στο αίμα»

19 Οκτ 2025, 12:10
Διεθνή

Οι σιωναζιστές έκαναν κλοπή οργάνων από Παλαιστίνιους που δολοφόνησαν

Επίσημη καταγγελία από την κυβέρνηση της Γάζας, που ζητά διεθνή έρευνα

19 Οκτ 2025, 10:01
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 19 Οκτώβρη

19 Οκτ 2025, 00:01
Ιστορία

Aχμαντ Σααντάτ: «Κεφάλι αντί κεφαλιού»

18 Οκτ 2025, 18:36
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

18 Οκτ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Οκτώβρη

18 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

Η Παλαιστινιακή Αντίσταση δεν συζητά καν τον αφοπλισμό της

Ιδού η συμφωνία του Σαρμ Ελ-Σέιχ

17 Οκτ 2025, 21:04
Κόντρες

H επιτομή της βαρβαρότητας

17 Οκτ 2025, 19:06
Διεθνή

Bασάνιζαν, ακρωτηρίαζαν και εκτελούσαν εν ψυχρώ Παλαιστίνιους που έπαιρναν ομήρους από τη Γάζα

Αυτό αποκαλύπτουν οι σοροί ομήρων που παραδόθηκαν στις αρχές της Λωρίδας

17 Οκτ 2025, 14:27
Πολιτική

Oι νεοναζιστές της ΧΑ επανεμφανίστηκαν και στις Θερμοπύλες

17 Οκτ 2025, 10:07
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 17 Οκτώβρη

17 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

Ενας χρόνος από τον ηρωικό θάνατο του Γιάχια Σινουάρ

16 Οκτ 2025, 21:49
Κόντρες

Δεν ψιχαλίζει, σε φτύνουν

16 Οκτ 2025, 20:52
Εργατικά

30 Οκτώβρη: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας-αλληλεγγύης για την προσφυγή της Χρύσας Χοτζόγλου κατά της απόφασης που την έθεσε σε δυνητική αργία

16 Οκτ 2025, 19:35
Υγεία

Ροϊλός (2η ΥΠΕ): Απαγορεύεται να μιλάτε σε δημοσιογράφους, αν δεν το εγκρίνω ΕΓΩ!

16 Οκτ 2025, 19:16
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Οκτώβρη

Σομαλία, Σουδάν: Ημέρα επανάστασης (1964).

Ονδούρα: Ημέρα στρατού (1956).

Αγγλία: Ημέρα Trafalgar (1805).

1918: Πρώτο πανελλαδικό πανεργατικό συνέδριο (βασιλικό θέατρο Αθήνας), ιδρύεται η Γ.Σ.Ε.Ε.

1945: Οι Γαλλίδες αποκτούν δικαίωμα ψήφου.

1950: Η Κίνα εισβάλει και καταλαμβάνει το Θιβέτ.

1967: 80.000 διαδηλωτές στην Ουάσιγκτον κατά του πολέμου του Βιετνάμ, σύλληψη 250 ατόμων.

1967: Ανακαλύπτεται πίσω από την Εθνική Βιβλιοθήκη αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός που δεν εξερράγη.

1969: Δύο βαριές καταδίκες μελών του ΠΑΚ για βόμβες κατά της χούντας.

1977: Βόμβα σε γραφείο του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (Βερολίνο), πυροβολισμοί εναντίον αστυνομικού σταθμού (RAF).

1977: Διαδηλώσεις-συγκρούσεις με την αστυνομία και βόμβες σε Παρίσι, Πον Μαρλί, Τουλούζη, Λιμόζ και Νανσί, βόμβες στο γερμανικό προξενείο στη Μαδρίτη, επιθέσεις στα γερμανικά προξενεία Αμστερνταμ και Μάαστγκιχτ (Ολλανδία), μεγάλες διαδηλώσεις και επεισόδια σε Ρώμη και Φλωρεντία, βόμβες σε γερμανικούς στόχους σε Γένοβα και Μιλάνο, μετά τη δολοφονία των κρατούμενων της RAF.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς και στο ζήτημα της απεργίας πείνας του Π. Ρούτσι, που απασχολεί το τελευταίο διάστημα τη δημόσια συζήτηση, θέλω να πω ότι η πολιτεία πρέπει να στέκεται με ευαισθησία δίπλα στους ανθρώπους που πονούν, ακόμη κι όταν την αμφισβητούν. Αυτό επιτάσσει η ανθρωπιά και ο πολιτισμός μας. Σεβόμαστε τις αποφάσεις της ανεξάρτητης δικαιοσύνης, όποιες κι αν είναι αυτες, χωρίς να τις σχολιάζουμε. Αυτό επιτάσσει το κράτος δικαίου το οποίο δεν μπορούμε να επικαλούμαστε α λα καρτ. Πόσο μάλλον σε θέματα που αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης, όπως είναι το συγκεκριμένο αίτημα, και βεβαίως η εκδίκαση αυτής της μεγάλης τραγωδίας, που μας έχει πληγώσει βαθιά όλους. Όπως, άλλωστε, ειπώθηκε από την ηγεσία του Αρείου Πάγου, δεν χάνεται κανένα δικαίωμα κανενός συγγενή, καθώς κατά τη διαδικασία στο ακροατήριο θα μπορεί να διατυπωθεί εκ νέου οποιοδήποτε αίτημα οποιασδήποτε πλευράς. Κι ας μην ξεχνάμε ότι νέες αέναες καθυστερήσεις μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε παραγραφές αδικημάτων, που θα ήταν η απόλυτη ασέβεια στη μνήμη των νεκρών.

Kυριάκος Μητσοτάκης (facebook)

(Για να αφιερώνει ο Μητσοτάκης ένα «κεφάλαιο» της εβδομαδιαίας σινδονιάδας του στο facebook στην απεργία πείνας του Πάνου Ρούτσι σημαίνει πως αισθάνεται και πάλι στριμωγμένος. Μάλλον δεν είχε δει ακόμα τις συγκεντρώσεις που έγιναν στην Αθήνα και άλλες πόλεις, αλλά δεν ήταν καθόλου δύσκολο για τους συνεργάτες του να προβλέψουν το μέγεθός τους. Και τι έκανε; Το έριξε στην υποκρισία. Το έκανε τις προηγούμενες μέρες ο εκπρόσωπός του, χτες βγήκε μπροστά ο ίδιος ο Μητσοτάκης. «Ευαισθησία», «ανθρωπιά», «πολιτισμός», από τη μια, «ανεξάρτητη δικαιοσύνη», από την άλλη. Ο Μητσοτάκης έχει όλες αυτές τις σπουδαίες ιδιότητες, αλλά η αστική Δικαιοσύνη δεν τις έχει. Κι αυτός δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Μόνο που και αυτή η εκδήλωση υποκρισίας πάει κατευθείαν «στον κουβά». Γιατί ήταν ο δικός του μηχανισμός που προσπάθησε να συκοφαντήσει τον Ρούτσι όταν ξεκίνησε την απεργία πείνας. Και ήταν ο δικός του υπουργός, ο Φλωρίδης, που προανήγγειλε την απόφαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας, γεγονός που κατέγραψαν όλα τα φιλοκυβερνητικά μίντια με τον πανομοιότυπο τίτλο: «Παράθυρο από τον Φλωρίδη». Από το Μαξίμου τους έδωσαν τον τίτλο, για να φανεί ότι η κυβέρνηση παρενέβη στην Εισαγγελία και δικαίωσε τον Ρούτσι. Μόνο που ικανοποιήθηκε το μισό αίτημα του απεργού πείνας: εκταφή της σορού του δολοφονηθέντα γιου του, αλλά μόνο για ταυτοποίηση, όχι για χημικές εξετάσεις που θα δείξουν την ακριβή αιτία θανάτου. Οταν ο Πάνος Ρούτσι ανακοίνωσε ότι συνεχίζει την απεργία πείνας, ο Μητσοτάκης, βλέποντας το κυβερνητικό σχέδιο να ναυαγεί, δεν είχε κανένα πρόβλημα να φορτώσει την ευθύνη στην αστική Δικαιοσύνη. Μόνο που δεν ξεγελάει κανέναν. Θέλει δε θέλει, τη λύση θα την δώσει ο ίδιος, μέσω της αστικής Δικαιοσύνης. Και θα χρεωθεί την ευθύνη για μια ανάλγητη και απάνθρωπη συμπεριφορά έναντι ενός χαροκαμένου γονιού που υπέβαλε ένα απλούστατο και απόλυτα νόμιμο αίτημα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo