Οι πρόσφατες συγκρούσεις στη Βενεζουέλα, που είχαν σαν αποτέλεσμα δύο νεκρούς, δεν σηματοδοτούν στροφή της φτωχολογιάς ενάντια στον Τσάβες, παρά την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα (η οποία το 2009 σημείωσε αρνητική ανάπτυξη, της τάξης του -3%). Κι αυτό γιατί οι φοιτητές βγήκαν στους δρόμους και συγκρούστηκαν με την αστυνομία την ίδια στιγμή που ο Τσάβες έκλεινε το καλωδιακό κανάλι Radio Caracas Television (RCTV) και άλλα πέντε ιδιωτικά κανάλια, επειδή δεν μετέδιδαν τις ομιλίες του.
Το RCTV ήταν ένα από τα «ανεξάρτητα» ΜΜΕ που υποστήριξαν την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Τσάβες το 2002. Γι’ αυτό και οι φοιτητές που ξεσηκώθηκαν δεν ήταν και τόσο… αγνοί. Σύμφωνα με το φιλοτσαβικό πρακτορείο Venezuelanalysis, πίσω από τις κινητοποιήσεις βρίσκεται η φοιτητική οργάνωση Μ13 (που πήρε το όνομά της από ένα γεγονός που έγινε στις 13 Μάρτη 1987, όταν ένας πολίτης σκότωσε έναν φοιτητή που ούρησε στο γκαζόν του(!) κατά τη διάρκεια της γιορτής αποφοίτησής του), η πρόεδρος της οποίας έθεσε ως εξής τα αιτήματα του κινήματος στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε: «Καλούμε για μεγαλύτερη ασφάλεια, τερματισμό στις περικοπές ρεύματος και ενάντια στο κλείσιμο του RCTV».
Πατώντας πάνω στα υπαρκτά προβλήματα, που δημι-ούργησε η οικονομική κρίση (ένα από αυτά είναι και οι περικοπές ρεύματος, που προκάλεσαν την αποπομπή του υπουργού Ηλεκτρισμού για λανθασμένους χειρισμούς), η αντιτσαβική αντιπολίτευση ζητά επιστροφή σε κλασικό καπιταλισμό (αμερικανόδουλου τύπου). Γι’ αυτό και δεν φαίνεται να βρίσκει έδαφος, πέρα από κάποιους φοιτητές που μάλλον έχουν τόση σχέση με την εργατική τάξη όση και τα κανάλια με την ελευθερία. Αυτό δε σημαίνει ότι το καθεστώς του Τσάβες δεν αντιμετωπίζει προβλήματα. Πριν δυο βδομάδες αναγκάστηκε να υποτιμήσει το νόμισμα που από το 2003 ήταν σταθερό στα 2.15 μπολιβάρ το δολάριο. Η κυβέρνηση θέσπισε διπλό βαθμό υποτίμησης (100% για τα εισαγόμενα εμπορεύματα που δεν έχουν κρίσιμη σημασία και 20% για τις εισαγωγές τροφίμων, φαρμάκων και απαραίτητων εμπορευμάτων στην αγροτική και βιομηχανική παραγωγή).
Οι περικοπές στο ηλεκτρικό ρεύμα, που έγιναν με το αιτιολογικό της χαμηλής στάθμης των νερών στα υδροηλεκτρικά εργοστάσια της χώρας, προκάλεσαν μεγάλες αντιδράσεις, με αποτέλεσμα ο Τσάβες να ζητήσει την παραίτηση του υπουργού Ηλεκτρισμού, Ανχελ Ροδρίγες, στα μέσα αυτού του μήνα. Δέκα μέρες μετά, παραιτούνται ο αντιπρόεδρος και υπουργός Αμύνης Ραμόν Καρισάλες και η γυναίκα του Ουμπιρί Ορτέγα, η οποία ήταν υπουργός Περιβάλλοντος. Κανείς δεν έκανε την παραμικρή επίθεση στον Τσάβες. Ο πρώτος επικαλέστηκε «προσωπικούς λόγους». Λίγο αργότερα, παραιτήθηκε «για λόγους υγείας» και ο υπουργός Δημοσίων Τραπεζών και πρόεδρος της Τράπεζας της Βενεζουέλα, Εουχένιο Βάσκες Ορελάνα, ο οποίος δηλώνει στενός φίλος του Τσάβες. Μπροστά στην οικονομική κρίση κάποιοι «την κάνουν», για να μην χρεωθούν τα χειρότερα, ενώ η δεξιά αντιπολίτευση καραδοκεί στη γωνία για να εκμεταλλευτεί την κατάσταση.