Μαχητικές κινητοποιήσεις ξεκίνησαν από την Κυριακή 19 Ιούλη οι γάλλοι κτηνοτρόφοι, οι οποίες συνεχίζονταν μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές. Με συνθήματα όπως «Εξοργισμένοι αγρότες» και «Μας αφήνετε να πεθάνουμε», διεκδικούν αύξηση των τιμών των γαλακτοκομικών προϊόντων, του χοιρινού και του μοσχαρίσιου κρέατος, τις οποίες οι αλυσίδες των σουπερμάρκετ κρατούν χαμηλά, αθετώντας τη συμφωνία που είχε γίνει τον περασμένο μήνα με τη μεσολάβηση του υπουργείου Αγροτικής Οικονομίας.
Επίκεντρο των κινητοποιήσεων είναι η περιοχή της Νορμανδίας, όπου οι αγρότες έχουν πετάξει σωρούς από σκουπίδια και κοπριά μπροστά στις εισόδους σουπερμάρκετ και τραπεζών και έχουν κλείσει με εκατοντάδες τρακτέρ και φορτηγά αυτοκίνητα τους δρόμους που οδηγούν στις πόλεις Καέν και Εβρό και τον τουριστικό προορισμό Μον Σαν Μισέλ, που δέχεται 20.000 επισκέπτες την ημέρα, καθώς και τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο Α1, που οδηγεί στη βόρεια Γαλλία και στο Βέλγιο. Εκτός από τη Νορμανδία, μπλόκα έχουν στηθεί ανατολικά στην περιοχή Πικαρντί, νοτιοδυτικά στον τουριστικό προορισμό Λασκό Καβ, στην περιοχή Βαντέ-Πουατιέ νοτιοδυτικά του Παρισιού και στην περιοχή Ρον Αλπ νότια του Παρισιού.
Κυρίως οι κτηνοτρόφοι με τις μικρότερες φάρμες βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, τη χειρότερη τα τελευταία τριάντα χρόνια, λόγω της χαμηλής τιμής που αναγκάζονται να πουλούν τα προϊόντα τους και των συσσωρευμένων χρεών τους στις τράπεζες. Αποτέλεσμα της μείωσης των επιδοτήσεων από την ΕΕ, των εισαγωγών σε χαμηλότερη τιμή από χώρες της ανατολικής Ευρώπης, του ανταγωνισμού με τη Γερμανία κυρίως, που διαθέτει μεγαλύτερες φάρμες και χαμηλότερα μεροκάματα, και του ρωσικού εμπάργκο. Σύμφωνα με το γάλλο υπουργό Αγροτικής Οικονομίας Στεφάν Λε Φολ, αυτή τη στιγμή περίπου 22.000 φάρμες ή το 10% το συνόλου βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
Μπροστά στον κίνδυνο επέκτασης των μαχητικών κινητοποιήσεων, το υπουργικό συμβούλιο συζήτησε την Τετάρτη 22 Ιούλη ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την υποστήριξη των κτηνοτρόφων και αποφάσισε, μεταξύ άλλων, τη χορήγηση 600 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση, την αναδιάρθρωση των χρεών τους στις τράπεζες, τη μείωση των ασφαλιστικών τους εισφορών και την επένδυση 10 εκατομμυρίων ευρώ για την προώθηση των εξαγωγών κρέατος.